Yadê Gulê'nin Newroz’u Meclis yolunda

Kadın Haberleri —

Newroz Uysal

Newroz Uysal

  • Şirnex'te boşaltılan köylerden Gilûdur'da doğan Newroz Uysal,  Şirnex ve Cizîr'de, Türk devlet zulmüne tanıklık etti, yaşadı. Yadê Gulê (Gulê Uysal) olarak tanınan annesinin mücadelesi ve yurtsever duruşundan etkilendi. Miting, Newroz, anma ve etkinlikleri kaçırmayan annesinin yanındaydı. Herkes onu "Yadê Gulê'nin Newroz’u" olarak tanıdı.
  • Yadê Gulê, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 1999’da Türkiye’ye teslim edildiğinde henüz 7 yaşında olan Newroz'dan hukuk okumasını ve avukatı olmasını istedi. Uysal, gençlik çalışmalarını ihmal etmeden bu vasiyete de odaklandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2014’te mezun olup Öcalan'ın avukatları arasında yer alarak, sözünü tuttu.
  • Şirnex'teki özel savaş uygulamalarına, insan hakları ihlallerine karşı duran, halkın avukatlığını üstlenen Newroz Uysal, şimdi Yeşil Sol Parti'nin Şernex adaylarından. Annesinin en büyük özleminin “özgür bir Kurdistan ve özgür Öcalan” olduğunu belirten Uysal, annesinin ve milyonlarca Kürt'ün talebi için Meclis’te de mücadelesini sürdüreceğini söyledi.  

Annesinin vasiyetini yerine getirmek için Öcalan'ın avukatı olan Yeşil Sol Parti Şirnex (Şırnak) adayı Newroz Uysal, "Halkta 4-0 yapacak ciddi bir irade ve öfke var" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yeşil Sol Parti'nin Şirnex’te hedefi, 4-0 yapmak. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Newroz Uysal, gazeteci Ayşegül Doğan, Zeki İrmez ve Bedirhan Osal'ın Meclis'e gönderilmesi için yoğun bir çalışma var. Newroz Uysal Aslan, aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile son görüşmeyi yapan avukatlarından.

Yurtsever ve mücadeleci anne

Uysal, Şirnex'e bağlı Gilûdur (Kemerli) köyünde 1992'de dünyaya geldi. Gilûdur de binlerce köy gibi Türk devleti tarafından boşaltılınca Uysal, küçük yaşta ailesi ile birlikte önce Şirnex’e ardından da Cizîr’e (Cizre) yerleşti. Aile yurtseverdi ve Uysal, küçük yaşından itibaren işkence, tutuklama ve haksızlıklara şahitlik etti. Uysal, kentte Yadê Gulê (Gulê Uysal) olarak tanınan annesinin mücadelesi ve yurtsever kimliğinden, duruşundan etkilendi. Çocukken annesiyle birlikte kentte yapılan miting, Newroz, anma ve etkinliklerde sahneye çıkarak yazdığı şiirleri okudu. Herkes artık onu "Yadê Gulê'nin Newroz’u" olarak tanıdı.

Annesi avukat olmasını istedi

Yadê Gulê’nin en büyük istediği, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı görmekti. Öcalan, 1999’da Türkiye’ye teslim edidiğinde henüz 7 yaşında olan kızı Newroz'dan hukuk okumasını ve Öcalan'ın avukatı olmasını istedi. Bu isteği onun vasiyeti oldu. Annesinin bu isteğine odaklanan Uysal, hem gençlik çalışmalarınd hem de Mem û Zin Kültür ve Sanat Merkezi’nde tiyatro, koro ve folklor çalışmalarında yer alırken hedefine de yürüdü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı ve 2014’te mezun oldu. Asrın Hukuk Bürosu’na katıldı, daha sonra Özgürlük için Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) üye oldu. Uysal, ilk avukatlık tecrübesini ise 2015-2016 yıllarında Şirnex ve ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşanan hak ihlallerine ve sivilleri katleden devlet güçlerine karşı hukuk mücadelesiyle yaşadı.

'Annem partinin emekçilerindendi'

Annesinin en büyük özleminin “özgür bir Kurdistan ve özgür Öcalan” olduğunu belirten Uysal, annesinin ve binlerce Kürt'ün talebini karşılamak için Meclis’te mücadelesini sürdüreceğini söyledi. MA'dan Zeynep Durgut'a konuşan Uysal, bugün mücadelede yer almasında, parti emekçisi olan annesinin büyük bir payı olduğunu belirterek, “Çocukluğumdan annemin vefat ettiği yıllara kadar onun hikayelerinden, yaşadıklarından, acılarından, dile getirdiği ağıtlar ve kilamlarla büyüdüm. Partinin düzenlediği miting, etkinlikler ve faili meçhul giden insanların anmasında genellikle şiir okuyordum. Bu yüzden herkes bana 'Yadê Gulê'nin Newroz’u' diyordu. Babam, dedem ve dayım bu mücadele uğrunda farklı tarihlerde hayatlarını kaybetti. Annemin en büyük arzusu Sayın Öcalan’ın özgür olduğunu görmekti. ‘Öcalan’ı özgür göremesem gözüm açık gider’ derdi. O yüzden benim avukat olmamı istiyordu” dedi.  

