YNK iş birliği için tehdit altında

Hakan Fidan ile Neçirvan Barzani görüşmesi

Hakan Fidan ile Neçirvan Barzani görüşmesi

  • YNK'nin şu ana kadar Türk işgalini onaylayacak ve destekleyecek bir tavrı olmadığını belirten gazeteci Hêmîn Hesen, ceza, ambargo ve yaptırımlar devam etmesine rağmen duruşundan taviz vermediğini vurguladı.
  • YNK'nin uzun süredir Türk devleti tarafından tehdit edildiğini hatırlatan gazeteci Hesen, "Süleymaniye ve Kurdistan halkının tutumu ve yaklaşımı oldukça nettir. Süleymaniye halkı, Türk devletinin tüm saldırılarının ve Türk devleti ile geliştirilecek her türlü iş birliğini reddediyor" dedi.

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Neçirvan Barzani’nin görüşmesindeki arka planı değerlendiren gazeteci Hêmîn Hesen, “Türkiye, başlatacağı kapsamlı işgal saldırısında Irak ve Federe Kurdistan Hükümeti'nin de yanında yer alması için görüşmelerini sürdürüyor” dedi. 

Türk devleti, 17 Nisan 2022'den bu yana Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine başlattığı yeni işgal saldırısını sürdürüyor. Federe Kurdistan yönetiminin iş birliğiyle devam eden saldırılarda, İHA, SİHA ve savaş uçakları ile var olan teknik üstünlüğüne rağmen istediği sonucu elde edemedi. Türk hükümeti, Irak ve Federe Kurdistan'daki temaslarını son haftalarda artırdı. Önce Türk Dışışleri Bakanı Hakan Fidan, Bağdat ve Hewlêr merkezli görüşmeler yaptı. Ardından MİT Başkanı İbrahim Kalın, bir hafta bölgede bulundu, sonrasında ise Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Metin Gürak başkanlığındaki Türk savaş kabinesi planlama için aynı ziyaretleri gerçekleştirdi. Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı'nda Federe Kurdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ile Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yeniden bir araya geldi. Fidan dün de Ankara'da  Falih el-Feyyad başkanığındaki Heşdi Şabi heyeti ile görüştü.  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Mısır dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, tazyike devam ettiklerini, bahardan itibaren ve yazın da sürecek kapsamlı saldırı düzenleyeceklerini belirterek, YNK'nin iş birliğine henüz 'ikna' edilmediğini söyledi.

Tümü savaşa sürüklemek istiyor

Bölgedeki gelişmeleri takip eden gazeteci Hêmîn Hesen, Türk devletinin yapmak istedikleriyle ilgili MA'ya konuştu. Bu görüşmelerin temel amacının Türk devletinin işgalini daha da yaymak olduğunu belirten Hesen, şunları söyledi: "Ayrıca görüşmeler kapsamında amaçlanan bombalayacakları alanları daha da genişletmek ve sivil yurttaşları daha sert bir şekilde hedef almaktır. Bununla birlikte Türk devletinin, Irak ve Güney Kurdistan topraklarında askeri üs sayısını arttırmaktır. Türk devleti, Irak ve Federe Kurdistan'n tek bir ses halinde PKK'ye karşı savaşta desteğini istiyor. Irak ve Federe Kurdistan'daki tüm güçleri, PKK'ye karşı savaşa sürüklemek istiyor.

Kendi aralarından çatıştırmak

Elbette sadece amaçlanan bu değil, Irak ile Feder Kurdistan; yine Irak ve Federe Kurdistan'daki siyasi partilerin, özellikle Kürtlerin kendi aralarında savaşmasının zeminini hazırlıyor. Türk devleti, bu savaşı seyredecek ve gerektiğinde bir tarafı tutacaktır.”

Teslimiyet dayatıyor

Türkiye'nin başlattığı savaşın sadece PKK'ye karşı değil, Kürt halkının tamamına olduğuna dikkat çeken Hesen, şöyle devam etti: "Türk devleti, Güney Kurdistan'daki tüm partilerin kendi hizmetinde olmasını; SİHA ve savaş uçaklarıyla saldırı gerçekleştiğinde bir itiraz geliştirmeyecek şekilde destek vermesini istiyor. Bu savaş, direkt Kürt halkına karşıdtır. Kürtler her nerede olursa olsun herhangi bir kazanım elde ettiğinde Türk devletinin itirazıyla karşılaşıyor ve saldırılarına maruz kalıyor. Mesele, Kürt düşmanlığıdır. Türk devleti bütün Kürtlerin, Türk gibi olmasını ve kendisine biat etmesini istiyor."

Suyu silah olarak kullanıyor

Türk yetkililerin yaptığı görüşmelerde Irak'ı su ile tehdit ettiğini vurgulayan gazeteci Hêmîn Hesen, “Irak, bu saldırıları kabul etmiyor. Türk devletinin isteğiyle PKK'ye karşı bir savaş başlatma niyeti de yok. Irak'ın siyaseti bu şekildedir. Türk devletinin tehdit ve şantajlarının etkisinde kalan bir yerde durmuyor. Türk devleti, Irak'ın tankıyla, topuyla kendileri için savaşmasını istiyor. Zaten bilindiği gibi Irak'a Türkiye'nin uyguladığı bir su ambargosu var. Dicle Nehri’ni bir şantaja çeviriyor. Irak ise hiçbir tehdit ve şantaja şu anda boyun eğecek bir pozisyonda durmuyor.

KDP tamamen yanında

Türkiye, bahar ve yaz aylarıyla birlikte yeni ve daha kapsamlı bir saldırı başlatmayı planlıyor. KDP, her haliyle Türk devletinin sonuç alması için bütün gücünü seferber etmiş durumda. Zaten Behdînan'da elde ettiğimiz bilgilere göre; Türk devleti için yollar yapılıyor, askeri üslerin kurulmasına zemin sunuyor ve saldırılarını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.

YNK henüz taviz vermedi

YNK'nin ulusal duruşundan dolayı sürekli olarak Türk devletinin tehditlerine maruz kaldığına işaret eden gazeteci Hesen, şunları dile getirdi: “YNK'nin uzun süredir Türk devleti tarafından tehdit edildiği biliniyor. Süleymaniye ve Kurdistan halkının tutumu ve yaklaşımı oldukça nettir. Süleymaniye halkı, Türk devletinin tüm saldırılarını ve Türk devleti ile geliştirilecek her türlü iş birliğini reddeder ve kabul etmez. YNK'nin herhangi bir olumsuz adım atmasını istemez. Zaten YNK de şu ana kadar Türkiye'ye karşı nasıl bir tutum sergilediğini defalarca açıklamalarıyla ortaya koydu. İşgali onaylayacak ve destekleyecek bir tavrı yok. Süleymaniye'ye yönelik cezalar, ambargo ve yaptırımlar devam etmesine rağmen YNK duruşundan herhangi taviz vermedi. Süleymaniye halkı bedel ödemeye hazır, ancak Türk devleti ile bir iş birliği geliştirmeye hiçbir şekilde hazır değil." HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.