Zozan, ailesinin 18'inci şehidi
Kadın Haberleri —
- Zozan Hesekê, Kürt halkının ve kadınların özgürlüğü için 34 yıl mücadele etti. 1990 yılında PKK saflarına katıldı, savaştaki pratiğiyle komutanlık düzeyine ulaştı ve devrimin başlamasıyla mücadelesini Rojava’ya taşıdı. Zozan Hesekê, Fatimê ailesinin 18'inci şehididir.
Zozan Hesekê’yle kim çalıştıysa kültürel, askeri ve demokratik siyaset için verdiği özgürlük mücadelesini anlatıyor. Ülkesine ve halkına sadık, kadın hakları için mücadeleyi ilke edindiğini söylüyor.
Komutan Zozan Hesekê ya da Minewer Fatimê, kadın devriminin öncü isimlerinden. 1970’de Hesekê’nin Şercî köyünde dünyaya geldi, 3’ü kız, 5 erkek 8 kardeşli bir ailede büyüdü.
Kurdistan ve Kürt halkına saldırılar baskılar artıkça Zozan Hesekê’nin yüreğindeki yurtseverlik duyguları büyüdü. Direniş yolunu seçti ve daha 20 yaşında 1990’da Kürt Özgürlük Hareketi’ne katıldı.
Zozan Hesekê, halkını saldırılardan koruyup, özgürlüğe kavuşturmaya inanıyordu. 1990’da Beka Vadisi’ndeki Şehit Mahsum Korkmaz Akademisi'nde eğitim aldı. Ve 2 yıllık eğitimin ardından Rojava'ya döndükten sonra gerilla saflarına katıldı.
19 Temmuz Devrimi'nin başlamasıyla doğduğu topraklara döndü ve binlerce genç gibi tereddüt etmeden devrime katıldı. Kobanê, Serêkaniyê ve Dêrazor'da savaşta yer aldı.
Kızıma da Zozan dedim
Kız kardeşi Merdiye Fatimê, ANHA’ya Zozan’ı şöyle anlattı: "Zozan küçüktü. Herkese karşı çok nazik, alçakgönüllüydü. Akraba ve komşuları tarafından çok sevilirdi. Aile ve toplum üzerindeki etkisi büyüktü. Her zaman ailevi sorunlara çözüm bulmak için çabalardı. Lise yıllarında Önder Abdullah Öcalan'ın kitaplarını ve savunmalarını okumaya başladı. Zozan’ı çok seviyor ve ona hep sadıktım. Kızıma da Zozan’ın ismini verdim.”
Gece gündüz çalıştı
Erkek kardeşi Salih Fatimê de Zozan Hesekê’nin kadın hakları ve özgürlüğü için mücadele ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Kurdistan'ı saldırılardan, işgalden ve çetelerden kurtarmak için gece gündüz mücadele etti. Ömrünün 34 yılını devrim mücadelesi için Kurdistan’ın dört parçasında yürüttü.”
Yoldaşlarının gözünden…
Zozan Hesekê ile 1996’da Zagros Dağları’nda tanışan yoldaşı Hemrin Efrîn, “Birçok ortak noktamız vardı. Devrimin başlamasıyla Zozan Hesekê, Rojava'ya dönerek, Türk devleti ve DAİŞ çetelerine karşı mücadeleye katıldı. Ona dair ne kadar konuşursam konuşayım yetersiz kalır. Halkını savunmak ve korumak için kendini feda etti" dedi.
Cizre Kantonu Eğitim ve Öğretim Kurulu Eşbaşkanı Gulistan Îsmaîl, Zozan Hesekê’nin eğitimlere ve eğitim kadrolarının geliştirilmesine ayrıca önem verdiğini söyledi ve ekledi: “Tüm üyeler üzerinde büyük bir etkisi vardı. Öğretmenler ve öğrenciler arasında fedakarlık ruhunu aşıladı. Ektiği mücadele yeşerecek ve hep kalacak.”