Wagner listeye giriyor 

Dünya Haberleri —

Wagner/foto:AFP

Wagner/foto:AFP

  • İngiltere, Rus paramiliter asker grubu Wagner’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Wagner’in terör örgütü olarak ilan edilmesinin ardından Wagner’e katılmak ya da Wagner’i desteklemek suç olacak. Öte yandan Wagner’in varlıklarına el koymaya da imkân sağlanacak.

Putin’in yarattığı canavar

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner’in “şiddetli ve yıkıcı” olduğunu vurguladı. Paramiliter grubu “Putin Rusyası’nın askeri bir aracı” ve “Afrika’daki ve Ukrayna’daki faaliyetlerinin küresel güvenliğe bir tehdit” olarak nitelendiren Braverman, “Onlar açık ve net bir şekilde teröristtir” diye konuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman şunları söyledi: "Putin rejimi yarattığı canavarla ne yapacağına karar verirken, Wagner'in devam eden istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri sadece Kremlin'in siyasi hedeflerine hizmet etmeye devam etmektedir."

Yasa tasası parlamentoda

Yasa tasarısının parlamentodan geçmesiyle Wagner’e yardım edenler 14 yıla kadar hapis ya da 5 bin sterline kadar para cezasına çarptırılacak. İşçi Partisi bir süredir Wagner’in terör örgütü olarak ilan edilmesini talep etmekteydi. Dışişleri Bakanlığı da Wagner’e yaptırımlar uygulamış ve yöneticilerinin mal varlıklarını dondurmuştu.

Cinayet, işkence, infaz…

Wagner’in geleceği, liderleri Yevgeni Prigojin’in darbe girişiminden sonra belirsizliğini korumaktaydı. Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon”unun yanı sıra Suriye ve Afrika’da kritik roller üstlenen Wagner askerlerine cinayet ve işkence gibi suçlamalar yöneltildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2020 yılında Wagner’in Libya’nın başkenti Trablus’a mayın döşediğini açıklamıştı. Temmuz ayında da İngiltere, Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki infaz ve işkencelerden sorumlu olduğunu belirtmişti.  LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.