Yeter ki Erdoğan'la ilişkiler iyi yürüsün!

Dünya Haberleri —

Avukat René Bahns

Avukat René Bahns

  • Almanya'da Kürt siyasetçilere yönelik açılan davaların siyasi olduğunu vurgulayan Avukat René Bahns, "Almanya'nın amacı otokratik Erdoğan rejimi ile ilişkilerini iyi tutmak ve buna karşın Kürt Özgürlük Hareketi’ni ve siyasi aktivistleri kovuşturmaktır" dedi. 

 

NİHAL BAYRAM/MAİNZ

Almanya Ceza Yasası’nın 129. maddesinden yargılanan Mustafa T.’nin Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’ndeki yargılaması başladı. 
Almanya’nın Münih kentinde 16 Aralık 2020’de tutuklanan Mustafa T.’nin ilk duruşması görüldü. Duruşmada, Almanya’da mülteci statüsünde yaşayan 47 yaşındaki Mustafa T. hakkında hazırlanan iddianame okundu. 
Mustafa T.’nin siyasi faaliyetleri, bağış kampanyası düzenlemesi, merkezi Kürt etkinlikleri için otobüs ayarlaması, taziye dileklerinde bulunması da suçlamalar arasında yer aldı. Hatta Stuttgart Eyalet Mahkemesi’nde 129b’den yargılanan 5 Kürdistanlının davasına izleyici olarak katılması da suçlamalar arasında yer aldı. 
 
Sağlık durumu kötü  
Duruşmaya ilişkin gazetemize bilgi veren Mustafa T.’nin avukatı René Bahns, müvekkilinin sağlık durumunun iyi olmadığını belirterek, "İddianame okunduktan sonra kamuya kapalı devam eden davada müvekkilimin tutuklanma koşulları ve dava süresi için sağlık durumunun yeterli olup olmadığı incelendi" dedi. 
Avukat Bahns, "Müvekkilim, ailesi ve dostlarının yanında olmasından moral ve güç aldığını belirtiyor" diye aktardı. 

Mustafa T.


 Amaç ilişkileri iyi tutmak
Almanya'da Kürt siyasetçilere yönelik açılan davaların siyasi olduğunu vurgulayan Avukat Bahns, "Bunun arkasında Türkiye-Almanya dış ilişkileri var. Almanya'nın amacı otokratik Erdoğan rejimi ile ilişkilerini iyi tutmak ve buna karşın Kürt Özgürlük Hareketi’ni ve siyasi aktivistleri kovuşturmaktır" dedi. 

Almanya-Türkiye işbirliği
"Bu büyük bir anlaşmanın bir parçasıdır" diyen Avukat Bahns şöyle konuştu: "Anlaşma şu şekilde algılanabilinir: Biz Türkiye olarak –özellikle Suriye iç savaşından kaçan– mültecileri sizin sınırlarınızdan uzak tutuyoruz, aynı zamanda Alman silahlarını satın alıyoruz. Siz ise Almanya olarak ‘terörist olanları’ baskı altında tutuyor, bizden uzak tutuyor, kendi ülkenizde bizim yaptığımız gibi kovuşturuyorsunuz. Almanya Türkiye'nin bu siyasi isteğini kendisine en üst görev görüyor."
Mustafa T.’nin duruşmasına 25-26 Ekim tarihlerinde devam edilecek. 



Almanya’da 11 Kürt tutsak

Azadî Hukuk Bürosu’nun verilerine göre; Almanya’da 129. maddeden 11 Kürdistanlı tutsak bulunuyor. 
Ayrıntılar şöyle:

* Merdan K. 20 Eylül’de tutuklanarak Stammheim Cezaevi’ne konuldu. 
* Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Berlin ziyareti ardından 7 Mayıs 2021’de Kürt siyasetçi Abdullah Ö. ve Kürdistanlı sanatçı Mazlum D. tutuklandı. Abdullah Frankfurt, Mazlum ize Stammheim Cezaevi’ne konuldu.
* Mirza B. 30 Nisan’da Nürnberg’de misafir kaldığı evde gözaltına alınarak tutuklandı. 
Yukarıdaki dört kişinin duruşma tarihleri henüz netleşmedi. 
* 1 Kasım 2019'da Zürih Havalimanı'nda tutuklanan 33 yaşındaki Kamuran Y. V. 22 Haziran 2020'de Almanya’ya getirildi. Stammheim Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kamuran’ın Ekim 2020’de başlayan davası devam ediyor.
* Almanya’nın Stuttgart kentinde 19 Nisan 2019’de 5 Kürdistanlı hakkında başlayan dava 92 duruşma ardından 30 Nisan’da sonuçlandı. 4 yıl 3 ay hapis cezası alan Veysel S. ile 4 yıl ceza alan Agit K.’nın tutukluluğu devam ediyor. Özkan T. tahliye olurken; Evrim A. ve Cihan A.’ya ise 2 yıl denetimli serbestlik şartı getirildi. 
* Merkel’in Türkiye ziyaretinden kısa bir süre sonra Kürt siyasetçi Gökmen Ç., 2 Ocak 2020’de tutuklandı. Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan Gökmen’e 19 Şubat 2021’de 3 yıl 5 ay hapis cezası verildi. 
* Mustafa Ç., 2020’nin Ocak ayından tutuklandı.   Hamburg Yüksek Bölge Mahkemesi’nde 17 Eylül’de görülen karar duruşmasında Mustafa’ya 2 yıl 7 ay ceza kesildi. 
* Kürt siyasetçi Mazhar T., Haziran 2019’da tutuklandı. Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi Mazhar hakkında 19 Ağustos 2020’de 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.