11 gerilla kimyasalla şehit düştü

5 Kasım Zap Şehitleri

5 Kasım Zap Şehitleri

  • Türk odusunun, Şêladizê'nın Saca köyü mıntıkasındaki Şehîd Xursî savaş tünellerine kimyasal silahlarla saldırısında 11 gerillanın şehit düştüğü açıklandı.

HPG BİM, 11 gerillanın şehadetindeki kimyasal kullanımının belgelendiğini ve ilgili kurumların inceleme yapabileceğini bildirdi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 14 Nisan’da yoğun hava saldırılarıyla ve 17 Nisan’da Zap’ın tümüne yönelik karadan da başlayan işgal saldırısına, tarihin en muazzam direnişiyle cevap verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, Türk ordusunun, NATO’nun sayılı ordularından biri olmasının yanında aktif olarak buradan finansal ve askeri destek aldığı, her türlü savaş tekniği ile donatıldığı, soykırım planlarının hegemonik güçlerin onayından geçtiği, yasaklı bomba ve kimyasal silahlar el altından kendisine sunulduğu, açıkça savaş suçu olmasına rağmen bunları kullanmasına göz yumulduğu ve kendisine Kürtlerin içindeki iş birlikçi ihanetçi köksüzleşmiş kesimlerin desteği sağlandığı belirtildi. Tüm bunlara rağmen de bu kapsamlı işgal saldırısının, Apocu fedailerin işgal ve baş eğmeyi kabul etmeyen asil duruşları karşısında çaresiz kaldığı, ilerleyemediği kaydedilen açıklamada, "Çok kısa sürede işgali tamamlama ve planlarına ulaşma hevesleri kursaklarında kalmıştır" denildi. 

Sessizlik, sürdürmesini sağladı

Türk ordusunun, işgal planını mutlak anlamda gerçekleştirebilmek için her türlü savaş suçunu da işlemeyi göze alarak bu saldırılarını yeni bir aşamaya taşıdığı; 2021 ve özelde de 2022'de sistematik şekilde kimyasal silah ve yasaklı bombalar kullandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Savaş tünellerine karşı kimyasal silah ve yasaklı bomba kullanmasının yanı sıra zırhlı kepçeler kullanıp savaş tünellerini yıkmaya çalışarak toplu kıyımlar için zemin hazırladı. Türk ordusunun bu savaş suçları güçlerimiz tarafından defalarca belgelenip kamuoyunun bilgisine sunuldu. Werxelê savaş tünellerinde çekilen ve kamuoyunun da izlediği görüntüler, şüpheye yer bırakmayacak düzeyde olmasına rağmen güçlü bir sesin çıkmaması, insanlık dışı bu saldırıların sürmesini beraberinde getirdi.

Şehîd Xursî'deki direnişi kıramayınca

Zap bölgesinde bulunan Amediyê'nın Şêladizê nahiyesine bağlı Saca köyü mıntıkasındaki Şehîd Xursî savaş tünellerinin Ağustos itibarıyla işgalci Türk ordusunun hedefi olduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgiler verildi: "Şehîd Xursî tünelleri savaş uçakları, obüs, havan ve yasaklı patlayıcılarla bombalandı, karadan da her türden yönelimle düşürülmek istendi. Buradaki gerillalar, ortaya koydukları aktif savaş performansıyla etkili eylemler gerçekleştirdi, bir ay boyunca Türk ordusunun savaş tünellerine yaklaşmasına izin vermedi, ağır darbeler vurdu ve birçok malzemeye el koydu. Türk ordusu bir aylık yoğun yönelimden sonra ancak yaklaşabildiği bu savaş tüneline karşı her türlü kimyasal silah ve yasaklı bombayı kullandı, ancak üç ay boyunca Şehîd Xursî savaş tünellerinde destansı bir direniş sergilendi ve buradaki gerillalar, sürekli eylemlerle darbe üstüne darbe vurdu. Üç ay boyunca kimyasal silah ve yasaklı bomba kullanmasına rağmen Apocu fedai gerilla duruşu karşısında sonuç alamayacağını anlayan Türk ordusu kimyasal silah kullanımını daha da artırdı."

5 Kasım'da 11 şehit

Yoğun ve sistematik kimyasal silah ve yasaklı patlayıcı kullanımı sonucunda 5 Kasım günü Şehîd Xursî savaş tünellerindeki 11 gerillanın şehadete ulaştığı duyurulan açıklamada, şunlar paylaşıldı: "Hulusi Akar’ın emrindeki Türk savaş bakanlığı, bu yoldaşlarımızın şehadetinin bir temas ve çatışma sonucunda yaşandığını kamuoyuna açıklayarak yalan söylemiş, kimyasal silah kullanarak işlemiş oldukları savaş suçlarını örtmeye çalışmıştır. Savaş suçlusu, kimyasalcı Hulusi Akar çok riyakarca kimyasal silah kullanmadıklarını belirtse de Türk ordusunun Saca’dan kaçmadan önce çok yoğun kimyasal silah kullandığı ve 11 yoldaşımızın şehadetine neden olduğu ortaya çıktı. 

