Yüzlerce cenaze bekletiliyor

  • Kimsesizler mezarlıklarında bulunan 503 cenazeden son iki yılda sadece 45’i ailelerine teslim edildi. DNA için alınan kan tahlilleri 24 saatten daha kısa bir sürede sonuçlanmasına rağmen yıllar sonra açıklanıyor. Böylece ailere cenazeler üzerinden sistematik bir işkence uygulanıyor.

Kürt kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalarda şehit düşenlerin cenazeleri, ailelerine verilmeyerek kimsesizler mezarlıklarında bekletiliyor.

Malatya’da 270, Van’da 75, Siirt’te 100, Elazığ’da 30, Amed’de ise 28 cenazelerin alınması için yapılan 103 başvurunun sadece 45’ine yanıt verildi. MA’dan Ceylan Şahinli’ye konuşan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, kimsesizler mezarlıklarında defnedilenlerin “kimsesiz” olmadığının altını çizdi. Karadağ, “Bu insanlar aileleri bulunmadan kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Bu ne vicdanen ne ahlaken ne de dinen kabul edilebilecek bir şey. Bugün din vurgusu yapanlar, iş cenazelere gelince, nefretle yaklaşıyorlar” dedi.

İki yılda sadece 45 cenaze

Son iki yılda 103 ailenin derneklerine başvuru yaptığını paylaşan Karadağ, bu ailelerden sadece 45’inin cenazelerine alabildiklerini ifade etti. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin morgunda bir cenazenin bekletildiğini aktaran Karadağ, üç ay önce İran’dan gelen bir ailenin başvurusuna rağmen henüz sonuç alınamadığını söyledi. 

24 saatlik işlem için yıllar

DNA için alınan kan tahlillerinin 24 saatten daha kısa bir sürede sonuçlanmasına rağmen yıllar sonra açıklandığını ifade eden Karadağ, “Ailelere cenazeler üzerinden sistematik bir işkence uygulanıyor. Ailelerin acısını derinleştirmek için, onlara işkence uygulamak için yıllarca tahlilleri söylemedikleri, açıklamadıkları oluyor” dedi. 

Bilerek verilmiyor 

Kimsesiz mezarlıklarının açılarak cenazelerin ailelere teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Karadağ, şöyle devam etti: “Mercan Erkol, 16 Ekim 2017’de Kulp ilçesinde hayatını kaybetti. O günden bu yana cenazesi verilmiyor. Şu an cenazesi Yeniköy Mezarlığı’nda kimsesizler bölümünde bekletiliyor. Van’da bulunan ailesi, 10 kere gidip geldi ama bir sonuç alamadı. Emniyet’e gidiyor, jandarmaya yönlendiriyor. Jandarmaya gidiyor, ‘dosya yanımda değil’ diyor. Kan verilmiş ve cenazenin nerede olduğu belli. Ailelere çocuklarının kemiklerini bile çok görüyorlar.” 

Yıkılmayan mezarlık kalmadı

Cenazelere yönelik uygulamaların yanı sıra mezarlıklara saldırılara da işaret eden Karadağ, “Kürdistan kentlerinde yıkılmayan mezarlık kalmadı” dedi. “İktidar ne kadar değişirse değişsin, zihniyet aynı zihniyet” diyen Karadağ, şunları ekledi: “Bu Kürt düşmanlığının bir an önce bitmesi gerekiyor. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, aileler onların karşısında diz çökmeyecektir. Aileler bize, ‘Çocuğumun bir tırnağı bile kalsa onu almadan gitmeyeceğim’ diyor. Onlar hala bunu anlamadı. Aileler, ‘MEBYA-DER cenazenize gelirse, cenazenizi vermeyiz’ denilerek tehdit ediliyor. Ailelere çağrımızdır; nerede olursanız olun bu kurum sizindir. İstediğiniz zaman gelebilirsiniz. Biz her daim ailelerleyiz ve onları yalnız bırakmayacağız.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.