Dünya basını nasıl gördü?

Dünya Haberleri —

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı

  • “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”sını açıklamanın yapıldığı İstanbul’da yerinde izleyen Uluslararası basın kritik önemine dikkat çekti. Zorlukları işaret etti.  

Rêber Apo’nun, Türkiye'nin Kürt halkının varlığını inkâr politikasının son bulmasıyla demokratik mücadeleyi öngören stratejik çıkışında, PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakması çağrısı uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu. Birçok basın-yayın kuruluşunun "son dakika" koduyla yayınladığı haberin ardından yapılan analizler, uzun ama umut vadeden bir durum değerlendirmesi içeriyor. Uluslararası basın-yayın organları, sürecin taşıdığı tehlikelere de dikkat çekiyor.

 

Le Monde: Bir umut ışığı

Le Monde, “Abdullah Öcalan, ‘bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstlendiği’ vurgusunu öne çıkardı. Le Monde, ‘Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) kurucusu ve tarihi lideri, silahlı hareketin feshedilmesini ve silahların bırakılmasını talep etti. BM bunu ‘bir umut ışığı’ olarak görüyor’ dedi.”

 

NYT: Sınırları aşan bir yankı

New York Times: "Öcalan’ın bu mesajı, 40 yılı aşkın süredir 40.000’den fazla insanın hayatına mal olan çatışmanın sona erme ihtimalini gündeme getirdi. Bu çağrı, Öcalan’ın Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki PKK üyeleri ve bağlantılıları üzerindeki derin etkisi göz önüne alındığında sınırları aşabilecek bir yankı uyandırabilir.”

 

CNN: Çatışma sona erebilir

ABD merkezli CNN'in haberinde tarihi çağrı, ''Kürt militan lideri Abdullah Öcalan, Kürdistan İşçi Partisi'ndeki takipçilerinden silah bırakmalarını ve örgütü feshetmelerini isteyerek Türkiye ile on binlerce insanın hayatına mal olan onlarca yıllık çatışmayı sona erdirebilecek bir çağrıda bulundu'' ifadeleriyle yer aldı.

 

Der Spiegel: Uzlaşı temel yoldur

Alman Der Spiegel dergisi, “Hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, yasaklı Kürt İşçi Partisi’ni Türkiye’deki silahlı mücadelesine son vermeye çağırdı. Öcalan, ‘Demokratik uzlaşı temel yoldur’ diyerek, Kürtler ile Türkler arasındaki ilişkilerin her zaman ‘karşılıklı iş birliği ve ittifak’ ile şekillendiğini ifade etti. PKK kurucusu Öcalan açıklamasında, ‘Bu çağrı için tarihi sorumluluğu üstleniyorum’ ifadelerine yer verdi.”

 

Bloomberg: Kritik önem taşıyor

Bloomberg, “Öcalan, örgüte silah bırakma çağrısı yaptı” ve “Bu adım, 40 yıllık mücadelenin çözümüne yönelik büyük bir ilerleme olabilir” ifadelerini kullandı. “75 yaşındaki Öcalan artık PKK’nın günlük operasyonlarını yönetmese de bu çağrısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için barış görüşmelerini yeniden canlandırma yolunda kritik bir önem taşıyor.”

 

Reuters: Çatışmaya son verme çağrısı

Reuters, “Hapisteki Kürt militan liderinden Türkiye ile çatışmalara son verme çağrısı” başlığıyla yayınladığı haberde, “Silahların bırakılması için bir çağrıda bulunuyorum ve bu çağrının tarihsel sorumluluğunu üstleniyorum” dedi Öcalan, DEM Partisi üyeleri tarafından okunan mektubunda. Heyet, Öcalan’ın partisine bir kongre düzenleyerek kendini resmen feshetme kararı alması gerektiğini söylediğini aktardı.”

 

The Guardian: Kırılgan bir başlangıç

The Guardian: "PKK lideri, Kürt militan gruba silahsızlanma çağrısı yaparak Türkiye ile kırılgan bir barışın başlangıcına işaret etti. Öcalan'ın mesajı, başta DAİŞ militanlarıyla savaşan ve Suriye'nin doğusundaki iki büyük şehir de dahil olmak üzere geniş bir bölgeyi kontrol altında tutan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (QSD) olmak üzere, Suriye'nin kuzeydoğusu ve Irak'ın kuzeyine yayılmış ve PKK ile bağlantılı olan Kürt silahlı gruplarını da etkileyecek."

 

Le Figaro: Yol uzun ve belirsiz

Fransız Le Figaro, “Kürt lider Öcalan’dan PKK’nin feshedilmesi çağrısı” başlığını atarken, “Bu mesaj uzun süredir bekleniyordu, ancak barışa giden yol uzun ve belirsiz olacak. Abdullah Öcalan mektubunda, ‘PKK, Kürt gerçekliğinin inkârı ve özgürlüklere, özellikle de ifade özgürlüğüne getirilen yasaklar çerçevesinde doğdu’ diye yazdı; 'Demokrasiden başka bir yol yoktur, olamaz (…) Devlete ve topluma entegrasyon için bir araya gelin...’”

 

MEE: Riski Bahçeli’ye bıraktı

The Middle East Eye (MEE), “Bu süreç boyunca Erdoğan geri planda durarak siyasi riskleri Bahçeli'nin üstlenmesine izin verdi” ifadelerini kullandı. Gazete, “Ankara’daki pek çok yetkili, hükûmetin Öcalan’la görüşmeye başlama motivasyonunun, İsrail ve İran arasında artan bölgesel gerginlikle bağlantılı olduğuna inanıyor” dedi.

 

El País: Barışa teşvik etti

İspanya’nın en çok okunan ve uluslararası çapta en tanınan gazetesi El País, “Silahlı mücadele örgütü PKK’nin kurucusu, örgütün kendini feshetmesini ve silah bırakmasını talep etti” ifadelerine yer verdi ve “Kürt lider hücresinden barışa teşvik ediyor” yorumunu yaptı.

 

Yedioth Ahronoth’un şüpheleri

İsrail merkezli Yedioth Ahronoth; “1999'dan bu yana İstanbul açıklarındaki bir adada neredeyse tamamen tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan, kurucusu olduğu PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm silahlı grupların silah bırakması çağrısında bulundu. En büyük soru ise şu: PKK üyeleri bu çağrıya uyacak mı? Arka planda ise Erdoğan’ın iktidarını uzatacak yeni bir anayasa onaylatma çabası bulunuyor” değerlendirmesine yer verdi.

 

Al Arabiya: Önemli sonuçlar doğurabilir

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya, “Abdullah Öcalan, Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) silah bırakma çağrısında bulundu. Bu adım, örgütün Ankara ile 40 yıllık çatışmasını sona erdirebilir ve bölge için geniş çaplı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir.”

 

BBC: Temkinli bir iyimserlik

İngiltere merkezli BBC, “Öcalan’ın bir mektup aracılığıyla gönderdiği açıklama, Türkiye’de 40 yılı aşkın süredir devam eden silahlı çatışmayı sonlandırmaya yönelikti.” ifadelerine yer verdi. BBC Avrupa Editörü Paul Kirby ise analizinde “Bazı çevrelerden, 40 yıllık çatışmanın son bulacağına dair temkinli bir iyimserlik ortaya çıktı” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.