Zapatistalı kadınlar Kürt kadınlarıyla buluştu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Beş ayrı kıtaya doğru yola çıkan Zapatist kadınlarının durağı bu kez Avrupa Kürt Kadın Hareketi oldu. Düzenlenen etkinlik ile bir araya gelen kadınlar, kadın özgürlük mücadelesini birlikte ve daha fazla güçlendirme mesajı verdi. 

DENİZ BABİR/BONN

Beş ayrı kıtaya doğru yola çıkarak geçen Çarşamba günü Frankfurt’a varan Zapatistalar gerçekleştirdikleri yürüyüşle kendileri gibi direnen, mücadele eden, başkaldıran halklarla bir araya gelmeye devam ediyor. "Diğerlerini dinlemeye ve onlardan öğrenmeye gidiyoruz" sloganı ile yola çıkan Zapatistalı kadınlar, Almanya’nın Bonn kentinde Kürt Kadın Hareketi ve  Enternasyonal kadın aktivistler ile bir araya geldi. Pazar günü Almanya’nın Bonn kentine Avrupa Kürt Kadın Hareketi’yle bir araya gelen Zapatistalı kadınlar ortak bir etkinlik düzenledi. 

Rojava Devrimi ilham oldu

Kürt kadınları ve Kürt Ulusal Hareketine yakın duran Enternasyonal kadın aktivistlerin de dahil olduğu görüşmeler giderek birçok merkeze yayılırken, Kürt kadınlarıyla yapılan görüşmenin ortak noktası Rojava Devrimi oldu. Özellikle Kürt Kadın Hareketi’nin, ‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’, Jineoloji bilimi dünya kadın hareketlerini ciddi bir şekilde etkiliyor. Zapatista Hareketi içindeki kadın örgütlemesinin doğuşu ve Kürt Kadın Hareketinin ordulaşması benzerliği de birçok çevre ve feminist yapısının ortak noktası haline geldi. Ayrıca Rojava Devrimiyle beraber gelişen süreç ve devrimin kadın şahsında anlam bulması dünya gündemindeki güncel konumunu halen koruyor olması beraberinde yoğun ilgilerin giderek yayılmasına da vesile oluyor. 

Daha yaygın bir örgütleme

Bu anlamda günümüz Kürdistan Özgür Kadın Hareketi ve Zapatista kadınlarını ortak noktada buluşturan temel husus toplumsal hareketlerin inşasında bütünsel çözüm geliştirme ve kadınların rolünün önemine, bireysel ve toplumsal mücadelenin modelini oluşturmak ve tabandan gelen örgütlenmelere dayanan kolektif, özyönetim gibi önemli görülen güncel gelişmelerdir. Bonn’da gerçekleşen etkinlikte Zapatist ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi bileşenleri bu kapsamda çok yönlü bir dizi tartışma yürüterek dayanışmayı daha büyük ve yaygın bir biçimde yürüterek kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

 

Zapatista kadın örgütlenmesi

Meksika Ulusal Halk Kurtuluş Ordusu (EZLN) 1994’teki kuruluşu itibariyle pek çok direnişe ilham oldu ve bu etkinin ardında ise büyük bir güç barındırarak Zapatista kadın örgütlemesinin doğuşuna vesile oldu. EZLN, kuruluş yıllarından çok öncesine dayanan tarihlerden itibaren cinsiyet eşitliğini, kadınların öncü rolünü savunan bir örgüttü ve mücadele boyunca kadınların katılımı için yeni kanallar açarak dünya devrim örgütlerine örnek oldu. Bu girişim, hareketin yapısını tamamen değiştirerek, direnişin anatomisini, kadınların bakış açısına göre şekillendirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.