30 yıllık tutsağa 17 yıl önceden ceza

❏

  • Yaklaşık 30 yıldır cezaevinde tutular Eşref Sincar’ın infazı, 17, 8 ve 5 yıl önce aldığı disiplin cezaları, 1 Ocak 2021’de yürürlüğü giren yönetmeliğe gerekçe yapılarak yakıldı. 

Cezaevlerinde tutukluların infazları, Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesine rağmen geçmiş yılların disiplin cezalarına dayandırılarak yakılıyor. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan ve yaklaşık 30 yıllık tutsak olan Eşref Sincar’ın tahliyesi, geçmişte aldığı hücre cezası nedeniyle engellendi. Sincar, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a hakkında Bolu Cezaevi İdaresi ve Gözlem Kurulu tarafından verilen kararı mektupla gönderdi.

Bolu Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından verilen kararın gerekçesinde, Sincar’ın Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden 2005'te aldığı 3 ve 2006'da aldığı 11, yine Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden 2014'te aldığı 5 ve 2017'dealdığı 7 günlük hücre cezaları aldığı yer aldı.

Gerekçede, “Hükümlü Eşref Sincar’ın PKK suçlarından hükümlü olması ve 4 adet hücre disiplin cezasının kesinleşmesinden dolayı söz konusu kanun maddesi gereğince koşullu salıvermeden yararlanamayacağı değerlendirilmiş (…)” denildi. Sincar, 30 yıldan bu yana cezaevinde olduğunu ve infazının 7 Şubat 2022'de dolmasına karşın aldığı disiplin cezaları gerekçesiyle 6 yıl daha uzatıldığını yazdı. Sincar, “Üstelik son 5 yıldan beri hiçbir disiplin ceza olmamasına rağmen bu karar çıkartıldı. Kanunda üç disiplin cezası alınması halinde şartlı tahliyeden yararlanılamaz deniliyor. Oysa 17 yıl önce aldığım iki hücre cezası gerekçe gösterildi. Kanunlar aleyhte geriye doğru işlemeyeceğinden dolayı, kalan iki hücre cezasıyla şartlı tahliyem engellenemez. Benim hücre cezalarım yıllar öncesine dayanıyor aralarında da yıllar var. Burada hukuksuzluk var” dedi.

Sincar, karara itiraz ettiğini ve konunun takipçisi olunmasını da istedi.

 

Ölümleri saymayalım, durduralım

HDP Esenyurt İlçe Örgütü, cezaevlerinde yaşanan ölüm ve hak ihlallerini Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda protesto etti. Yapılan açıklamada, “Devlet denetiminde son üç ayda 15 tutsak cezaevinde yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu tarafından cezaevlerinde kalabilir raporları verilen hasta tutsaklar adeta ölüme terk ediliyor. Ölümleri saymayalım, durduralım. Hapishaneler ölüm evi olmasın” denildi. Eylem alkış ve sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından son buldu. HDP Kadıköy İlçe Örgütü de Kadıköy Yel Değirmeni Mahallesi’nde yürüyüşle protesto etti.

 

ATK önünde protesto gösterisi

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nde işkence sonucu yaşanan ölüm ve intihara zorlama işkencesini, Yenibosna Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde protesto etti. Yenibosna metro çıkışında bir araya gelen İnisiyatif üyeleri, getirdikleri boş tabutu omuzlayarak ATK önüne yürüdü. Slogan atarak yürüyen İnisiyatif üyeleri, taşıdıkları tabutun üzerine kan temsilen kırmızı boya döktü ve tabutu ATK önüne bıraktı. Polisin ablukasına alınan eylemcilerden TDİ Sözcüsü Ertan Çıta ve üyeler Hıdır Sabur ile Addülmelik Yalçın gözaltına alındı.

 

İslahiye'de açlık grevi 

Antep/İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui’nin, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, 14. gününe girdi. Kısa bir süare önce Mardin’den Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen tutsaklar, “Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz” dedi.   ANTEP 

 

Epilepsi hastası tekli hücrede

Epilepsi hastası Fevzi Fidan, tutulduğu Elazığ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde, hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından tek kişilik hücreye konuldu. Anne ve babası yıllar önce PKK'ye katılan Fidan’ın tek görüşçüsü nenesi ve vasisi Rahime Fidan da sağlık sorunları ve uzak mesafeden dolayı görüşüne gidemiyor. Rahime Fidan, torununun bugüne kadar koğuşunda arkadaşları olması sebebiyle ayakta durabildiğini, ihtiyaçlarını karşılayamayacak ve tek başına hücrede kalamayacak durumda olduğunu söyledi.   ELAZIĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.