"Belki kitabımı da yakarlar!"

Toplum/Yaşam Haberleri —

Aslı Erdoğan

Aslı Erdoğan

  • Yazar Aslı Erdoğan’ın “Artık Sessizlik Bile Senin Değil” kitabı “devleti ve devlet görevlilerini küçük düşürdüğü” ve tutsakları isyana teşvik iddiasıyla Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandı.
  • Aslı Erdoğan, “Suçlu bulunan yazılar Cizre ve Sur'u anlatan yazılar! Ben cezaevine girdim, insanları diri diri yakanlar girmedi. Yarın belki kitabımı yakarlar da ama hakikat her zaman bir ses bulur” dedi.

Yazar Aslı Erdoğan’ın “Artık Sessizlik Bile Senin Değil” kitabı isyana teşvikten yasaklandı.

REWŞAN DENİZ

Yazar Aslı Erdoğan’ın 2011-2016 yılları arasında Özgür Gündem gazetesinde yayımlanmış köşe yazılarından oluşan derleme kitabı “Artık Sessizlik Bile Senin Değil”, Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandı. Kitapta yer alan bazı metinler gerekçe gösterilerek alınan yasak kararında, “ispatı mümkün olmayan ifadeler ile devleti ve devlet görevlilerini suçlamakta küçük düşürmekte terörle mücadele eden görevlileri asılsız ithamlarla halka karşı kabul edilemez, acımasız, ayrımcı, ırkçı uygulamalar yapmakla suçlamakta olduğu, kitabın büyük bir kısmında Devleti mesnetsiz ifadelerle karalamaya ve görev yapan devlet görevlilerinin büyük büyük kısmını ispatı mümkün olmayan iddialarla, halka yönelik kabul edilemez davranışlar ve uygulamalar yapmakla suçlamakta olduğu”* gerekçelerine yer verildi.

Yazmayı bilmeden kitap yasaklıyor

Yazar Aslı Erdoğan’ın çevirisi yapılsın diye tutsak yazar erd Agron’a arkadaşları aracılığıyla gönderdiği kitaplardan biri olan “Artık Sessizlik Bile Senin Değil”, Şakran 3 Nolu T Tipi Cezaevi yönetimi tarafından sakıncalı bulunarak erd Agron’a verilmedi. Bunun üzerine Karşıyaka 2. İnfaz Hakimliği’ne itiraz eden erd Agron’a hakimlikten gelen yanıtta “usul ve yasaya uygun olduğu vicdani kanaatiyle, hükümlünün itirazının reddine” karar verildiği belirtildi.

“İsyana teşvik eder”

Karara da itiraz eden tutsak yazar, Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu. Agron’a gönderilen yanıtta “Ceza infaz Kurumunda bulunan kişi yada kişilerin örgütsel bağlarını güçlendirebileceği, kitabı okuyan kişilerde oluşacak devlet görevlilerine karşı oluşabilecek kin ve nefretin etkisiyle Ceza İnfaz Kurumu personeline karşı olaylar gerçekleşebileceği, kurumun güvenliğini ve düzenini tehlikeye düşüreceği kanaatiyle”* itirazın reddine karar verildiği bildirildi.

 

 

Karar utanç verici

Yasakla ilgili gazetemize konuşan yazar Aslı Erdoğan ise ''Artık Sessizlik Bile Senin Değil, Türkçeden önce ilk kez Fransızcada yayımlandı. Ben daha cezaevindeydim, kitap birkaç haftada çok satanlar listesine girdi. Catherine Deneuve tarafından seslendirildi. Almanca, İtalyanca, Romence, İsveççe, Norveççe, Flemenkçe ve Yunancaya çevrildi. İtalya'da ödül kazandı, Avusturya'da tiyatroya uyarlandı. Uluslararası başarılar kazanmış bir edebiyat eserinin 'propaganda' olarak nitelendirilmesi utanç verici” sözleriyle tepki gösterdi.

“Bu karar duruşumuza bir tepki”

Bu yasağa ilişkin olarak birkaç noktanın önemli olduğunu belirten Erdoğan, “2011-16 yılları arasında yazılarımla ilgili tek bir dava, hatta soruşturma dahi açılmamıştır. Bu yazılar 'danışma kurulu' üyesi olmam nedeniyle açılan o tuhaf davada delil olarak sunulmuş, 5 yıllık dava boyunca suç unsuru aranan yazılar birden fazla kez değişmiştir. Tüm suçlamalardan beraat ettiğimi hatırlatayım. erd Agron ‘Taş Bina ve Diğerleri’ adlı romanımı Kürtçeye çevirdiğinde telif gelirlerini Kürtçe yazan mahpuslara adamıştık. Bu karar belki de bu duruşumuza bir tepki! Türkçe ve Kürtçe yazan yazarlar arasındaki her tür dayanışmanın önünü kesmeye, edebiyatın bir barış köprüsü oluşturmasını engellemeye çalışıyorlar. Sanat ve edebiyat üzerinde, fikir ve ifade özgürlüğü üzerinde, Kürtçe dil ve edebiyatı üzerindeki sayısız baskı ve kısıtlamalara bir tane daha eklendi” dedi.

Hakikat her zaman bir ses bulur

Aslı Erdoğan bu kararın edebiyata, sanata, ifade ve düşünce özgürlüğüne karşı dehşet verici bir karar olduğunu vurgulayarak “Suçlu bulunan yazılar Cizre ve Sur'u anlatan yazılar! Ben cezaevine girdim, insanları diri diri yakanlar girmedi. Yarın belki kitabımı yakarlar da ama hakikat her zaman bir ses bulur” ifadelerini kullandı.

 

 

*Mahkeme kararlarından hiçbir müdahalede bulunulmadan alıntılanan bu bölümlerdeki tüm anlatım bozuklukları ve dilin yanlış kullanımına dair tüm bozukluklar yetkili mercilerin ifadeleridir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.