Yıkılsın duvarlar

Kültür/Sanat Haberleri —

“Yıkılacak Duvarlar” filmi

“Yıkılacak Duvarlar” filmi

  • Yönetmenliğini Hebun Polat ve Şerif Çiçek’in, yapımcılığını da Adil Demirci ve Onur Güler’in yaptığı “Yıkılacak Duvarlar” filmi galaya hazırlanıyor. Dört kadın siyasetçi Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk ve Sibel Yiğitalp’i konu alan film, 5 aylık yapım ve 5 aylık zorlu çekim sürecinden sonra izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Film, Yüksekdağ’ın cezaevinde yazdığı şiirlerden oluşan “Yıkılacak Duvarlar” ve Gültan Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” adlı kitaplarından ilham alıyor. Yönetmenlerden Hebûn Polat, “Kitaplar üzerine incelemeler yaptık ve arkadaşlarımızla tartışmalar yürüttük. Figen Yüksekdağ’ın Yıkılacak Duvarlar kitabının ismi siyasal sürece denk düştüğü gibi sembolik bir anlam da ifade ediyordu. Figen Yüksekdağ, Türk kökenli olması ve muhafazakâr bir aileden gelmesine rağmen devrimci sosyalist bir kadın olarak Kürt halkı ile omuz omuza mücadeleyi büyüttü. Gültan Kışanak ise 40 yıl önce işkence gördüğü hapishanenin bulunduğu kentte belediye başkanı olarak seçildi. İşte özellikle bu iki örnek tam da bugün Yıkılacak Duvarlar’ı işaret ediyordu. Yani kitap ismi ve hikaye birbirini buldu diyebiliriz” ifadeleriyle, filmin hazırlanma sürecine değindi.

 

Kandıra Cezaevi

 

Kandıra’da gizli çekim

Türkiye ve Kurdistan’da ezilenlerden yana siyaset yapmanın bedeli olduğunu söyleyen Hebûn Polat, “Bizler de sanat alanından bu mücadeleye katkı sunmak, izleyici ile bu hapishane ve sürgün koşullarını aktarmak istedik. Mücadeleye yeni bir soluk katmak, daha önce ulaşamadığımız kesimlere ulaşmak istedik” dedi.

Filmin yapımcılarından Onur Güler ise filmin Avrupa’daki çekimlerini yönetmen Şerif Çiçek’in yaptığını, Türkiye ve Kurdistan’daki çekimlerin de Hebûn Polat tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya’dan Amed’e, oradan Dersim’e ve Kandıra’ya kadar geniş bir alanda çekimler yapıldığını vurgulayan Güler, “Çekimler sırasında birçok sorunla karşılaştık. Özellikle Kandıra hapishanesine giderken ciddi zorluklar yaşadığımızı söyleyebiliriz. Orada çekimleri gizli yapmak zorunda kaldık” dedi.

Çekim yaptıkları dönemde depremin meydana geldiğini belirten Güler, “Dolayısıyla birçok çekimimizi iptal etmek zorunda kaldık. Tüm ekibimiz deprem bölgesine gitti. Depremden sonra ekibi tekrar toparlayıp kalan çekimleri tamamladık. Çekimler 5 aylık bir sürede gerçekleşti. Yapım ve post prodüksiyon süreciyle beraber 10 aylık bir süreçte çalışmamızı sonlandırdık” ifadelerini kullandı.

 

 

Gala 4 Mayıs’ta

Filmi 14 Mayıs seçimlerinden önceye yetiştirebilmek için çok çabaladıklarını belirten Güler, “Seçim tarihi ilk olarak Haziran ayı diye belirtilmişti ancak seçimler Mayıs ayına çekilince bizler de çekimlerimize tempo kazandırarak 2023 seçimlerine yetiştirdik. İlk gösterim ve galamızı 4 Mayıs tarihinde Almanya’nın Köln kentinde FilmHaus’ta saat 20:00’da yapacağız.

Galanın ardından Almanya’da Bochum, Frankfurt, Leverkusen şehirlerinde gösterimler devam edecek. İngiltere ve Avusturya gösterimlerimiz için görüşmelerimiz devam ediyor.  Türkiye ve Kurdistan’da da gösterimler yapmayı planlıyoruz” dedi.

Filmlerinden beklentisine de değinen Güler, “Umarız bu belgesel yıkılacak olan o duvarlardan hep birlikte bir tuğla daha çekmemize vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.