‘Vejînek Ciwan’ kongresi: Buradayız!

Kadın Haberleri —

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi

  • DEM Parti Gençlik Meclisi’nin düzenlediği kongreye Kurdistan’ın dört bir yanından binlerce genç katıldı. Coşku ve heyecanlarıyla saldırılara karşı net bir cevap veren gençler, “Dost ve düşman bilsin ki biz buradayız” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi, “Vejînek Ciwan” şiarıyla 1’inci Olağan Kongresi'ni 24 Aralık’ta gerçekleştirdi. Amed'in Rezan ilçesinde bulunan Geterler Düğün Salonu'nda yapılan kongreye Kurdistan’ın dört bir yanından binlerce genç katıldı. Tüm baskı ve engellemelere rağmen coşkularıyla kongrede yerini alan gençler, “Bijî berxwadana zindanan” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla tecride dikkat çekti.

Tecrit ana gündem

Salona girmek isteyen gençleri ilk olarak iki polis noktası karşıladı. Kamera çekimlerine itirazların yükseldiği girişte yurttaşlar giydikleri yöresel kıyafetler gerekçe gösterilerek salona alınmadı. Hınca hınç dolan salonun girişinde kalabalığın yoğunluğu nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. 7’den 70’e herkesin katıldığı, barış anneleri ve tutsak yakınlarının ön sıralarda yer aldığı kongrede gençler attıkları slogan ve taşıdıkları pankartlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorunun demokratik çözümüne dair mesajlar verdi.

 

 

Neşe ve coşku bir an olsun eksik olmadı!

Özel savaş politikalarının, bölgede yaklaşan yerel seçimlerin, cezaevlerinde süren açlık grevlerinin ve tecridin ana başlıklarını oluşturduğu kongreye genç kadınlar giydikleri yöresel kıyafetlerle renk kattı. Uzun yollardan gelmelerine rağmen neşe ve enerjilerinden ödün vermeyen gençler, kongrenin ilk dakikalarında başlattıkları halayı “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Berxwadana Zindanan” sloganlarıyla kongrenin sonuna kadar sürdürdü. Coşku ve kararlılığın hissedildiği kongre, örgütlenme ve yeni yol haritası tartışmalarının ardından kongre yönetimin belirlenmesi ile son buldu.

Gözaltı ve jet soruşturma!

Kongre bitiminde slogan ve zılgıtlarla salondan ayrılan gençlerin yürüyüşü ise polis saldırısıyla engellendi. Gençler, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla darp edilerek gözaltına alındı. Valiliğin açıklamalarına göre 60 genç gözaltında tutulurken, çok sayıda gencin gözaltına alındıkları araçta işkence gördüğü ortaya çıktı. Gözaltına alınan gençlerden 26’sı serbest bırakılırken, Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamayla kongreye jet hızıyla soruşturma başlattı.

 

Jiyan Acar

 

‘Kirli oyunları boşa çıkaracağız’

Dört bir yandan kongreye akın eden genç kadın ve erkekler izlenimlerini gazetemizle paylaştı. Kongreye katılan genç kadınlardan Jiyan Acar, kadınları hedef alan özel savaş politikalarına dikkat çekerek, “Başarıya ulaşmak için geldik. Gençlerin örgütlenip, kendi tarihinin ve kültürünün farkında olmasını istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönlü yürütüyoruz. Hem kendi değerlerimize sahip çıkalım hem de sistemin yürüttüğü özel savaş politikalarına dur diyelim. Kürt gençlerinin kirli bir yola sürüklenip, benliklerini kaybetmelerini amaçlıyorlar. Gençleri bu kirli oyunun içerisinden çıkaracağız” şeklinde konuştu. 

 

Berivan Taş

 

Dost ve düşman bilsin ki…

Kongreye Mêrdîn’den katılan Berivan Taş, İmralı ile başlayan ardından bütün topluma yayılan tecride işaret ederek, cezaevlerinde süren açlık grevlerine değindi.

Taş, “Kongreye katılan kitle bana çok heyecan verdi. Bütün yaşamımız boyunca sistemin saldırılarına maruz kalıyoruz. Ekonomik kriz, ifade özgürlüğünün engellenmesi ve kendi değerlerine dönük saldırılar başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıyayız. Tüm bu sorunlara karşı moral ve motivasyonumuzu yükseltmek için geldik. Varlığımıza, kültürümüze ve değerlerimize sahip çıkmak için buradayız. Biz kimlik mücadelesi veriyoruz. Her ne kadar tecrit ve ihlallerle saldırılarını sürdürseler de sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz. Biz gençler ne dilimizi ne kültürümüzü ne de değerlerimizi unuturuz. Birlik olup, yan yana yürümekten vazgeçmeyeceğiz. Dost ve düşman herkes bilsin ki bizler yok olmadık ve burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Zozan Polat

 

Örgütlü olduğumuz sürece güçlüyüz

Gençlerin hem özel savaş politikası hem de var olan saldırılara karşı örgütlenmesi gerektiği çağrısında bulunan Zozan Polat ise konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kongreye tecride dur demek ve açlık grevlerine destek olmak için katıldım. Birlik ve direniş ruhunun yeniden canlandığını gördüm. Faşizme karşı güçlenip yeniden bilinçlendik. İmralı’da var olan tecrit bugün tüm topluma sirayet ediyor. Kadınların hedef alınması, gençlerin uyuşturucuyu sık sık dile getirmesinin sebebi yine tecrittir. Bu kongre sesimizi yükselteceğimizi gösterdiğimiz yerlerden biri oldu. Bizler bir araya geldiğimiz ve birlikte direndiğimiz sürece güçlüyüz. Bu şekilde bizleri kimse yenemez.”

 

Ferdi Erat

 

Bir kişi bile kalsak durmayacağız!

Kongreye Kocaeli’nden katılan Ferdi Erat, salona attığı ilk adımla coşkuyu yoğun bir şekilde hissettiğini anlatarak kongrenin kendisine büyük moral ve motivasyon aşıladığını söyledi.

Erat, “Uzun zamandır bu derece örgütlü ve kalabalık şekilde bir araya gelmemiştik. Bu yönüyle çok güç verdi. Bugün demokratik alanda Gençlik Meclisi olarak çalışma yürütmek istediğimizde bile baskıya maruz bırakılıyoruz. Legal bütün çalışmalarımız illegalize edilmeye çalışılıyor. Bunlara rağmen çalışmalarımıza demokratik ve çözüm zemininde yürütmeye devam edeceğiz. Bir kişi bile kalsak durmayacağız” dedi.

 

Halit Yüksek

 

Tutsakların onurlu direnişini selamlıyoruz!

Wan’dan gelen Halit Yüksek ise kongrenin halka güç verdiğini vurgulayarak, “Burada bulunma amacımız çok net” dedi.

Yüksel şöyle devam etti: “Dilimiz, kültürümüz, varlığımız için buradayız. Bizi yok etmeye çalışan zihniyete net bir mesaj verdik. Gençlik tüm saldırıların karşısında dimdik ayakta. Tarihten bu yana hiç yılmadı ve asla da yılmayacak. Baskılara karşı direnmeye devam edeceğiz. Örgütlenerek politikalarını ters takla edeceğiz. Direnç tarihinden geldik; bu da her daim sürecek. Buradan cezaevlerinde süren açlık grevlerine de dikkat çekmek istiyorum. Açlık grevindeki tutsaklar bizim onurumuzdur. Tecrit hem hukuken hem zihnen hem de ahlaken bir insanlık suçudur. Bu insanlık suçunu sert bir şekilde kınıyor ve lanetliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.