‘Yeni bir dünya hedefine yakınız’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yaşamının her alanında karşılaştığı ayrımcılık, ırkçılıkla mücadele için yıllardır çalışan Senem Özçelik, “Başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyorum. Bu hedef çok büyük ve zor gibi görünüyor olabilir. Ancak birlikte savaşarak inşa edebileceğimize inanıyorum” diyor. 

PERVİN YERLİKAYA/STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan Senem Özçelik, her yerde olan enerjik bir kadın. 44 yaşında ve 3 çocuk annesi olan Senem, sosyal pedagog olarak çalışıyor ve 6 yıl önce kurdukları, adını Nasyonal Sosyalizme karşı bir direniş savaşçısından alan Hans Gasparitsch derneğinde de aktif yer alıyor. Stuttgart’a her haber yapmak için eylemlere gittiğimde, onu sürekli görevli ya da en önde görmem dikkatimi çekmişti. 
Almanya’ya işçi olarak gelen bir ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğan Senem, ayrımcılığın binbir yüzüyle daha çocukluk yıllarında karşılaşmış. Kendisinden dinliyoruz:

“İlkokula başladığımda sınıftaki tek Türk öğrenciydim. Bir gün sınıf öğretmenim ev ödevimi yapmadığım için bana tokat atıp, sınıftan kovmuştu. Daha altı yaşındaydım. Ertesi gün bir sınıf arkadaşım aynı şeyi yaptığında, öğretmen ona “Yarın getir” demişti. Neden diye sormamak elde değildi.”

Buna benzer ayrımcılık ve ırkçılıkla yaşamın her alanında yüz yüze kaldığını aktaran Senem, bu yüzden yıllardır anti faşist mücadelede aktif yer aldığını, mültecilerin siyasal, sosyal tüm haklarının tanınması için verilen mücadelenin bir parçası olduğunu belirtiyor. 

Gençlerle çalışmak çok zevkli

Bir pedagog olarak gençlerle çalışmanın çok zevkli olduğunu ifade eden Senem, “Bulunduğumuz şehirde gençlik evlerinin yönetilmesinden, etkinliklerine, çocuk ve genç kuşağın sorunlarından, yürümek istedikleri yolda önlerine çıkan ya da çıkabilecek sorunlara kadar birçok şeyden sorumluyuz” diyor.

Eğlenceli olduğu kadar, zihinsel ve bedensel olarak yorucu bir işi olduğunu da kaydeden Senem, “En çok zorlandığım noktalardan birisi, içinde bulunduğumuz düzen çerçevesinde yapabileceklerimizin sınırlı olması“ ifadesini kullanıyor.

Onu motive eden şey

Hem iş hem ev yaşamı arasında sürekli mücadele halinde olacak enerjiyi nereden bulduğunu sorduğumda şu yanıtı veriyor: “Kapitalist sistem içinde yaşıyoruz. Hiçbir koşulda çıkarlarımız göz önünde bulundurulmuyor. Ezen ve ezilenin olmadığı bir dünya, kendisine insanım diyen herkesin arzusu olmak zorunda. Beni motive eden tam da bu. Başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyorum. Bu hedef çok büyük ve zor gibi görünüyor olabilir. Ancak birlikte savaşarak, mücadele ederek başka bir dünyayı inşa edebileceğimize inanıyorum.”

Mücadelenin birçok boyutuna işaret eden Senem,  “Bunlardan biri de sokaklar, alanlar” diyor.

Derneğin her şeyiyle ilgili

Dünyada bitmeyen savaş, işgal ve sömürgeciliğe karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesinin enternasyonal dayanışma ile mümkün olacağına inandığı için bu mücadelenin bir parçası olduğunu ifade eden Senem, çalıştığı derneğin çalışmalarını özetliyor: “Clara Zetkin, ‘nerede mücadele ediyorsam, orada yaşıyorum’ diyor. Bundan yola çıkarak 6 yıl önce açtığımız derneğe Stuttgart Ost’da yaşayan ve burada mücadele veren Hans Gasparitsch’in ismini verdik. Dernekte sosyal, kültürel, politik etkinlikler düzenliyoruz. Çocuklara ücretsiz ders, semtte yaşayanlara devlet dairelerinde yaşadıkları sorunlar konusunda destek veriyoruz. Yakın dövüş sanatı kursları ve komşularımızla kahvaltıya varan birçok çalışmayı örgütlüyoruz.”

Senem, bu çalışmaların programlanmasından, organize ve uygulanmasına kadar her aşamasında görev alıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.