'Şırnak modeli'ni tekrarlama çabası

Şırnak Modeli

Şırnak Modeli

  • Dönemin Şırnak Valisi olan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın 31 Mart Yerel Seçimlerinde 11 bin asker/polisi Şırnak seçmeni göstererek belediye AKP'ye teslim etmesi planının, 14 Mayıs seçimlerinde de devreye konulacağı kaygısı yaşanıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için seçmenlerin sandığa gideceği 14 Mayıs’a sayılı günler kalırken, AKP’nin seçim hileleri yeniden gündeme geldi. Özellikle Botan’da istediği karşılığı bulamayan AKP’nin, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde asker ve polisi kente taşıyarak oy kullandırmasına karşı uyarılar yapılmaya başlandı. 

AKP’nin 24 Temmuz 2015’te yeniden savaş konseptine dönmesiyle 14 Mart 2016’dan ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında devlet güçlerinin saldırılarında, Şirnex’in 12 mahallesinden 7’si haritadan silindi. İktidarın saldırıları nedeniyle evleri yıkılan onbinlerce kişi farklı kentlere göç etmek zorunda kaldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak konutların yapım süresi de uzayınca kent nüfusunun büyük bir bölümü 2021'e kadar farklı kentlerde yaşamlarını sürdürdü. 

Şimdi Emniyet Genel Müdürü

Bu durumu fırsata çeviren AKP, dönemin Şırnak Valisi olan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, AKP Milletvekili Rizgin Birlik ile birlikte göç eden nüfusun yerine kente askeri taşıyarak oy kullandırdı. Aktaş ve Birlik, Nüfus Müdürlüğü’nden aldığı verilerle Şirnex’in Cizîr (Cizre), Silopiya (Silopi), Hezex (İdil), Qileban (Uludere) ilçelerinden 11 bin askeri personeli kente taşıyarak, AKP için oy kullandırdı. Bunun nasıl yapıldığı ise Nüfus Müdürlüğündeki görevi sırasında rüşvet ve sahte evraktan dolayı hakkında soruşturma açılan Hekim Demir'in, Mehmet Aktaş'ın halefi şimdi Vali Osman Bilgin'e gönderdiği elektronik mektupta detaylı olarak anlatılıyor. İşte o mektuptan bazı bölümler:

11 bin kişi için oy taşıma

Şırnak'ta 31 Mart 2019 seçimlerinden yaklaşık üç ay önce yapılan nüfus sayımında açıklanan nüfus ile seçimlere kadar geçen süre içinde belirtilen seçmen sayısı arasındaki fark büyük ölçüde yok olmuştur. Bunun temel nedeni ise seçim öncesindeki bir buçuk-iki aylık süreç içerisinde Şırnak Merkez Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılan adres beyan işlemleri neticesinde toplamda yaklaşık 11 bin dolayında şahıs için oy taşıma işlemesi yapılmasıdır.

Asker, polis ve memur

Adres beyan işlemi ile oyları taşınan şahıslar genel itibarıyla kolluk kuvvetlerinin doldurarak gönderdiği evraklar başta olmak üzere kamu çalışanları ve sivillerden oluşmaktadır. Oy taşıma işleminin yapıldığı yerler şu şekildedir:

* Cizre ilçemizde görevli Emniyet mensupları ile askeri personellerin neredeyse tamamı,

* Silopi ilçemizde görevli emniyet teşkilatı çalışanları ile askeri personellerin tamamına yakını,

* İdil ilçemize bağlı Okçu, Yüksek gibi bazı köy ve mezralarda görevli askeri personellerin hemen hemen tamamı,

* Uludere ilçemize bağlı Besta Taburu, Siyah Kaya ve Balla üs bölgelerinde görevli neredeyse bütün personeller ile Şenoba beldesindeki Tugay Komutanlığı personellerinin çoğunluğu,

* Şırnak merkeze bağlı Balveren Milli Komando Taburu ile Mille Elmalı Üs Bölgesi ve Milli Karakol Komutanlığı, Kasrik beldesine bağlı Akçak Tugay Komutanlığı, Akdizgin ve Görmeç karakollarında görevli askeri personellerin tamamına yakını,

* Şırnak merkeze bağlı Geçitboyu, Araköy, Dağkınak, Yeniaslanbaşar, Güneyçak köyleri ve Kaymakam Çeşmesi mevkiinde bulunan bütün tabur ve karakollarda görev yapan kolluk kuvvetlerinin hemen hemen tamamının adres beyan işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Misafirhane, polisevi ve yurtlar

Yapılan bu oy taşıma işlemlerinin adres beyanları ise yine kolluk kuvvetlerine ait olar misafirhanelere, polisevlerine, şube ve yurtlara yapılmıştır. Örnek vermek gerekirse; Yeşilyurt Mahallesi'nde Oktay Kışlası misafirhaneleri, Şehrinuh Mahallesi'nde Çakırsögüt Tugay Komutanlığı misafirhaneleri ile okullar bölgesi olarak adlandırılan okul ve yurtlar, Yeni Mahalle'de Özel Harekat Şubesi ve misafirhanesi, Bahçelievler Mahallesi'nde polisevi ve Emniyet Müdürlüğü Misafirhanesi ve Gündoğdu Mahallesi'nde Tümenaltı Polis Lojmanların, bu yerlerin en belirgin olanlarıdır.

