Veri var inceleme yok!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin kimyasal saldırılarının araştırılmamasına tepki gösteren Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri Kate Hudson, “Verilere rağmen uluslararası kurumların yerinde inceleme yapmaması skandal” dedi.

EREM KANSOY / LONDRA

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı ve kimyasal kullanımı İngiliz siyasetçi, sendikacı ve aktivistlerin katıldığı bir panelde masaya yatırıldı.

Kürt İlerleme Merkezi, Kürdistan'da Barış, Kürdistan'da Kimyasal Silahlara Karşı Koalisyon ve Sendikalar Genel Federasyonu (GFTU) tarafından Çarşamba akşamı online düzenlenen panele ilgi yoğundu. Panele, Nükleer Silahsızlanma Kampanyası (CND) Genel Sekreteri Kate Hudson, Sinn Fein Milletvekili Paul Maskey, Sendikalar Federasyonu (GFTU) Genel Sekreteri Doug Nicholls, Morning Star gazetesi editörü Steve Sweeney, İskoçya Ulusal Partisi Milletvekili Chris Stephens ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Adem Uzun konuşmacı olarak katıldı. İskoçya UNISON sendikası meclis üyesi ve Kürdistan İskoçya Dayanışması Kampanyası Eşbaşkanı Stephen Smellie de panelin moderatörlüğünü yaptı. 

Suça ortaklık ediyorlar

Panel, İngiliz gazeteci Steve Sweeney’in Türk devletinin Güney’deki işgal ve kimyasal saldırılarına ilişkin hazırladığı "Hile, komplo ve yolsuzluk: Türk savaş suçları ve kimyasal silah kullanımına ilişkin 'saha' raporu”nun sunumuyla başladı.

OPCW raporu incelemiyor

Gazeteci Sweeney, hazırladığı 87 sayfalık rapora ilişkin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile görüşme talebinin reddedildiğini hatırlatarak, “Raporlarımızı yine de incelemelerini umut ederek, onlara ulaştırdık. Türk devletinin savaş suçlarına göz yuman, hatta kimyasal silahlar satarak ya da kullanmasına izin vererek, NATO ülkesi devletler de bu suça ortak oluyor” dedi. 

İşbirliği baskıları artırdı

KDP’nin de Türkiye’nin suçlarının ortağı olduğunun altını çizen Sweeney, “Yakın zamanda Mesrur Barzani başkanlığındaki KDP temsilcileri İngiliz Başbakan Borris Johnson ile bölgedeki enerji boru hatlarının geçiş noktalarını konuştu. Daha sonra hem Kürdistan’da hem de Avrupa’da Kürtlere yönelik baskı arttı” tespitini yaptı.

Yerinde araştırma yapılmalı

CND Genel Sekreteri Hudson ise “Steve’in hazırladığı raporda kullanımı kesinlikle yasak olan sinir gazı, beyaz fosfor, klor gazı, hardal gazı gibi kimyasal gazların kullanıldığına dair ciddi veriler var. Kimyasal silahlara karşı oluşturulan uluslararası komisyonların bu konuda adım atmaması ve bu araştırmaları kendilerinin yerinde yapmaması aslında büyük bir skandal. Ukrayna savaşında yaklaşık 1 ay içerisinde çok ciddi araştırmalara giden kurumların Kürdistan’a gitmemesi tamamen politiktir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Avrupa başvurulara sessiz

KNK üyesi Adem Uzun konuşmasında “OPCW, AB ve AB komisyonlarına kimyasal silah kullanımına dair birçok başvuru yaptık. Ancak hiçbir yerden cevap gelmedi. Avrupa’nın çıkarlarını korumak adına Türkiye’ye ses çıkarmamaları ciddi bir suç olarak ele alınmalıdır” diye konuştu. GFTU Genel Sekreteri Doug Nicholls ise AB’nin sessizliğinin kökeninde Kürt halkına karşı soykırımcı ve baskıcı politikaların olduğuna dikkat çekti.

Halepçe Katliamı hatırlatıldı 

İrlanda’nın en etkili partisi Sinn Fein’in Milletvekili Paul Maskey ise geçmişte Saddam Hüseyin’in Halepçe’de binlerce Kürt’ü kimyasallarla katlettiğini hatırlatarak günümüzde Türk devletinin benzer saldırılarının olduğuna dikkat çekti. 

Parlamentoya taşınacak

Maskey “OPCW ve AB’nin tüm kurumları bu konuda yerinde araştırmalar yapmalı. Eğer kendileri bu araştırmaları yapmıyorsa hazırlanan raporları ciddiye almalılar” dedi ve ekledi: “Bu konuda hem İrlanda Parlamentosu’nda ve hem de İngiliz Parlamentosu’nda Kürt halkının sesi olmaya çalışacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.