Warthoglar tekrar Ortadoğu’da

Dünya Haberleri —

A-10 Thunderbolt II (Warthog)

A-10 Thunderbolt II (Warthog)

  • ABD tank katili olarak da tanımlanan A-10 saldırı uçaklarını tekrar Irak’daki üslerine konumlandırdı. 12 uçaktan oluşan filo son nesil sığınak delici bombalar ile donatıldı. 

Irak, İran ve Suriye’deki etkinliğini artırmak isteyen ABD Ortadoğu’daki saldırı uçağı sayısını yüzde elli oranında artırdı. Wall Street Journal, Washington'daki yetkililerin ABD ordusunun yakın zamanda hassas güdümlü bombalar taşıyabilen A-10 Thunderbolt II (Warthog) uçakları gönderdiğini aktardı. Bu uçaklar, resmi adı GBU-39B olan 16 adet sığınak delici bomba taşıyabilmeleri için yakın zamanda yenilendi. Pentagon yeni gönderilen saldırı uçaklarına yerleştirilmek üzere her biri 250 kilogram ağırlığındaki hassas güdümlü "sığınak delici" bombaları ilk kez naklettiğini açıkladı. 
A10 Warthoglara daha güçlü silahlar yerleştirme kararının, hava gücüne Irak ve Suriye'deki cephane depolarını ve diğer sabit hedefleri imha etmede daha büyük başarı şansı vermek için alındığını açıkladı. Bu bombalar, ABD 5.Filosu’nun perşembe günü İran Devrim Muhafızları Donanması’na ait Umman Körfezi’nde uluslararası sularda seyreden Marshall Adaları bandıralı bir petrol tankerine el koyduğu ve bu nedenle gerginliğin arttığı bir zamanda bölgeye ulaştı.
Korgeneral Alexus Grynkewich, şunları söyledi: "A10'lar, yapmamız gereken bazı şeylerde çok etkili. Yeni filo, bölgedeki saldırı uçağı sayısında yüzde 50'lik bir artışı temsil ediyor." Pentagon, 12 uçaktan oluşan Warthogs filosunu geçen ay Ortadoğu'ya gönderdi.

Hesapta Suriye’de var
İran destekli güçlerin, Suriye'deki ABD üslerine düzenledikleri bir dizi saldırıda ABD’li bir müteahhidin ölümünün ve insansız hava aracı saldırılarının yoğunlaşmasının A-10ların Irak'a gönderilmesinde etkili oldu. ABD Başkanı Joe Biden bu saldırılara, oradaki İran destekli militanlara yönelik hava saldırısı gerçekleştirme talimatı vererek yanıt verdi. Yetkililer Warthogs filosunun, Ortadoğu’da ABD askeri varlığını güçlendirmeye yönelik çabanın parçası olarak transfer edildiğini özel vurgu yapıyor. Bu uçaklar, F-15 savaş uçaklarından daha fazla ateş gücüne sahip. 
ABD ordusu geçen ay bir güdümlü füze denizaltısının Orta Doğu'ya gelişini halka açık bir güç gösterisiyle duyurdu. 150 Tomahawk füzesi taşıyabilen USS Florida uçak gemiside Kızıldeniz’de bulunuyor. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.