Görüntülenerek, belgelendi

11 yoldaşımızın da kimyasal silahla şehadete ulaştığı kesin olup görüntülenerek belgelenmiştir. Bu görüntüleri kamuoyu ile paylaşmayı şu an için uygun görmemekle beraber, inceleme yapacak ve Türk devletinin savaş suçlarını teyit edebilecek ilgili kurumlara verebileceğimizi belirtiyoruz. Bu yoldaşlarımızın şehadete ulaştığı yerin Başurê Kurdistan’ın Amediyê ilçesinin Şêladizê nahiyesine bağlı Saca köyü yakınında olduğunu, gelmek isteyenlerin rahatlıkla ulaşabileceklerini ve inceleme yapmak isteyenlere imkanlar dahilinde yardımcı olabileceğimizi beyan ediyoruz.

Bedeli ağır ve acı da olsa

Tarihin en haklı, meşru varlık ve özgürlük mücadelesini veren mazlum Kürt halkı olarak, bulunduğumuz her yerde onurluca mücadele etmekten, yiğitçe direnmekten ve kahramanca savaşmaktan başka çıkış yolu görünmemektedir. Kürt halkının özgürlük davasının fedai öncüleri olarak; bedeli ne kadar ağır ve acı da olsa, özgür yaşamı ve halkımızı savunmaktan asla geri durmayacağız. Karşımızda gözünü iktidar hırsı bürümüş ve insanlığını yitirmiş soykırımcı bir düşman ve sırf çıkarları için halkımıza reva görülenlere sessiz kalan bir dünya gerçeği olsa da özgür ve demokratik insanlığın asil değerlerine bağlılığımız hep sürecektir. Bu uğurda şehadete ulaşan her yoldaşımızın anısını, inancımızı, kararlılığımızı ve özgürlük mücadelemizi büyütmenin ve amaçlarını mutlaka başarmanın gerekçesi yapacağız. Her biri Kurdistan’ın farklı bir bölgesinden olan bu kahraman yoldaşlarımızın başta değerli yurtsever ailelerine, tüm Kürt ve Arap halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan gerillaların kimlik bilgileri şöyle:

* Kod Adı: Ferman Kerim

Adı Soyadı: Mesut Eren

Doğum Yeri: Şirnex

Anne – Baba Adı: Taybet – Burhan

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Sabrî Cîlo

Adı Soyadı: Xemgîn Şahinoğlu

Doğum Yeri: Colemêrg

Anne – Baba Adı: Zübeyde – Müslüm

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Jînda Serhed

Adı Soyadı: Eylem Akgün

Doğum:Yeri: Wan

Anne – Baba Adı: Hanife – Harun

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

 

* Kod Adı: Helmet Viyan

Adı Soyadı: Bawan Mihemed

Doğum Yeri: Silêmanî

Anne – Baba Adı: Direqşan – Mihemed

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Dilşêr Reqa

Adı Soyadı: Ebid Ebdilah

Doğum Yeri: Reqa

Anne – Baba Adı: Foza – Reşid

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

 

* Kod Adı: Adar Çiya

Adı Soyadı: Canda İsmail

Doğum Yeri: Amûdê

Anne – Baba Adı: Zekiye – İsmail

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Harun Fırat

Adı Soyadı: Yunus Alkan

Doğum Yeri: Wan

Anne – Baba Adı: Gülser – Osman

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Arvîn Tolhildan

Adı Soyadı: Pervîn Muhammed

Doğum Yeri: Kobanê

Anne – Baba Adı: Bedia – İsmail

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Azad Pirsûs

Adı Soyadı: İsmail Çelik

Doğum Yeri: Uşak

Anne – Baba Adı: Peyan – Müslüm

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Hêvî Welat

Adı Soyadı: Silvana Mihemed

Doğum Yeri: Heleb

Anne – Baba Adı: Resmiye – Nuri

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

 

* Kod Adı: Sefkan Adar

Adı Soyadı: İsa Kurtay

Doğum Yeri: Îdir

Anne – Baba Adı: Emine – Yusuf

Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Kasım 2022 / Zap

*****

Aynı bölgede yine kimyasal

İşgalci Türk ordusu, Çemço bölgesi yakınlarındaki gerilla direniş mevzileri kimyasal silahlarla 2 kez, yasaklı bombalarla da 2 kez bombaladı. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan günlük açıklamada, devam eden savaşla ilgili şu bilgiler verildi: 

* Amediyê'nin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi yakınlarındaki gerilla direniş mevzileri önünde 26 Aralık 15.30’da plastik malzeme ve araba lastikleri yakmak isteyen Türk askerleri, Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde sabotaj taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 

* Türk ordusu, 26 Aralık’ta Amediyê ilçesinin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi yakınlarındaki gerilla direniş mevzileri kimyasal silahlarla 2 kez bombaladı. 

* Aynı gün aynı bölge yasaklı bombalarla da 2 kez bombalandı. 

* Türk savaş uçakları, 26 Aralık’ta Garê’nin Gundê Dêrikê, Gundê Bilindbazê ve Gundê Sêdarê ile Metîna’nın Girê Çarçel arazilerini 9 kez bombaladı.

* Amediyê ilçesinin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi çevresindeki gerilla direniş mevzileri, 26 Aralık'ta obüs, tank ve ağır silahlarla onlarca kez bombalandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.