Talimat ve mermilerle yürütüldü

Bütün bu iş ve işlemler başta dönemin Şirnak Valisi Mehmet Aktaş olmak üzere Şırnak Milletvekili Rızgin Birlik ve Ak Parti İl ve ilçe teşkilatlarının sıkı takibi ve tarafımıza verilen talimat ve emirlerle yürütülmüştür. Hatta Sayın Valimizin (şimdiki Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş) bizzat kurumumuza ziyaretleri ve sözlü telkinleri bile olmuştur. Öte yandan gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden mesailer ve hiç durmadan gelen evrak ve telefonlarla bu işlemlerin yetiştirilmesi için sıkı bir çalışma dönemi sonucunda seçimlere girilmiştir.

Böylece Şırnak Belediyesi alındı

Bu oy taşıma işlemleri neticesinde Ak Parti 19 bin 718 oy alarak toplam oyların yüzde 61.72'si ile belediyeyi aldı...

Hekim Demir, ne kadar faydalı bir Nüfus Müdürlüğü görevlisi olduğunu bu şekilde izah ederek, yeni Şırnak Valisi Osman Bilgin'den yeniden makam talep ediyor.

Son dört seçimin sonuçları

AKP’nin iktidarı boyunca gidilen yerel seçimlerde büyük bir farkla belediyeyi kazanan HDP geleneği, 2019 seçimlerinde Şirnex’i böyle kaybetti. Nitekim 2004 seçimlerine Sosyaldemokrat Halkçı Partisi (SHP) listesinden seçimlere giren Kürt siyaseti, yüzde 40,86 oy alarak belediye yönetimine geçti. 2009 yerel seçimlerinde Demokratik Toplum Parti (DTP) ile  yüzde 53,70 oyla kazanıldı. 2014 seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi ile bu oran yüzde 74,76’ta çıktı. HDP’nin kalesi olan Şirnex’te AKP’nin yüzde 61,72 oy alması, askerlerin kente taşınarak oy kullandırmasının farkı oldu. 

AKP, binlerce asker, polis, memur ve kontrayı devlet binalarının yanı sıra işyerlerine, ahırlara, metruk binalara seçmen olarak kaydetti. HDP’nin buna karşı yaptığı tüm itirazlarda İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. 

Şimdiki Vali de tam mesaide

Şırnak Valisi Osman Bilgin’in AKP için korucularla birlikte seçim çalışması yürütmesi, 2019 seçimleri gibi benzer hilelerin yapılabileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Vali Bilgin, ilçe kaymakamları, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan isimler, korucubaşlarıyla birlikte köy köy AKP’ye oy istiyor. Bilgin’in yaptığı ziyaretlerde korucuları ve ailelerini de AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit ettiği belirtiliyor. 

Davutoğlu Vali bilgin'i uyardı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Vali Bilgin’i korucuları tehdit etmesi nedeniyle uyardı. Davutoğlu, Şırnak Valisi Osman Bilgin’in korucuları arayarak “Kimler oy kullanacak?” diye sorduğunu, oy kullanacakların listesinin karakola teslim edilmesi yönünde tehditlerde bulunduğunu belirterek, buna karşı uyarılarda bulundu. 

HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen de Vali Bilgin’in kırsal kesimlerde halkı AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit ettiğini açıklamıştı. 

Sandık Kurulu listesine müdahale

Vali Bilgin’in talimatıyla sandık kurulu üyelerinin de AKP’ye yakın isimlerden oluşturulduğu ortaya çıktı. Sandık kurulu üyeliği için Seçim Kurulu’na başvuran Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerine görev verilmedi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şirnex Şubesi de başvurulara rağmen üyelerine görev verilmediğini, sandık kurulu üyelerinin iktidara yakın sendika üyelerinden oluşturulduğunu açıkladı.

Sandıklara sahip çıkılmalı

Kentte, AKP’nin 2019 seçimlerinde olduğu gibi binlerce askeri sandıklara taşıyarak, AKP için oy kullandırma hazırlıklarının olduğu konuşuluyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şırnak İl Örgütü, olası hilelere karşı seçmenlere uyarılarda bulundu. Şırnak Valisi Osman Bilgin’in seçmeni AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit ettiğini belirten Yeşil Sol Parti, seçim günü yaşanabilecek usulsüzlüklere karşı hazırlıklarının olduğunu söyledi ve halka da sandıklara sahip çıkması çağrısı yaptı. MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.