Yaşadıklarımdan biliyorum, yapabiliriz

Kadın Haberleri —

Ayşan Tarlan

Ayşan Tarlan

  • Ataerkil toplumda birçok zorluğa rağmen mücadele eden Yeşil Sol Parti’nin çiftçi kadın Milletvekili adayı Ayşan Tarlan, kadının çözümleyici yönünün siyasette olması gerektiğini vurguladı. Tarlan, “Yaşadıklarımdan yola çıkınca şunu söylüyorum; bir kadın her şeyi yapabilir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin yapılacağı 14 Mayıs için geri sayım başlarken, seçim sonuçlarının en çok merak edilen kentlerinden biri de Erzirom (Erzurum). 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e bir milletvekili gönderen Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2018 Genel Seçimlerinde 54 bin oyla yüzde 12 bandında oy aldı, ancak ittifak yasası nedeniyle milletvekili çıkaramadı. HDP’nin listesinden seçimlere girdiği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Partisi), 2018 seçim sonuçlarını katlayarak, en az iki milletvekilini Meclis’e göndermeyi hedefliyor. 

Bir yaşındayken babası hapsedildi

Erzirom’un Xinûs (Hınıs) ilçesinin Şahabattin köyünde dünyaya gelen Yeşil Sol Parti’nin Erzirom adaylarından Ayşan Tarlan, her Kürt gibi devlet baskılarıyla erken yaşta tanıştı. Tarlan, henüz bir yaşındayken Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan babası Medeni Tarlan 36 yıl hapis cezası aldı. Babasını görmeden büyüyen Tarlan’ın yaşamı cezaevi kapılarında geçti. Medeni Tarlan hep ailesinden uzak cezaevlerine sürgün edildi. Ailenin maddi imkanları yetersiz olduğu için tüm görüşlere gidemedi.

Dedesini kaybedince köye yerleşti

Dedesi ve annesinin desteğiyle eğitimine devam eden Tarlan, 2015’te dedesini de kaybedince çok istediği akademik kariyer hayallerini bırakarak köye yerleşti. Kastamonu Üniversitesi Siyasal Bilimler mezunu olan Tarlan, dedesinin ölümüyle birlikte hem tarlalara hem de hayvanlara bakmak zorunda kaldı. MA'dan Berivan Kutlu'ya konuşan Tarlan, o süreci şöyle anlattı: “Ataerkil bir toplumda bir erkek olmadan hayatta kalmaya çalışmak, birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Dedemin ölümüyle birlikte köye, annem ve kardeşimin yanına yerleştim, kız kardeşim evlendikten sonra annemle tek yaşamaya başladık. Dedem ölmeseydi, daha farklı bir hayat hayal ediyordum ama hayat böyle aktı benim için.

Köydeki bütün işleri üstlendi

Traktör kullanmayı öğrenmem gerektiğini fark ettim. Traktörü öğrenmek benim için zorluydu, eski bir traktörümüz var dedemden kalma, o yüzden sürekli bozuluyordu, parçaları kırılıyordu. Tarımı ciddi manada zor öğrendim, komşulara danıştım fakat zor olsa da öğrendim. Dedemden kalan hayvanlar da yaşlıydı ve bakımı zordu. Süreç içinde bunları satarak daha genç hayvanlar aldım. Tarım girdi fiyatları son bir yılda 6-7 kat arttığı için zorlansam da orta sekmen tohumlarla üretime devam etmeye çalışıyorum. Tarlalarımızın ve ahırlarımızın boş kalmaması için elimden geleni yapıyorum.”

Kadının yapabileceğini buradakilere gösterdim

Yeşil Sol Parti'nin kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik çizgisine dikkat çeken Tarlan, şunları söyledi: “Kadınların kendini daha çok göstermesi gerekiyor. Kadının çözümleyici yönü siyasette olmalı, çünkü kadınlar hemcinslerini de siyasete katacaktır. Mesela ben dedemi kaybettikten sonra herkes, ‘Bu kadın nasıl yapacak? Tarlayı sürebilir mi? Traktörü kullanabilir mi’ diye sordu. Hepsini tek tek aştık ve kabul ettirdim. Kadının uğrayamadığı sanayiye tek başıma giriyorum, herkese kadının yapabileceğini gösterdim. Sanayiye ilk gittiğimde oradaki ustalar, ‘Baban yok mu, kocan yok mu, sen niye geliyorsun’ diyordu. Ben de bu baskıya karşı kadın olduğumu belli etmeyecek şeyler giyiyordum, bere takıyordum. Tanıdıkça tüm bunları aştık. Serhat bölgesi kadının arka planda olduğu bir bölge ama ekonomik özgürlüğüm ve yaşamım için bunu yapmak zorundaydım.”

Bu cesareti gösterebildiysem tüm kadınlar yapabilir

Tüm zorluklara rağmen pes etmediğini söyleyen Tarlan, “Yaşadıklarımdan yola çıkınca şunu söylüyorum, bir kadın her şeyi yapabilir. İsterse her şeyi yapar. Yavaş yavaş tüm korkularımı yendim, ben bu cesareti gösterebildiysem, tüm kadınlar yapabilir. Kadınların böyle ataerkil bir toplumda kendisini var edebilmesi için ekonomi özgürlüğü şart. Kadınların ekonomik özgürlüğü için farklı projeler geliştirebiliriz” dedi.

Kendi yolumuzu, kendimiz belirleyeceğiz

Seçim çalışmaları için köy köy dolaşan Tarlan, 21 yıllık AKP iktidarında çoklu krizlerin yaşandığını belirterek, şunları dile getirdi: “Şu an millet soğana muhtaç hale geldi. Hukukun, ekonominin çöktüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu ülke darbeleri, askeri vesayeti, faili meçhulleri gördü fakat hiçbir zaman bu denli bir çöküş görmedi. Ekonomik, hukuksal ve toplumsal olarak çöktü. Hem geçinemiyoruz hem de konuşamıyoruz, fikirlerimizi beyan edemiyoruz. Yeni bir yolun olması gerekiyor. İkinci yüzyıldan bahsediyoruz ve bu yüzyılı biz kurmalıyız. Yeşil Sol Parti, 40 yıllık bir geleneğin son temsilcisidir. Yeni bir yüzyılı kuracağımıza inanıyorum. İkinci yüzyılda barışın ve demokrasinin var olması için çabalayacağız ve bunu başaracağız. Gelecek yüzyıl gençlerin olacak, kendi yolumuzu kendimiz belirleyeceğiz.”

ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.