Yargıtay emirle harekete geçti

  • Yargıtay’ın partileri hakkında başlattığı incelemenin iktidar baskısıyla olduğunu belirten HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, AYM’nin kapatma yönünde kararı vermesini beklemediklerini söyledi. 

Yargıtay, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında inceleme başlattı. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, önceki gün yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı olarak HDP’yi kapatacaklarını söyledi. HDP Seçim İşleri Komisyon Üyesi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Yargıtay’ın HDP hakkında inceleme başlattığını haberlerden öğrendiklerini belirterek, “Bir haber yer aldı ama bu haberin doğru olup olmadığından bile emin değiliz. Resmi olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmadıkça, bunun teyit edilecek bir bilgi olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki Yargıtay, siyasi partilerin bütün işlemelerini, evraklarını inceleyen kurumdur. Sürekli olarak siyasi partilerle ilgili incelemeler yapar ama siyasi partinin kapatılması için özel bir inceleme yapmış mı onu resmi olarak bilmiyoruz” dedi. 

Dava bile akla ziyan

 Tiryaki, şöyle devam etti: “Yargıtay’ın HDP’nin kapatılması yönünde bir başvuru hazırlığı var mı bilmiyoruz. Var ise içinde Kobanê iddianamesi var mı bunu da bilmiyoruz. Kobanê iddianamesinin ne olduğunu biliyoruz. Kobanê iddianamesinin içerisinde HDP MYK’nin Ekim 2014’te atmış olduğu demokratik tepkiye çağrı yapan tweetler dışında hiçbir şey yok. O zamanın çağrısı ne bir şiddet çağrısıdır ne de antidemokratiktir. HDP’nin çağrısı, bir kentin, halkın yok edilmesine, DAİŞ barbarlığına karşı yürüttükleri direnişe destek çağrısıdır. 6-8 Ekim eylemlerinin HDP’li yöneticilerin aleyhine bir davaya dönüşmesi zaten akla ziyanken, şimdi HDP’nin kapatılması gerekçesi yapılması da çok anlamsız olur.”

İktidar zorladı

 AKP adına ilk kez Cahit Özkan’ın HDP’nin kapatılmasını resmen ifade ettiğine dikkat çeken Tiryaki, ”İktidarın küçük ortağı çok açık bir şekilde ‘HDP kapatılsın’ gibi hamasi nutuklar atıyordu ama bunun gerçek anlamda siyaseten de hukuksal olarak bir karşılığı yoktu. Bütün bu söylemlerin bir biçimde Yargıtay Başsavcılığı’nı da hareket geçirdiği anlaşılıyor” diye konuştu.

Hukuki dayanak yok

 ”İktidarın büyük ortağı ilk kez, küçük ortağı da uzunca bir süredir bu sözleri söylüyorsa, ortada artık hukuksal bir süreçten bahsedemeyiz” diyen Tiryaki, Yargıtay Başsavcılığı’nın inceleme başlatması sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasının HDP’nin kapatılması anlamına gelmediğini söyledi. Böyle bir dava açılsa bile AYM’nin böyle bir karar vermeyeceğini düşünmeye devam ettiklerini kaydeden Tiryaki, nedenini şöyle açıkladı: ”HDP’nin kapatılmasını hukuksal olarak haklı kılacak hiçbir neden yok. Bu talebin kendisi siyasi bir talep, yoksa bir dayanağı yok. HDP, demokrasi ve barış siyaseti yapmaya devam edecek. Seçmenlerimizin de HDP’ye gönül verenlerin de bundan hiçbir kuşkusu olmasın. Kaldı ki böyle bir girişim karşısında HDP’nin seçeneksiz olmadığını hiç kimse aklından çıkarmasın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.