Yurt dışı tamam sıra ülkede

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekillerini belirlemek için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 1 milyon 817 bin seçmen oylarını kullandı. Yurt dışı temsilciliklerine oy verme işlemi tamamlanırken sınır kapılarında oy verilebiliyor. Yurt dışında seçime katılım yüzde 53,8 ile 2018’i geride bıraktı. 
  • İsviçre’de oy kullanan sayısı 12 bin artarken Yeşil Sol Parti Temsilcisi Hüseyin Mamaklı, "İsviçre’de 3 ayrı kentte 120 müşahit arkadaşımız 9 gün görev yaptı” dedi. Mamaklı, oyların tutanakla Yeşil Sol Parti’den Fatih Çelik’in de aralarında bulunduğu komisyona teslim edildiğini belirtti. 

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için yurt dışında 27 Nisan’da başlayan oy verme süreci 9 Mayıs akşamı itibarıyla sona erdi. YSK’nin verilerine göre 1 milyon 817 bin 10 seçmen oy kullanıldı. Sandığa gitme oranı 2018’i geçerek yüzde 53.8’i buldu. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 14 Mayıs’a kadar devam edecek. 
Yurt dışında 73 ülke ve 156 merkezde kurulan sandıklarda 27 Nisan’da başlayan oy verme süreci ülkelere göre değişmekle birlikte 9 Mayıs’ta sona erdi. Yurt dışındaki 3 milyon 416 bin 98 seçmenden 1 milyon 691 531’i yurt dışı temsilciliklerinde sandık başına giderek oy kullandı. Gümrüklerde oy veren sayısı ise 125 bin 479 olarak gerçekleşti.  Toplamda kullanılan oy sayısı 1 milyon 817 bin 10’u bulurken, 2018 seçimlerine göre 291 bini aşkın seçmen daha sandığa gitmiş oldu. Gümrük kapılarında verilecek oylarla bu sayı artacak. 

Almanya’da yükseldi
Yurt dışında en fazla seçmenin bulunduğu Almanya’da da sandığa gitme oranı arttı. Almanya’da 13 gün süren oy verme işlemleri 13 başkonsoloslukta ve belirlenen diğer seçim noktalarında gerçekleşti. Bir milyon 496 bin 891 seçmenin bulunduğu Almanya'da bu seçimlerde 732 bin 776 kişi oy kullandı. Almanya’da 2018 seçimlerinde ise 660 bin 74 kişi oy kullanmıştı. Essen’de 84 bin 529 seçmen, Stuttgart’ta 82 bin 885 seçmen, Düsseldorf’ta 76 bin 167 seçmen sandığa gitti. 

Diğer ülkelerde de arttı
Fransa’da 397 bin 86 seçmenden 197 bin 634’ü sandık başına gitti. Fransa’da 2018 seçimlerinde ise 161 bin 251 kişi sandığa gitmişti. 
Yurt dışında en fazla seçmenin olduğu 3. ülke olan Hollanda’da ise seçmen sayısı 286 bin 753. Seçmenlerin 145 bin 111’i sandığa giderken, bu  rakam 2018’te 121 bin 345’te kalmıştı. 
HDP’nin 1. parti çıktığı İngiltere’de 127 bin 250 seçmenin 64 bin 48’i sandık başına giderken, 2018’te ise bu rakam 42 bin 441’idi. 
HDP’nin 1. parti çıktığı bir diğer ülke İsviçre’de ise 105 bin 820 seçmenden 60 bin 91’i oy kullandı. 2018’te ise sandığa giden seçmen sayısı 50 bin 126’ydı.

Oylar Ankara yolcusu 
Yurt dışı temsilciliklerindeki oylar dün ise Ankara’ya doğru yola çıktı. Sandıkların kapanması ardından oy pusulaları, sandık komisyonu ve müşahitler nezaretinde mühürlenerek çuvallara konuldu. Çuvallar, Berlin, Kopenhag, Stockholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon’dan diplomatik kargo uçağıyla Ankara’ya götürülüyor. Oyları almak için İstanbul’dan dün sabah yola çıkan 3 uçakta son seçimde ilk 5’e giren her siyasi partinin temsilcilerinin de yer aldığı 11 kişilik oy nakil komisyonu bulunuyor. Oyların toplandığı havalimanlarını dolaşarak oyları teslim alacak ve refakat edecek komisyon içinde HDP’li yetkililer de bulunuyor. Ankara’daki ATO Fuar Merkezi’ne bugün ulaşması beklenen oylar, Türkiye’de 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin sona ermesi ardından diğer sandıklarla birlikte sayılacak. 

