‘Yeni dönemde tecridi halkımızla kıracağız’

Mehmet Rüştü Tiryaki

Mehmet Rüştü Tiryaki

  • Tecridin devam etmesi halinde siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki krizin devam edeceğini ifade eden Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, tecridin 85 milyon yurttaşın sorunu olduğunun altını çizdi. Tiryaki, tecridi kırmanın yeni yollarını tartıştıklarını da sözlerine ekledi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan, yaklaşık 3 yıldır haber alınamıyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri Abdullah Öcalan ile İmralı’daki diğer tutukluların aile görüşlerinin sağlanması talebiyle haftada iki kez Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuru yapsa da herhangi bir sonuç alamıyor. Başvurular hangi tarihte ve hangi gerekçeyle verildiğini bilinmeyen “disiplin” cezası gerekçeleriyle reddediliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, yeni dönemde tecridin birincil gündemleri olduğunu ve yeni eylemsellikler geliştirmek için halkla birlikte tartışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

Her şeyin başı İmralı’daki tecrit!

Türkiye'de demokrasinin olmayışının en somut örneğinin İmralı’da uygulanan tecrit politikası olduğuna işaret eden Tiryaki, “Türkiye'deki hukuksuzluktan, demokrasi dışılıktan ve cezaevlerindeki kronik sorunlardan bahsediyorsak, bunun başladığı yer İmralı’da geliştirilen tecrittir. Tecrit sona ermedikçe, Türkiye demokratik bir ülke olma yolunda adım atamayacak, kalıcı OHAL rejimi, şiddet siyaseti, hukuk dışılıkla ülke yönetiliyor olacak” vurgusunda bulundu.

İktidar savaş siyasetinde ısrarcı

Devletin Kürt sorununu savaş yöntemleriyle çözmek istediğini, bu durumun çözümsüzlükte ısrar olduğunu vurgulayan Tiryaki, “Siyasi iktidarın İmralı’da tecridi sürdürmesi, Kürt sorununu savaşla çözmek istemesi anlamına geliyor. 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de, Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin deyimiyle bile söylesek, düşük yoğunluklu bir iç savaş yaşanıyor. Gece gündüz SİHA’larla, savaş uçaklarıyla, obüs topları ile yürüyen ve binlerce askerin katılımıyla bir savaş söz konusu” ifadelerini kullandı.

İmralı’dan gelen haber topluma umut veriyor

Tiryaki, 2013 ile 2015 yılları arasında devlet ile PKK Lideri Öcalan arasındaki “diyalog” sürecinde herkesin geleceğe umutla baktığına dikkat çekerek, “Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştüğü dönemde, Türkiye hakları nefes aldı. Çözüm sürecinde sadece Kürt sorununun çözüleceği konusunda halklarımız umutlanmadı aynı zamanda ülke ekonomisin en iyi olduğu dönem o dönemdi. Türkiye'nin dış siyasetinin de belki en iyi olduğu, düşmanlığın değil, dostluğun egemen olduğu bir dönemdi” dedi.

85 milyonu ilgilendiren bir sorun

AKP iktidarının yakın gelecekte savaşın alanını genişleteceğine işaret eden Tiryaki, “Kürt coğrafyasında Kürtleri ve diğer halklar arasında anlaşmazlıkların derinleştirilmesi yoluyla çatışmaların yaşanması için politika yürütüyor. Dolayısıyla Tecrit ülkede yaşayan 85 milyon insanın sorundur. Bugün yaşanan ekonomik krizin çözümü de buradan geçiyor” şeklinde konuştu.

‘Tecridi kırmanın yöntemlerini tartışıyoruz’

Tecridi kırmak için yeni dönemde birçok çalışma yürüteceklerini kaydeden Tiryaki, “Seçimlerden hemen sonra yaklaşık 600 merkezde, toplantılar yaptık. Halkımız Sayın Öcalan’ın sesini duymak istiyor ve ondan bir mesaj bekliyorlar. Dolayısıyla gelecekte yürüteceğimiz siyasetin önemli başlıklarından biri tecrit sorununun çözülmesi için mücadele etmek olacak. Henüz bunun biçimi, tarihi, yeri, zamanı konusunda bir karar almış değiliz. Bu konudaki tartışmalarımız sürüyor. Tartışmalarımız sonucu bu konuda bir dizi karar alacağız ve elbette bu kararları halkımızla birlikte hayata geçireceğiz” dedi. ANKARA

  

*****

Yeşil Sol Parti yeni döneme güçlü giriyor

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren Büyük Konferansı sona erdi. 8-9 Eylül’de düzenlenen Kadın Konferansı ardından yapılan Büyük Konferans’ta tüm eleştiri ve öneriler dile getirildi. Yeşil Sol Parti’nin iki gün süren konferansında 24 karar alındı. İmralı tecridine karşı kesintisiz mücadele ve seçimlerde adayların halk tarafından belirlenmesi öne çıkan kararlar oldu.

DHP ismi en çok önerilenler arasında

Konferansta birçok konu başlığının yanı sıra toplantılar serisinde önerilen partinin yeni isimleri de gündeme geldi. Gündeme gelen isimler arasında en çok öne çıkan, Demokratik Halklar Partisi (DHP) ismi oldu.

24 karar alındı

Konferansta, Ekim ayında yapılacak kongreye sunulmak üzere 24 karar alındı. Alınan kararlardan bazıları şöyle:

Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm, Demokratik siyaset, Üçüncü Yol ve ittifaklar, Kayyım rejimine karşı ‘demokratik yerel yönetimlerde ısrarcıyız, İnançlara özgürlük ve eşitlik, Uyuşturucuya karşı topyekun mücadele, Özgür basın susturulamaz, Genel ve yerel seçimlerde adaylarımızı halk belirleyecek, Yeniden yapılanmanın örgütsel adımları, Demokratik Cumhuriyeti inşa edeceğiz, Savaş ve tecrit politikalarına karşı barış ve çözüm, Cezaevleri, hak ihlalleri ve hasta tutsaklar, Doğaya karşı işlenen suçlarla mücadele, Adil ve özgün bir engellilik politikası, Anadil hakkı mücadelesinin yükseltilmesi, çok dilli yaşamın desteklenmesi, Parti okulu programının hayata geçirilmesi, Gençlik Meclisi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.