Yüzleşin, soykırımı tanıyın

Yurt Dışı Haberleri —

Gustavburg Alevi Kültür Merkezi

Gustavburg Alevi Kültür Merkezi

  • Almanya'nın Gustavburg kentinde Dersim soykırımı konulu panelde bir araya gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu, soykırımının tanınmasını ve yüzleşme talep etti. Panele katılan STK’lar, seçimlerde Yeşil Sol Parti’ye oy verilmesi çağrısı yaptı.  

Almanya'nın Gustavburg kentinde Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM) ADEF ve Rhein Main Komitesi "Dertim Tertelesi" konulu bir panel düzenledi. Panele Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu(FEDA) Eşbaşkanı Demir Çelik, Dersim İnşaa Kongresi (DİK) Eşbaşkanı Hülya Yer, Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu (AABF) Eşit Başkanı Hüseyin Mat  ve Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) Başkanı Muharrem Erdoğan katıldı. Panelde seçimde oyların Yeşil Sol Parti'ye verilmesi çağrısı yapıldı. 
Panel Dede Hüseyin Çelik'in okuduğu Gulbang ve ve Veysel Aydın'ın söylediği deyişle başladı. Panelin moderatörlüğünü Ali Kadir Tanrıverdi Mayıs ayının şehitleri olduğunu belirtti.
Panelde ilk sözü alan ADEF Başkanı Muharrem Erdoğan, sloganımız “Türkiye Cumhuriyeti devleti 100. yılında soykırımlarla yüzleş, Dersim soykırımını tanı” diyerek bu topraklarda sayısız, yüzlerce onlarca katliam ve soykırım yaşandığını belirtti.

Yeşil Sol Parti'den yanayım
Panelin diğer konuşmacısı DİK Eşbaşkanı Hülya Yer, Dersim katliamında öncelikle kadının hedef aldığını dile getirerek, “Bugün Dersim’de seçimlerde iki kadın aday yarışıyor. Dersim kadın kentidir.Yüreğim, beynim, ruhum Yeşil Sol Parti Ayten Kordu’dan yanadır.  Ayten, Dersim kültürünü, hem yaşayan hem de hayatıyla duruşuyla paylaşan birisidir” diyerek oyların Yeşil Sol Parti'ye verilmesini ifade etti.

Dersim'de soykırım devam ediyor
FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ise “Dersim’de iktidar devlet karşıtı, kadın özgürlükçü, doğal yaşamı savunduğu ve elele el hakka ocak sistemi olduğu için katliam yapıldı. Kürt ve Alevi kimliğinden dolayı Dersim çıban başı olarak görüldü” diyerek  37-38 tertelesinden sonra yeni bir kimlik ve kişilik dayatılarak, kültürel kırım uygulandığını vurguladı.

Son ana kadar çalışmalıyız
Çelik, mevcut olan tek adam rejiminin yaptığı hilelerin sayılamayacağını belirterek, “Bu devletin yasaması, yürütmesi, yargısı, YSK'sı sivil askeri bürokrasi bir diktatörün inisiyatifinde. Bize düşen onların yapıp yapmaması kaygısı yerine, namusumuz bellediğimiz oyumuza sahip çıkmak. Bu konuda yeterince duyarlı değiliz. Müşahit olmuyoruz, oyumuzu vermiyoruz, verdiğimiz oyu takip etmiyoruz” diyerek sadece oy kullanmanın yeterli olmadığını belirterek, son ana kadar takipçisi olmak gerektiğini vurguladı.

Aleviler oylarını Yeşil Sol Partiye verecek
AABF Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Kemal Kılıçdaroğlu'nu adaylığı süresince yapılan alevilik tartışmalarına değinerek, "Herkesin  hassasiyeti tartışıldı ama alevilerin hassasiyeti tartışılmadı. Türkiye'de ve Avrupa'da örgütlenmemiz olmasaydı, Kılıçdaroğlu Aleviyim diyemezdi. Cumhurbaşkanlığında Kılıçdaroğlunu ve milletvekili için Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğiz” dedi.

2000 doğumlular oy kullanabilir
Yapılan bir çağrıda ise hala oyunu kullanmaya gitmeyenlerin olduğu ve bunun içerisinde önemli oranda 2000 doğumluların oluşturduğu belirtildi. 2000 doğumlu olanların çifte vatandaş olduklarını, anne ve babalarıyla birlikte konsolosluğa giderek geçici kimlik belgeleriyle oy kullanabilecekleri belirtildi. GUSTAVBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.