Yüzbinler ‘daha fazla eşitlik’ dedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınlar, Pazartesi günü 24 İsviçre şehrinde ayrımcılığa, aile içi şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına karşı gösteri yaptı. Ülke genelinde pullamalar, geçit törenleri ve atölyeler düzenlendi. Etkinliklere yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

BERN

İsviçre’nin birçok şehrine Pazartesi akşamı mor rengi hakim oldu. Ülkenin 24 kentinde 100 binden fazla kadın ve erkek, 14 Haziran Ulusal Kadın Grevi günü dolayısıyla eşitliğin henüz sağlanmadığı gerçeğine dikkat çekmek için sendikalar ve kadın örgütleri öncülüğünde alanlara çıktı. İsviçre Sendikalar Federasyonu (SGB) katılımcı sayısını yaklaşık 100 bin olarak belirledi. Korona pandemisi nedeniyle eylemler merkezi olmayan bir şekilde yürütüldü. Kadınların birçoğu saat 15.24 itibarıyla iş bırakarak greve katıldı. Erkek ile kadın arasındaki ücret farkı gözetilerek, bu saatten itibaren kadınların ücretsiz çalıştıkları kaydediliyor.

Basel’deki kadın grevinde 4 bin kişi gösteri yaptı. Feminist pikniklerden bilgi stantlarına, tiyatro gösterilerinden afiş ve pullamalara kadar çeşitli etkinlikler, tüm kentlerde eşzamanlı yapıldı.

Zürih şehrinde çoğu kadın binlerce kişi eşitlik, adil ücret, bakım işlerinin tanınması ve dayanışma için gösteri yaptı. “Toplu bakım işi”,  “Öde, Zaman, Saygı”,” Ataerkil Kedilerim Var” sloganlarının yer aldığı pankartlar taşıyan kadınlar,  yetkilileri ayrımcı politikalara karşı harekete geçmeye çağırdı. Limmatquai’den Helvetiaplatz’a yapılan gösteriden sonra çok sayıda katılımcı gece geç saatlere kadar şehir merkezinde kutlama yaptı.

Aynı akşam başkent Bern’de düzenlenen mitingde de binlerce kadın haklarını aradı. Şehrin işlek merkezinde düzenlenen renkli ve gürültülü geçit töreniyle “ataerkilliğe, krize ve feminist bir geleceğe” sloganları atıldı. Yürüyüş Bundesplatz’da sona erdi. 
Yürüyüşler, eşit ücret ve yaşlılık maaşı, cinsel şiddete karşı daha fazla koruma ve yeterli sayıda çocuk bakım merkezleri taleplerine odaklandı. 
Neuchâtel ve La Chaux-de-Fonds’da yüzlerce kadın öğleden sonra merkezi yerleri işgal etti. Son seçimlerden bu yana kadınların çoğunluğa sahip olduğu Büyük Konsey’e 14 talepte bulundular. 

‘Hızlı eşitlik testi’

Aarau’da organizatörler kendi aşı merkezlerini kurdular ve “feminist ağızdan aşı” uyguladılar. Katılımcılara “hızlı eşitlik testi” de teklif edildi. Her yerde barışçıl kaldı ve korona koruyucu önlemler nispeten iyi takip edildi. 

’40 yıl sonra aynı talepler’

Basel’deki Feminist Grev’den Angelina Hofer, Telebasel’e verdiği demeçte, 2021’deki kadın greviyle ilgili endişelerin 2019’daki büyük grevden daha acil olduğunu söyledi.

Luzern’de yaklaşık 2 bin kişi vardı. Luzern’deki gösteriye katılanlardan birinin, “40 yıl sonra aynı talepleri mitinglerde dile getirmek zorunda kalacağımı asla düşünmezdim” demesi dikkat çekti.

St.Gallen’deki gösteride de kadın, “50 yıllık kadınların oy kullanma hakkının ardından, eşitlik söz konusu olduğunda İsviçre henüz olması gereken yerde değil,” diye konuştu.

14 Haziran 2019’da yarım milyon kadının katılımıyla gerçekleştirilen ulusal kadın grevinin ardından, ayrımcı politikalarda hala ısrar edildiğine dikkat çeken kadınlar, yetkilileri uyardı. Kapitalist, neoliberal ve ataerkil politikalara karşı büyük bir öfkenin olduğu yürüyüşlerde, bu politikalar devam ettikçe kadınların alanlarda olmaya devam edeceğinin mesajı verildi.

Kürt kadınlar: Direniş özgürleştirir

Göçmen kadın örgütlerinin de destek verdiği yürüyüşlerde, Kürt kadınlar da kendi renkleriyle yer aldı. Birçok kentte yürüyüşler sonrası düzenlenen mitinglerde söz alan Kürt kadınları, Kürt kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekerek, “Kadın direnişi özgürleştirir” mesajı verdi. Göçmen kadın örgütleri adına yapılan konuşmalarda ise, göçmen kadınların hem kadın kimliği hem de göçmen olmasından kaynaklı iki defa mağdur edildiği belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.