Vekiller yasağı protesto ediyor

  • HDP Van İl Örgütü binasının bulunduğu sokak polis tarafından bariyerlerle kapatılması üzerine milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, Valilik binası önünde eylem başlattı.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasının bulunduğu Nacibey Sokağı dün sabah saatlerinde polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. Kent milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan ile partilililer, sokağı kapatan ve yaya girişine izin vermeyen polislere tepki gösterdi. HDP çevresindeki polis ablukası sürerken, vekiller, kentte her 15 günde bir ”eylem ve etkinlik” yasağı ilan eden Valiliğin bulunduğu binanın önüne geçti. Yetkililerle görüşme talepleri reddedilen Sarısaç ve Orhan, valilik binası önünde polisler tarafından kalkanlarla çembere alındı. Haber takibi yapan gazeteciler ise alandan uzaklaştırıldı. 

Aynı tezgah

Duruma tepki gösteren Sarısaç, bir grup AKP’linin partileri binası önüne getirilmek istendiğini belirterek, ”Bu yapılan usulsüzlükleri halka duyurduğumuz için eylem ve etkinlik yasağı getiriliyor. 5 yıldır bu kentte yasaklar var ve halk iradesi gasp ediliyor” dedi. Kentin ekonomik verilerde son sıralarda yer aldığına dikkat çeken Sarısaç, ”Ekonomik, sosyal, kültürel ve her anlamda çökertilmiş bir Van var. Hiçbir şekilde bunların hukuksuzluklarına boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu. Valilin kendilerine açıklama yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Sarısaç, ”Yoksa burada oturmaya devam edeceğiz” dedi. 

Yasak kalkana kadar

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise şunları kaydetti:
“Parti binamızın her gün abluka altına alınmasına,  bin 600 gündür süren eylem etkinlik yasağına karşı bugün burada protesto eylemimizi başlattık. Van Valisi çıkıp Van halkına bu yasakların artık kaldırıldığını duyurmalıdır. Bu şehre ekonomik ambargo uygulanıyor, turizme kapanmış. Bu şehrin yeniden normale dönmesi, siyasetin, hayatın, sivil toplumculuğun yeniden açılmasını istiyoruz. Esnaf sesini duyuramıyor, STK bir basın açıklaması yapıyor. Partimizin etrafı abluka altına alınıyor. Halkın partiye gelmesi engelliyor. Biz de buna karşı direneceğiz. İl binamızın sokağının girişi çıkışı kapatılmış durumda. Yöneticilerimiz dışında kimse İl binamıza sokulmuyor. ‘Aldığımız bir ihbar, provokasyon olacak’ gerekçesiyle partimize kriminalize edilmek isteniyor ve biz de bunu kabul etmiyoruz. Bu yasaklar kalkıncaya kadar bu eylemimizi sürdüreceğiz.” 

Gazeteciler engellendi

 HDP’li Murat Sarısaç ile görüşmek isteyen isteyen gazeteciler ise polisler tarafından ”yasak” gerekçesiyle engellendi. Polisler, gazetecilerin çekim yapmasına engel olarak, alandan uzaklaştırdı. Bu duruma tepki gösteren HDP’li Sarısaç, engellemeye rağmen esnafı dolaşarak, ”Her şeyi halka anlatacağız. Ne polis ne de Valilik buna engel olabilir” dedi.

HDP’nin önünde provokasyon

 HDP’li milletvekillerinin bekleyişi sürerken, parti binası önü de hareketlenmeye başladı. AKP’lilerin de aralarında bulunduğu bir grup, kentteki yasağa rağmen, ”çocuklarının dağa kaçırıldığı” iddiasıyla parti binası önüne getirildi. Polis ablukasında olan parti binasında toplananlar ise ”HDP halktır halk burada” sloganları attı.

Haber hazırlanırken iki taraftaki bekleyiş de sürüyordu.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.