Kırklar Makamı tamamlandı

Kültür/Sanat Haberleri —

ALI ZULFIKAR

ALI ZULFIKAR

  • Köln’de yaşayan ressam Ali Zülfikar 12 İmamlar, Kutsal Analar, Pir Sultan, Yunus Emre eserlerini de içeren "Kırklar Makamı" çalışmasını tamamlandı.

FİRAZ BARAN

 

Ressam Ali Zülfikar, 8 aydır üzerinde çalıştığı “Kırklar Makamı” isimli çalışmasını tamamladı. Büyük boy sekiz ayrı tablodan oluşan ve karakalem ile yapılan bu çalışma önceki gün bir törenle kamuoyu ile paylaşıldı. Tablolar Almanya'nın Unna kentinde inşaatı yeni bitirilen Unna ve Çevresi Alevi Toplumu Cemevi'nin duvarlarını süslüyor. Korona tedbirleri nedeniyle törene çok az sayıda kişi ve basın mensubu katıldı.

Ali Zülfikar resimleri çizmeden önce Alevi tarihi, deyişleri, hikayeleri ve görsel tarihini bilen yazar, pir ve sanatçı dostlarıyla konuşmuş. Elde olan konuyla ilgili sanat eserleri ve  minyatürleri incelemiş. Yine deyişleri dinlemiş ve hikayeleri okumuş. “Tüm bunların sonucunda, bizim bölgeyi (İç Toroslar) ve Dêrsim'i düşünerek yüz ve elbiseleri çizdim” diyor.

12 İmam

Tarihte bir yolculuk

Antepli olan ressam Ali Zülfikar, “Şah İsmail adına para basılmış. Oradaki resmi esas aldım. Diğer resimleri hayal gücümde yarattım” diye belirtiyor. Açılış öncesi konuştuğumuz Ali Züfikar, yüzleri çizerken karakter aradığını, Dêrsim ve çevresinden modeller belirlediğini, bazen modellerin yüzlerinin kendisine yol gösterdiğini belirtiyor. Tarihsel bir yolculuk olduğu için hepsini kara kalemle çizdiğini anlatan Ali Zülfikar, bazen kırmızı ton kullandığını, bu rengin de Alevi tarihindeki direnişleri simgelediğini aktarıyor.

Yunus Emre ile ilgili bir resim olduğunu, onun da hayal gücüyle çizildiğini söyleyen Ali Zülfikar, “Hepimizin bildiği bu resimde Yunus Emre kısa saçlı. O bir dervişti. Ocağa hizmet etti ve dönemin en önemli ozanıydı. Dervişlerin saçı, sakalı uzun olur. Bu nedenle ben Yunus Emre'yi çizerken uzun saçlı çizdim” diye anlatıyor.

Hacı Bektaş

Kırmızı direnişi temsil ediyor

Ressam Ali Zülfikar'a özel olarak Pir Sultan Abdal tablosunu çizerken yaşadığı duyguları ve Koçgiri Katliamı’nın 100. yılı üzerine olan düşüncelerini de soruyoruz. Ali Zülfikar, “Acı içimizde. Nereye gitsek kendimizle taşıyoruz. Acı dinmiyor. Yara kapanmıyor” diyor. "İnancımız, kimliğimiz nedeniyle öldürülmediğimiz bir yönetimin gelmesi için çabamızı sürdüreceğiz" diyen Ali Zülfikar, Pir Sultan tablosu üzerine de şunları söylüyor: “Tablodaki kırmızı renk direnişi temsil ediyor. Pir Sultan'ı mücadele eden biri olarak çizdim. Çağının devrimcisidir. Sadece bir şair değildir. İnandıkları uğruna canını bedel olarak ödemiş bir lider ozandır. Onu sazı, ceketi, duruşuyla anlatmak istedim. Pir Sultan 1921'de direnen, zulme uğrayan Koçgiri'nin devrimci atasıdır. Saygıyla anıyorum.”

Kutsal Analar

Tablolar zamana direniyor

Ressam Ali Zülfikar Almanya’nın Köln kentinde yaşıyor. Bu şehirde resim sanatıyla ilgili 7 müze ve yaklaşık 20 ressam derneği var. Derneklere kayıtlı ressam sayısı ise 2 bin. Ali Zülfikar’ı bu kadar ressam arasında özgün kılan önemli bir yanı yaklaşık 8 yıldır sadece kurşun kalemle resim yapıyor olması. Resim tarihinde tuvale sadece kurşun kalem kullanarak resim yapan ressam neredeyse yok. Çünkü kurşun kalem tuvalde çabuk etkisini yitiriyor. Yine kurşun kalem hata kabul etmiyor. Bir yeri silmek istediğinizde ve yeniden orayı doldurduğunuzda izi belli oluyor. Bu nedenle tercih edilmiyor.

Pir Sultan Abdal

Sırrını annesine borçlu

Ali Zülfikar kurşun kalemle yaptığı resimler zamana dirensin diye bir formül bulmuş. Bulduğu özel bir karışımı resim bittikten sonra tuvale döküyor ve böylece resmi koruyor. Her zaman ilk çizildiği gibi kalıyor. Ama bu karışımı neyle ve nasıl elde ettiğini ise kimseye söylemiyor. Sadece annesinin kendisine yol gösterdiğini söylemekle yetiniyor.

Şah İsmail

Hangi eserler var?

Ali Zülfikar çizdiği tabloların isimleri ve ölçüleri şöyle:

Ulu Ozanlar: 200x140 cm

Kutsal Analar: 200x140 cm

Şah Hatayı: 140x110 cm

Pir Sultan Abdal: 140x110 cm

Hacı Bektaşı Veli: 140x140 cm

Yunus Emre: 140x110 cm

12 İmamlar: 480x150 cm

 

 

Greta’nın resmine başlayacak

Çok sayıda kitap ve müzik albümlerinin kapak resimlerini de çizmiş olan Ali Zülfikar, önümüzdeki günlerde Greta Thunberg'in 360x260 cm büyüklüğünde bir tablosuna başlayacak. Bu tablo Almanya'nın farklı şehirlerde caddelerde sergilenecek. Reklam Panosundaki Sanat isimli kuruluşun önerisiyle yapılacak bu tablo ile Greta Thunberg'in ekoloji mücadelesine destek verilmek isteniyor.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.