Yalancı ibibik!

Ümit Akbıyık

Ümit Akbıyık

  • Yaklaşık 800 kişi hakkında ifade uydurarak haklarında soruşturma ve dava açılmasına neden olan iş birlikçi ajan Ümit Akbıyık’ın, “örgütün konferansına katıldı” dediği kişinin cezaevinde olduğu mahkeme tutanağına yansıdı.

Türk polisi ve yargısı tarafından yüzlerce kişinin gözaltına alınmasının, tutuklanmasının ve onlarca yıl hapisle yargılanmasının ‘açık tanığı’ olarak kullanılan Ümit Akbıyık, adlı sızmanın bir yalanı daha ortaya çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 25 Nisan’da açık tanık Ümit Akbıyık’ın verdiği ifadeler doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında 21 ilde 216 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturmada aralarında avukat, siyasetçi, gazeteci, sanatçıların bulunduğu 200’e yakın kişi gözaltına alındı, en az 43 kişi hakkında ise tutuklama kararı verildi. Haklarında soruşturma yürütülenlerin birçoğu hakkında davalar açıldı. Davalar sürecinde de Akbıyık’ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan ifadesinde, üç günlük süreçte 600’ü aşkın kişi aleyhine ifade verdiği ortaya çıktı. Akbıyık, daha sonraki süreçlerde bu isimlere yeni isimler ekleyerek, aleyhine ifade verdiği kişi sayısını 800’ün üzerine çıkardı. Akbıyık’ın verdiği ifadelerin tutanaklarında “bana sormuş olduğunuz…” diye başlayarak, kişiler hakkında beyanda bulunması, Emniyet tarafından önceden hazırlandığını akla getirirken, Akbıyık’ın 800 kişi hakkında bilgi sahibi olması kuşku yaratıyor. 

Örgüte katıldığını iddia etti

Akbıyık’ın hakkında verdiği ifadelerin gerçeği yansıtmadıklarından biri de M.Ş.Ş.... Akbıyık, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde 12 Ocak 2023’te verdiği ifadede, Amed’den M.Ş.Ş.’nin 15 kişilik bir grupla Silêmaniyê kentinde düzenlenen “Ortadoğu Gençlik Konferansı"na katıldığını iddia etti. Konferans hakkında bilgileri Ferhat D.’den aldığını ileri süren Akbıyık, konferansın Mayıs 2018’de yapıldığını öne sürdü. Akbıyık, konferansa Türkiye genelinden 60-70 kişi katıldığını iddia etti. İfadesinde konferansa katılanların örgütün kamplarına gittiğini, üç günlük ideolojik eğitim gördüğünü öne süren Akbıyık, konferans sonrası M.Ş.Ş. ile ismini bilemediği 3-4 kişinin ise örgüte katılarak, geri dönmediğini iddia etti. 

Halbuki cezaevinde tutuluyordu

Akbıyık’ın, “örgütün konferansına birlikte katıldık” dediği M.Ş.Ş.’nin belirtilen tarihlerde cezaevinde olduğuna dair mahkeme tutanakları ortaya çıktı. Mahkeme tutanaklarına göre; M.Ş.Ş., konferanstan iki ay önce tutuklandı. Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin M.Ş.Ş. hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan 2019/287 esas 2019/330 karar sayılı dosyasına göre; M.Ş.Ş., 6 Mart 2018’de gözaltına alındı, 8 Mart 2018’de ise tutuklandı, bir yıl dört ay sonra ise tahliye edildi. 

Etkin pişmanmış!

Savcılığın kırsala gitmeyi kabul etmediği için etkin pişmanlıktan yararlandığını belirttiği Akbıyık, HDP’nin Gençlik Meclisi’nde görevlendirildiği anlaşılan bir sızma. Eylemlere gidiyor, basın açıklamaları yapıyor, demeçler veriyordu. HDP Gençlik Meclisi’nin yönetimine bile girdi. Her eylemde gözaltına alınıp bırakılıyor görüntüsü veriliyordu. Son olarak 29 Ağustos 2019’da Mardin’de gözaltına alındı ve biraz geri çektiler. 27 Kasım 2020’de misafir bulunduğu evden alındı. Elbette serbest kaldı. Batman’da 19 Haziran 2021’de 16 kişiyle birlikte gözaltına alındı. İki ay sonra 14 Ağustos’ta bu kez gazeteciler ve siyasilerle birlikte gözaltına alındı. Dosyada gizlilik ve avukat yasağı vardı. 5 gün gözaltında kaldı. Yaklaşık bir ay sonra 10 Eylül 2021’de HDP’nin toplumsal sorunlara dikkat çektiği bir etkinliğe katıldı. 13 Ağustos 2022’de “Şehri karıştıracaklar, bomba patlatacaklar/molotof atacaklar” ihbarıyla gözaltına alınan 40 kişi arasındaydı. Üç gün sonra serbest kaldı. Artık yeni görevi başlıyordu. Nisan 2023’te Amed’de gözaltına alınan gazeteci, siyasetçi, sanatçı ve avukatların dosyasında ismi geçiyordu, ancak bu kez ‘açık tanık’tı. İşte bu Akbıyık, Türk polisi ve yargısı tarafından 800 kişinin gözaltına alınmasının, tutuklanmasının ve onlarca yıl hapisle yargılanmasının temel aktörü olarak kullanılıyor. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.