Zenginin nefesi, yoksulun akciğeri

Toplum/Yaşam Haberleri —

YOKSULLUK

YOKSULLUK

  • Yeni bir çalışma, zengin ve yoksul arasındaki akciğer sağlığındaki eşitsizliklerin altmış yıldır arttığını ve pandemi sırasında büyük ölçüde eşitsiz, yıkıcı sonuçlara zemin hazırladığını gösteriyor. Zenginler, kelimenin tam anlamıyla, geri kalanımızdan daha kolay nefes alıyor.

Kovid-19 bir solunum yolu hastalığı olduğundan, akciğer sağlığı, vakaların ciddiyetini belirlemede önemli bir rol oynadı. Akciğer sağlığı daha kötü olan kişiler daha yüksek hastaneye yatış ve ölüm riskiyle karşı karşıyadır. JAMA Internal Medicine Dergisi’nde yayınlanan “1959’dan 2018’e ABD’de Solunum Sağlığında Sosyoekonomik Eşitsizlik” başlıklı yeni bir araştırmaya göre, akciğer sağlığını belirlemede sınıf, eskisinden daha büyük bir fark yaratıyor.

 

Yoksullar hastalanıyor

jacobinmag.com sitesinde Meagan Day’ın haberine göre akciğer sağlığındaki eşitsizlik konusunu incelemek için araştırmacılar, ulusal anketlerden elde edilen altmış yıllık verilere baktı. 215 bin 399 kişinin verilerinin incelendiği araştırmaya göre, zengin ve yoksul katılımcıların akciğer işlevleri arasındaki farkın 1971’den bu yana genişlediğini buldu; bu, COVID-19 sonuçlarındaki iktisadi farklılıkları açıklamaya yardımcı olabilecek bir eğilim olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, 1980’lerden önce sınıfın, kimin sigara içip kimin içmediğini çok az etkilediğini gözlemlediler. Sonraki yıllarda, sigara içme oranları en zengin Amerikalılar arasında keskin bir şekilde düştü ve en yoksullar arasında hiç değişmedi.

Ancak sigara içmek tüm durumu açıklamıyor. 1970’lerin sonlarında, en yüksek ve en düşük gelir gruplarında çocukluk astımının benzer bir yaygınlığı söz konusuydu. Astım oranları o zamandan beri tüm gelir grupları arasında yükselirken, en hızlı şekilde en yoksullar arasında yükseldi. Şimdi en düşük gelir dilimindeki çocukluk çağı astımı oranı, en yüksek gelir dilimindeki astım oranının iki katıdır. Çocukluk çağı astımı, kirlilik gibi çevresel etmenlerle güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

 

Akciğer sağlığındaki eşitsizlikler

Anketlere katılanlardan güç sarf ederken nefes darlığı, sorunlu öksürük ve hırıltılı nefes darlığı konusunda kendi kendilerini değerlendirmeleri ve araştırmacılara bildirmeleri istendi. Bu sorunların genel ortaya çıkış sıklığı düştüğünde bile, gelir ve eğitim eşitsizlikleri büyüdü.

Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Harvard Tıp Okulu’nda öğretim görevlisi olan Steffie Woolhandler, “Daha yoksul ABD’liler ve daha az eğitime sahip olanlar ilerlemenin meyvelerinden yararlanmıyor. Tehlikeli işyerlerinde çalışmaya, kirli mahallelerde yaşamaya ve sağlık hizmetlerine erişimleri yetersiz olmaya devam ediyorlar. Biz bu eşitsizlikleri giderene kadar akciğer sağlığındaki eşitsizlikler devam edecek” dedi.

 

Kovid zemin hazırladı

Harvard Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent ve Cambridge Health Alliance’da akciğer ve kritik bakım uzmanı olan, çalışmanın başyazarı Adam Gaffney, akciğer sağlığındaki genişleyen iktisadi eşitsizliğin Kovid-19 pandemisinin yol açtığı yıkıma zemin hazırladığının altını çiziyor.

Gaffney, “Kovid-19 pandemisinden, toplumumuzun eşitsizliklerinin akciğerlerimizin sağlığına yansıdığını öğrendik. Çalışmamız, birçok insanı pandemiye karşı savunmasız bırakan akciğer sağlığındaki eşitsizliklerin uzun süredir devam ettiğini ve arttığını gösteriyor” dedi.

Gaffney’e göre, “bu adaletsizliği gidermek için, herkesin sağlıklı akciğerler için ön koşullara sahip olmasını sağlamalıyız: Nefes almak için temiz hava, güvenli ve sıhhi bir işyeri ve yüksek kaliteli sağlık hizmeti” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.