Wan ayakta ve yalnız değil

Wan

Wan

  • Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AKP’li adaya verilmesi üzerine kentte dün başlayan protesto eylemleri sürüyor. Kepenklerin açılmadığı kent, yalnız bırakılmadı.

Yerel seçimlerde Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’a yönelik kurulan siyasi pusu ve ardından mazbata gaspı, büyük bir öfkeye yol açtı. Sandığa yansıttıkları iradeleri gasp edilmek istenen Wan halkı, bu girişime yönelik tepkisini sokakta gösterdi. Kentte gündüz saatlerinde başlayan protestolar gece boyunca devam etti. Polisin şiddete başvurmasına rağmen sokaktan ayrılmayan halk itirazlarını sürdürdü. Wan halkına yönelik irade gaspı karşı başka kentlerde de halkı sokaklara döktü, protestolar yaşandı.

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AKP’li adaya verilmesi üzerine kentte dün gün başlayan protesto eylemleri sahur saatine kadar devam etti. Binlerce insan, sabah saatlerine kadar sokaktan ayrılmazken, mahallelerin tüm yollarına barikatlar kurularak kapatıldı. Polisin her türlü şiddet aracıyla saldırısı üzerine tepkiler çığ gibi büyüdü. Kent merkezindeki Cumhuriyet, Ordu, Maraş, Milli Egemenli, Akköprü, İkinisan, Kışla, Orhan Doğan gibi en işlek caddelerde yükselen protestolarda bir TOMA ateşe verildi. Yollardaki reklam tabelaları, çöp kutuları, çiçek saksıları yol ortasına alınarak barikatlar kuruldu. Sahur sonrası halk evlerine çekilirken, polis mahallelere girerek evlere, binaların içlerine rast gele gaz sıktı. Halilağa Mahallesi’nde bir sokağa sivil araçla giren polisler, sabaha saatlerine kadar cadde ve binalara gaz sıktı. 

Yüzlerce eve baskın

Polis sabah saatlerinde yüzlerce eve baskın yaparak, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Xaçort Mahallesi Sürmeli Sokak’ta bulunan neredeyse tüm evlere baskın yapıldı. Gözaltına alınan birçok insan işkence gördü. Evlere kadar yansıyan polis şiddeti ve baskısına karşı halk yeniden sokaklara çıkarak protestolarını sürdürdü.

Devlet güçleri yığıldı

Halkın tepkisinin yükselmesi üzerine çevre kentlerin tümünden Wan’a binlerce polis sevk edildi. Sevk edilen polisler halen kayyum yönetiminde bulunan Wan Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile kent merkezine taşındı. Sabah saatlerinde kentin tüm işlek caddelerinde park eden belediye otobüsleri içerisinde polislerin olması dikkati çekti. Kentin tüm ara sokaklarına TOMA’lar yerleştirildi, ana arterlerde de çevik kuvvet polisleri bekletildi. Gece yaşanan protestolar sonrası sadece Cumhuriyet ve Maraş caddeleri dışında tüm caddeler araçların geçemeyeceği şekilde kapalı tutuldu.

 

 

Esnaflar kepenk açmadı

Van Valiliğinin dün duyurduğu 15 günlük her türlü eylem ve etkinlik yasağına rağmen esnafların dün de kepenk açmadığı kentte, 7 ayrı noktasından merkezine yürüyüş düzenlenerek, AKP darbesi protesto edildi. Binlerce kişi sık sık "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları attı. Bazı yerlerde polisler kitleye saldırdı. Yurttaşlar bunun üzerine barikat kurmaya başladı. Yurttaşlardan bazıları, direnişin ardından abluka altındaki Cumhuriyet Caddesi’ne girmeyi başardı. Polisler, gün boyunca gaz bombaları ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Ancak bu kitlenin direnişini kıramadı. Direniş kısa bir süre sonra kentin tüm mahalle ve sokaklarına yayıldı. 

MYK toplantısı yapıldı

DEM Parti de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını kentte gerçekleştirdi. Eşbaşkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında yapılan toplantının ardından yürüyüş yapıldı. Kentteki Perihan AVM önüne gelen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Wan Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Kürt siyasetçi Leyla Zana, Başak Demirtaş, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, SYKP Eşbaşkanı Mertcan Titiz, EHP Başkanı Hakan Öztürk, TİP Başkanı Erkan Baş'ın da aralarında olduğu heyet, açıklama yapmak üzere Feqiyê Teyran Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. 

 

Wan / foto: Adnan Bilen

 

Polis ablukası aşıldı

Türk devlet güçleri, uzun süre yürüyüşü engellemeye çalıştı, ancak kitlenin giderek artması üzerine çekilmek zorunda kaldı. Yürüyüş sırasında sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Yürüyüşten sonra Feqiyê Teyran Parkı’nda açıklama gerçekleştirildi. 

