245 milyon kadın şiddet görüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Birleşmiş Milletler (BM) toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine ilişkin yayınladığı raporda, dünyanın 2030’a giden yolun yarısında, yoksullukla mücadeleden eğitime, siyasi temsile ve ekonomik fırsatlara erişime kadar dünyanın "kadınları ve kız çocuklarını yüzüstü bıraktığını” belirtti.

BM-Kadın biriminin hazırladığı rapor, 2015 yılında BM üye devletleri tarafından kabul edilen ve 2030 yılına kadar herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere tasarlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) inceliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğine adanmış olanı, ayrımcılığa son vermeyi, kadına yönelik şiddeti, zorla evlendirmeleri ve sünneti ortadan kaldırmayı, ev işlerini paylaşmayı, cinsel sağlığa erişimi garanti altına almayı ve siyasi ve ekonomik hayata etkin katılımı sağlamayı amaçlıyor.

Her alanda ‘öteki’

Her yıl 15 yaşın üzerindeki 245 milyon kadın eşleri tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor, her beş kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyor, kadınlar her gün erkeklerden 2,8 saat daha fazla ücretsiz ev işi yapıyor ve parlamento üyelerinin sadece yüzde 26,7'sini oluşturuyor.

Temmuz ayında BM, SHK’lerin "tehlikede" olduğunu ilan etmiş ve 18-19 Eylül'de konuya adanmış bir zirveden sadece birkaç hafta önce bir "kurtarma planı" çağrısında bulunmuştu.

Her on iki kadından biri yoksulluk içinde yaşayacak

BM'ye göre, mevcut oranlarla 2030 yılında 575 milyon insan hala aşırı yoksulluk içinde yaşıyor olacak. Bunların 342 milyonu (yüzde 60’ı) kadın olacak. Bu da dünyadaki her on iki kadından biri anlamına geliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.