1.1 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Geçtiğimiz hafta bir okula yapılan roketli saldırı Iraklı çocukların durumunu yeniden gündeme getirdi. UNICEF verilerine göre, 1.1 milyonu çocuk başta olmak üzere 2.5 milyon insan yardıma muhtaç durumda. 

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF) Irak Temsilcisi Cuma günü, Bağdat'ta bir okula düzenlenen ve bir çocuk ile bir kadının yaralanmasına yol açan roketli saldırıya ilişkin konuştu. Temsilci, “Bir çocuğun yaralanması çok fazla çocuktur”  dedi.

Eğitim hakkı ellerinden alındı

Sheema SenGupta yaptığı açıklamada, çocukların her zaman saldırılara karşı korunması gerektiğini belirten temsilci, “Sivillere yönelik saldırıları hiçbir şeyin haklı göstermediğini" söyledi. Tüm tarafları uluslararası hukukta çocukları koruma yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran temsilci, “Çocukların öğrenmesi ve potansiyellerini geliştirmeleri için okulların bir sığınak olduğunu” ifade etti. Iraklı çocukların da şiddet tehdidi altında olmadan yaşamayı hak ettiklerini dile getiren temsilci, Irak’ın 2015 yılında Güvenli Okullar Bildirgesi'ni kabul ettiğini hatırlatarak, çok sayıda çocuğun eğitim hakkını elinden aldığını ve bu nedenle “Toplulukları kendi okullarını inşa edecekleri temellerden mahrum bıraktığını” söyledi.

2.5 milyon insan yardıma muhtaç

UNICEF, ABD’nin 2003 yılında Irak’a yönelik müdahalesini atlayarak yaptığı araştırmada, bugün Irak’taki insanı durumun büyük oranda 2014-2017 yıllarında DAİŞ’in yarattığı çatışmalı durumun bir mirası olduğunu kaydetti.

BM’nin geçen yıl Aralık ayında yaptığı son güncelemeye göre  ise 1.1 milyonu çocuk başta olmak üzere 2.5 milyon insan yardıma muhtaç durumda. Bunlardan 422.400'ü çocuk olmak üzere yaklaşık 960.000 kişi akut insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Geçen yılın Temmuz ayı itibariyle, ülkede 1.2 milyon insan yerinden edildi, 4.9 milyon ise göçertildiği yerlere dönerek, yaşamını sürdürmeye çalışıyor.         

Bunlardan tahmini 680.000 yerinden edilmiş kişi ve geri dönen çocuk, sivil belgelerin eksikliği veya internete ve uzaktan eğitim cihazlarına ulaşamadığı için eğitime erişimde ciddi engellerle karşılaşıyor.

Ajansın, 2022 planında, savunmasız çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için bir önceki yıla göre yüzde 21 daha az olan 52.2 milyon dolar talep ediyor. 2022 İnsani İhtiyaçlara Genel Bakış doğrultusunda yapılan planlamaya göre, ihtiyaç sahibi toplam insan ve çocuk sayısı 2021’ye göre daha az.

Susuzluk etkileyecek

Yaklaşık 660.000 çocuğun koruma hizmetlerine ihtiyacı var ve 920.000 kadın ve çocuğun toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili ihtiyaçları var. 1,6 milyondan fazla insanın Su, Sanitasyon ve Hijyen (WASH) hizmetleri için desteğe ihtiyacı olacağını belirten Ajans, Irak’ta bu yıl ciddi su krizi yaşanacağını ve bu nedenle ihtiyaç sahibi çocukların 15’nin yani yaklaşık 119.000 çocuğun susuzluktan etkileneceğini açıkladı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.