Buna izin vermeyeceğiz

Burada konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, “Geçen Van mitinginden de söylemiştim. Van Kürtlerin, Kurdistan’ın kalbidir. Van, ortaya koymuş olduğu onurlu duruşla Kürtlerin özgürlük ve demokrasi taleplerinin baskı, zulüm ve kayyum düzeniyle ortadan kaldırılamayacağının cevabını Newroz’da, seçimde ve bugün de bu alanda vermiştir. İki dönem irademize kayyum atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla, siyasi ve yargı darbesiyle Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bütün baskılara, copa, dipçiğe ve biber gazına rağmen onurluca burada bir arada durduğunuz müddetçe ne onların siyasi darbeleri ne yargı darbeleri başarıya ulaşır. Sizlere söz veriyoruz 14’te 14 belediyelerimizi koruyacağız” dedi.

 

 

YSK’ye ‘alet olma’ çağrısı

Wan halkının iradesini hiç kimsenin gasp edemeyeceğini vurgulayan Bakırhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ankara’da o karanlık dehlizlerde yapılan hesaplar, Van’da Newroz alanına, Van Kalesi’ne çarparak paramparça olmaya mahkumdur. Zannediyorlar ki bu haksızlığı da sineye çekeceğiz. Van halkının iradesini mazbatasını Van halkına teslim etmeleri için onlara çağrı yapıyoruz. YSK’ye seslenmek istiyorum; bu siyasi darbenin aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan’a kendi elinizle onay verdiniz ‘aday olabilirsiniz’ dediniz. Şimdi kararınızın arkasında durun.  

AKP’li Arvas’a da çağrı

Bir çağrımız da AKP’li adayadır. Kürt’sen, insansan, inançlıysan, bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme. Mazbatayı kabul etme. Yarın Van halkının arasında, Van caddelerinde gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. Bu halkın iradesini gasp edecek AKP-MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur. İyilik yapanı da doğru yapanı da kumpas oyunlarına alet olmayanları da unutmaz. Vicdanlı bir şekilde, onurluca, başı dik bir şekilde kendi bölgende halkınla yaşamak istiyorsan elini uzatma. 

 

 

AKP’ye: Bu yol çıkmazdır

Türkiye’nin dört bir yanında Van seçimi konuşuluyor. İlk kez Türkiye, Van hakkındaki bu haksız ve hukuksuz karar karşısında büyük bir ittifak yapmıştır. Van’ı sahiplenen, Van halkının iradesinin arkasında duran siyasi partilere, liderlerine, demokratik kitle örgütlerine, emek ve meslek örgütlerine buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Türkiye’nin dört bir tarafındaki emekçiler, yoksullar sizinle birliktedir. Bir kez daha AKP iktidarına sesleniyorum; bu halkın iradesini gasp ettiğiniz müddetçe kaybetmeye mahkumsunuz. 31 Mart’ta kaybettiniz. Bu yanlış yoldan dönün. Bu yol, yol değildir. Bu bir yere çıkmaz. Yanlış hesaplarınız dün olduğu gibi bugün burada yok oldu.”

Mazbata verilene kadar

Ardından konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ise süreci anlatarak, “Bu itiraz resmi olarak sonuçlanıncaya, itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti halkımızla beraber en güçlü şekilde demokratik mücadeleyi ortaya koymaya, Abdullah Zeydan’a mazbatası verilene dek bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecek. Bizler MYK toplantımızı bugün burada Van’da yaptık. Bütün MYK grubumuz, PM’miz vekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde niteleninceye dek Van’da olacağız, Van halkı ile beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz” dedi.

Haber hazırlanırken, diğer siyasi temsilciler konuşuyordu. WAN

 

* * *

 

YSK’ye Wan için başvuru

DEM Parti, Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbatanın verilmemesine ilişkin YSK'ye başvurdu. 

DEM Parti, AKP’nin itirazı üzerine Wan İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğuyla Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesine karşı hukuki girişimlerini de sürdürüyor. DEM Parti, mazbatanın AKP adayına verilmesi kararına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yaptı. Başvuruda, Van İl Seçim Kurulu'nun kararının iptali istendi. 

Başvuruda, Zeydan'ın memnu haklarının iadesine dair kararın 4 Nisan 2023'te verildiğine işaret edildi. Başvuruda, "Memnu hakların iadesine ilişkin kararı Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderen de mahkemenin kendisidir. Bu konuda da müvekkilin bir kusurundan bahsedilemez. Memnu hakların iadesi kararını kontrolünü yaptıktan sonra Adli Sicil Kaydına işleyen ise Adalet Bakanlığı personelleri olup bu hususta da müvekkilin bir dahli bulunmamaktadır. Keza bu Adli Sicil Kaydını yaklaşık 1 yıl boyunca bu şekilde muhafaza eden de yine Adalet Bakanlığıdır. Müvekkile, Van İl Seçim Kurulu’na sunulmak üzere, sabıkası olmadığını gösteren Adli Sicil Kaydı Belgesini veren de Adalet Bakanlığıdır" ifadelerine yer verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.