Komisyona teslim edildi
2018 seçimlerinde HDP’nin 1. parti çıktığı İsviçre’de oylar 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında Zürih, Bern ve Cenevre’de kullanıldı. Zürih’in oyları dün Münih’ten, Bern ve Cenevre’nin oyları ise Lyon’dan uçakla Ankara’ya gönderildi. İsviçre Yeşil Sol Parti Temsilcisi Hüseyin Mamaklı, "İsviçre’de 3 ayrı kentte 120 müşahit arkadaşımız 9 gün boyunca görev yaptı. Zürih’teki oylar 21 seçim torbası içinde araçla gece Münih’e getirildi. Biz de aracımızla seçim aracına eşlik ettik. İstanbul’dan kalkan, içinde parti temsilcilerinin de bulunduğu uçak oyları almak üzere Münih havalimanına geldi. Oylarımızı tutanaklarla birlikte Yeşil Sol Parti’den Fatih Çelik’in de aralarında bulunduğu komisyona teslim ettik" dedi. 

Değişime vesile olacak
İsviçre’de 2018 seçimlerine göre sandığa giden seçmen sayısının arttığını belirten Mamaklı, "Geçen seçime göre oy kullanan seçmen sayısı 12 bin arttı. Seçmenlerimizin gümrük kapılarında da oy kullanmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi. İsviçre’de 2018 seçiminde HDP’nin yüzde 42’yle birinci parti olduğunu hatırlatan Mamaklı, "Bu seçimde de oylarımızı arttırarak 1. parti çıkacağız. 9 gün boyunca sadece bizim değil diğer muhalefet partilerinin seçmenlerinde de değişim isteğini çok açık gördük. Bu sandıklardaki oylar değişime katkı sunacak. 14 Mayıs’ta bir değişimin olacağına inancımız tam. Merakla ve umutla sonucu bekliyoruz" dedi. 

Sandıklar korunacak 
İstanbul’dan oyları almak için Berlin’e gelen diplomatik kargo uçağında yer alan HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise, "Almanya’nın Hannover ve Hamburg kentlerinde toplanan oylar da Berlin’e getirildi. Uçakla Stockholm, Kopenhag ve Londra’ya giderek oradaki mühürlü oy torbalarını da alarak Ankara’ya götüreceğiz. Tutanaklarla birlikte oylar parti temsilcelerine iletilecek" dedi. 
Oylar sayılana kadar Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Ankara Ticaret Odası’ndaki Fuar Merkezi’nde güvenli alanda tutulacak. HDP YSK Temsilcisi Rüştü Tiryaki gazetemize yaptığı açıklamada, "Yurt dışı oylarının Ankara’da sayılmasına en az 500 müşahitle eşlik edeceğiz, seçim güvenliği konusunda üzerimize düşeni yapacağız. İtiraza yetkili arkadaşlarımız ve avukatlarımız da o gün orada görev yapacak" diyerek, sandıkların korunacağını söyledi. 
Yurt dışındaki geçerli oylar, milletvekili seçiminde Türkiye’deki illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre, il seçim çevrelerinde orantılı biçimde dağıtılıyor.


Gümrük kapılarında devam ediyor

14 Mayıs’a kadar gümrük kapılarında ise oy verme işlemi ise devam edecek. Gümrük kapılarında 27 Nisan’da başlayan oy verme işlemi 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler oy verme günlerinde herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilirler. Seçmenler; temsilciliklerde sandık kurulacak yerlerin adresleri ve hangi tarih aralıklarında oy kullanacakları bilgisi ile gümrük kapıları bilgisine Yurt Dışı Seçmen Sorgulama adresinden erişebilirler.(https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtdisi) YSK kararına göre, 20 karayolu gümrük kapısı, 20 havalimanı gümrük kapısı ve 9 liman gümrük kapısında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler tatil günleri de dahil 24 saat süreyle oy kullanılabilecek. 


Henüz işimiz bitmedi

2018 seçimlerinde HDP oyların yüzde 17,31 (260.680) ile en çok oy alan 3. parti olmuştu. Yeşil Sol Yurt dışı Seçim Koordinasyonu seçim çalışmasına katılan, emek veren herkese ve sandığa giden seçmenlere teşekkür ederek, "Sandığa gitme oranı 2018’i geçti. Ancak çalışmamız henüz bitmedi. Herkes ülkedeki tanıdıklarını, akrabalarını arayıp Yeşil Sol Parti’ye o vermek için çalışmalı. Gümrük oyları da önemli. Henüz oy kullanmayan seçmenlerimizi gümrüklerde oy kullanmaya teşvik etmeliyiz" çağrısında bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.