Kürtlere karşı düşman hukuku

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana Kürtlere karşı düşman hukukunun uygulandığını kaydeden Uysal, “Bu hukuk anlayışının getirmiş olduğu birçok sorun var. Devletin hukuku bir şantaj, amaçları için bir araç olarak kullandığı nettir ve bunun en büyük örneği de İmralı Ada’sıdır. İmralı’da devam eden tecridin ve uygulanan hukukun kaldırılması için çok mücadele yürüttük. Bunu sürdürüyoruz” diye konuştu. 

Şirnex özel savaş ablukasında

Diğer yandan aday gösterildiği kentin birçok sorununa işaret eden Uysal, şunları paylaştı: “Hem Şirnexli olmamdan hem de avukatlık yapmamdan kaynaklı, kentin toplumsal, siyasal, ekonomik, ekolojik bir çok soruna bakma fırsatı buldum. Şirnex’e özgü sorunların çözülmesi için ve statü ve hak temelli mücadele etmeye çalışacağız. Buradaki ekolojik yıkım, yoksullaşma ve işsizliğin tamamı, hem Türkiye’nin temel sorunlarından kaynaklanıyor hem de Kurdistan’a dönük özel savaş politikasının birer sonucudur. Bugün kadınlara ve gençlere dönük uyuşturucu ve fuhuş politikaları var. Cudi Dağı’ndaki ağaç kıyımı ve bölgedeki hastanelerle ilgili problemler hala devam ediyor. Bu sorunları çözmek zorundayız.”

Seçim güvenliği sorunu

Yeşil Sol Parti'nin ilk kez seçime girecek olmasından kaynaklı sandık görevlilerinin olmayacağını hatırlatan Uysal, şöyle devam etti: "Müşahitlerimiz, parti yetkililerimiz, avukatlar bu süreçte rol alacak. Buna dönük oluşturulan seçim komisyonumuz ve teknik komisyonumuz, işleri bir arada yürütüyor. Partimiz tarafından oluşturulan bir sistem var ve bu sisteme göre de eğitimler verilecek. Bayramdan hemen sonra müşahit eğitimlerine başlayacağız. Sonrasında da ilçe ilçe, köy köy eğitimler verilecek. Seçimin güvenli bir ortamda geçmesi için tüm sivil toplum örgütlerinin de destek vermesi gerekir. Yine sandık başlarında oluşabilecek hukuksuzluklara karşı halkımızın da oylarına ve sandıklarına sahip çıkması gerekiyor.”

Meclis'te güçlü olmalıyız

Kürtleri statü ve kimlik anlamında yok sayan hukuk sistemiyle mücadele ettiklerini belirten Uysal, "Halkın aleyhine olan tekçi sistemdeki maddeler ısrarla ve faşizan bir şekilde bizlere dayatılıyor. Kanun düzenlemelerine, infaz yakma yönetmenliklerine, değişen infaz uygulamalarına kadar birçok külliyat bizleri bekliyor. Bunların tamamının değişmesi için halkın sözünü kurabileceği gerçek anlamada eşit ve özgür bir siyasetin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bizim de Meclis’te güçlü bir temsiliyetle var olan bu durumu sürdürebilir bir siyasete dökmemiz gerekecek” şeklinde konuştu.

Bu iktidar şans verilmeyecek

Halkın bu seçimde Şirnex’te 4-0 yaparak iktidara gereken cevabı vereceğini ifade eden Uysal, şunları ekledi: “Şirnex’te halkın iddiasını net gördük ve artık iktidara şans vermeyecekleri ortada. Şu an temel amacımız geçen dönemde Şirnex’te asker sayısının yükselmesiyle ve yasaklardan dolayı halkımızın kenti terk edip bir daha dönmemesinden ötürü kaybettiğimiz bir vekilimizi geri almaktır. Halkta ciddi bir öfke hali var. Bu noktada 4-0 yapacak ciddi bir irade ve ciddi bir kabul hali de var. Bizim için seçim güvenliği çok önemlidir. Her şeye rağmen 4-0 yapacağımıza inanıyorum." 

ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.