Yogayı Kürtçe anlatıp Kürtçe yazıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yogayı kendi anadilinde anlatan Yoga Eğitmeni Berivan Turan, bu alanda bir ilkin sahibi. Yoga ders vermesinin temel nedenini anadilini yaşatmak olarak ifade eden Berivan, ilginin de yoğun olduğunu belirtiyor. 

HABER MERKEZİ

Berivan, yogaya başladığında tüm dillerde ders veren hocaların olduğunu ancak Kürtçe neden yapılmadığını sorgulayarak yola çıkmış. “Yoga eğitimini nasıl Kürtçe vereceksin, Kürtler yogadan, sanattan ne anlar” diyen eğitmeninin ırkçı söylemlerinden sonra bu işte iyice karar kılmış.

Pandemi nedeniyle bazı günler sabah, bazen akşam, bazen de gece yarısı zoom üzeri ders verdiğini kaydeden Berivan,  Stockholm, Berlin, Rojhilat, Mêrdîn, Amed dahil birçok yerden öğrencilerinin olduğunu belirtiyor.

Bir öğrencisinin sırf Kürtçe öğrenebilmek için yoga eğitimi gördüğünü Jinnews’ten Marta Sömek’e aktarıyor ve şunları ekliyor: “Elimden geldiğince onlara yardım ediyorum. Bir dönemden sonra grup dersleri vermek istiyorum. Daha sonra grup grup meditasyon ve yoga derslerini Kürtçe vermek istiyorum.”
 
Kürtçe yoga yaygınlaşsın

Yoganın Kürtçe olarak da yaygınlaşmasını istediğinin altını çizen Berivan, gelen tepkilere dair ise şunları ifade ediyor: “Bana destek verenler, vermeyenler, eleştirip kınayanlar da var. Kadınların ve Kürtçenin yoga ile ne ilgisi var diyenler oldu, tayt giyiyorsun, ayaklarını başının üstüne koyuyorsun diye linç edildiğim de. Bununla beraber, ‘Berivan bu yolda yürü, senin yanındayız’ deyip destek verenler de çok oluyor.”
 
Okumuyorlar

Yoga ile ilgili internet üzerinden yazılar da yazdığını söyleyen Berivan, “Yoga nedir ne değildir diye birçok şey anlatıyorum. Fakat bu yazıları okumuyorlar, sadece fotoğraflara bakıyorlar ve bu beni çok üzüyor. Yoga üzerine Kürtçe yazdığımda herkes okusun, paylaşsın ve bana destek versin istiyorum” diyor, pek yakında bu desteğin oluşacağına dair de umudunu koruyor. 

Birçok kadın etrafında toplandı

Berivan’ın aynı zamanda astroloji dalında uzmanlığı var ve master yapmış. Anadilinin gelişmesi ve nesillere aktarılabilmesi için hem çocuklarını büyütürken hem de yaptığı çalışmalarda daima Kürtçe konuşmayı tercih ediyor. Bu aktarımı kadınlar üzerinde bir çember yaratarak birliktelikle yayılmasını sağlayan Berivan, nefes egzersizleri, güneşi selamlama gibi birçok metodu kullanarak kadınlara zoom üzerinden eğitim veriyor. “Bir kadın öğrencim, bir ayda kafasının üzerinde durmayı başardı” diyen Berivan, eğitmenliğini yaptığı yogayla birçok kadına ulaştığını ve bundan oldukça mutlu olduğunu aktarıyor.

Hem anadilini yaşatmayı hem de toplumda sanat çerçevesinde bir farklılık yaratma hedefiyle yola çıkan Berivan Turan, nesilden nesle ulaşmayı hedefliyor.
 
Berivan’ın Instagram hesabı üzerinden çalışmalarına, https://www.instagram.com/berivan_yogakurdi/ hesabından ulaşılabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.