Yapay zekâya ayar!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi / Foto:AFP

Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi / Foto:AFP

  • İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı ‘Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi’nde 25 ülkenin hükümet temsilcileri, yapay zekânın önde gelen araştırmacıları ve teknoloji yatırımcıları bir araya geldi. Zirvede yapay zekânın risklerinin nasıl düzenleneceği ele alındı.

Amerika, Çin ve Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu grup, yapay zekâdan kaynaklanan riskleri kolektif olarak yönetmek üzerinde anlaşarak Bletchley Declaration bildirgesini imzaladı. Bildirgeye göre ülkeler yapay zekâya dair ortak endişeler ve riskleri beraber belirleyecek, bunlara ilişkin bilimsel anlayış oluşturacak ve bunları hafifletmek için ülkeler arası politikalar geliştirecek. Grup altı ay sonra Güney Kore’de ve bir sene sonra Fransa’da tekrar buluşacak.

Filmi izledikten sonra karar verdi

Kapsul’den Nazlı Selin Özkan’ın haberine göre Birleşik Krallık’taki zirvenin öncesinde ABD Başkanı Biden yapay zekâyı düzenlemeyi hedefleyen kapsamlı bir kararname imzaladı.  Teknoloji gazetecisi Casey Newton, Biden’ın kararnameyi oluşturmaya bu sene vizyona giren ‘Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One’ı izledikten sonra karar verdiğini söylediğini belirtti.

Beyaz Saray’ın açıkladığı kararname, yapay zekâ şirketlerinin güvenlik testleri yapmalarını ve testlerin sonuçlarını federal hükümet ile paylaşmalarını zorunlu tutuyor ve devletin yapay zekâ modellerinin güvenli ve emniyetli olmasını sağlamak için standartlar oluşturacağını belirtiyor.

Yürürlüğe girmesi için 90 ile 365 gün arasında zaman tanıyan kararname, aynı zamanda belirli büyüklükte modellerin üstünde model geliştiren yapay zekâ girişimlerinin federal hükümete faaliyetlerini bildirmesini şart koşuyor. Kararname gizlilik, medeni haklar, tüketici hakları, bilimsel araştırmalar, ulusal güvenlik ve işçi haklarına da değiniyor. LONDRA

 

*****

LinkedIn 1 milyar üyeye ulaştı

Microsoft bünyesindeki LinkedIn, 1 milyar üyeye ulaştı. Geçen aylarda çeşitli yapay zekâ araçlarını kullanıma açan LinkedIn, kullanıcıların iş arama sürecini ve belirli bir pozisyona uygunluğunu tespit etmeyi kolaylaştıran yeni bir yapay zekâ destekli chatbotu da kullanıma sundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.