4 günlük ateşkes başladı

Dünya Haberleri —

İsrail askerleri Filistinli çocukları tutukluyor Foto: AFP

İsrail askerleri Filistinli çocukları tutukluyor Foto: AFP

  • 7 haftadan beri aralıksız süren İsrail- Hamas savaşında ilk ateşkes başladı. Dört gün sürecek olan ateşkes süresince rehine takası da yapılacak. İlk İsrailli rehine kafilesinde 13 kadın ve çocuk bulunuyor. Gazze’ye insani yardımlar da başladı.

Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes Cuma günü yerel saatle sabah 7’de başlayan geçici ateşkes kapsamında, İsrailli ve Filistinli rehineler karşılıklı serbest bırakılacak. Hamas’ın 50 rehineyi 12’şerli gruplar halinde serbest bırakacağı 4 günlük sürede İsrail de hapishanelerde tuttuğu  Filistinli kadın ve çocuklardan oluşan 150 kişiyi serbest bırakması planlanıyor. Hamas’ın ilk olarak aynı ailelerden olmak üzere hepsi kadın ve çocuk 13 kişiyi serbest bırakacağını belirten Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari, "her gün belli sayıda sivilin serbest bırakılmasıyla dört günde üzerinde anlaşılan 50 toplamına ulaşılacağını" açıkladı. "Umuyoruz ki bu insani ateşkes kalıcı bir ateşkes için daha büyük çalışmaların başlamasını sağlar" değerlendirmesi yapan Ensari gelişecek süreçten umutlu olduklarını bildirdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari Doha'da yaptığı açıklamada, Gazze'ye ek yardım akışının başlayacağını ve aralarında yaşlı kadınların da bulunduğu ilk rehinelerin Cuma günü yerel saatle 16’da serbest bırakılacağını, dört gün içinde toplam sayının 50'ye çıkacağını söyledi.
Mısır ise ateşkes başladığında Gazze'ye günde 130 bin litre mazot ve dört kamyon gaz gönderileceğini ve günde 200 TIR yardımın Gazze'ye gireceğini açıkladı.

“Geçici ateşkes" vurgusu
Her iki taraf da ateşkesin geçici olacağına vurgu yapıyor. Hamas'ın silahlı kanadının sözcülerinden Ebu Ubeyde, Gazze savaşının neredeyse yedi hafta önce patlak vermesinden bu yana şiddetin arttığı İsrail işgali altındaki Batı Şeria da dahil olmak üzere "İsrail ile tüm direniş cephelerinde çatışmanın tırmandırılması" çağrısında bulunan bir video mesajında, "geçici ateşkese" atıfta bulundu.
İsrail ordusu da birliklerinin Gazze'deki ateşkes hattının gerisinde kalacağını söyledi ancak pozisyonu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Bunlar karmaşık günler olacak ve hiçbir şey kesin değil. Kuzey Gazze'nin kontrolü uzun bir savaşın ilk adımı ve biz sonraki aşamalar için hazırlanıyoruz" dedi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada İsrail'in serbest bırakılacak rehinelerin ilk listesini aldığı ve ailelerle temas halinde olduğu belirtildi. HABER MERKEZİ

Anlaşmanın detayları

Serbest bırakılması istenen 150 Filistinlinin İsrail cezaevlerinde tutulan kadınlar ile 19 yaş altı gençlerden oluşması öngörülüyor. 
Serbest bırakılacak 50 İsraillinin ise dört gün boyunca gruplar halinde evlerine dönmesi planlanıyor. 
Bu arada İsrail'den yapılan açıklamada, duraklamanın serbest bırakılan her 10 rehine için bir gün daha uzatılacağı belirtildi.
Hamas, İsrail'in ateşkes boyunca her gün sabah 10'dan akşam 4'e kadar Gazze'nin kuzeyi üzerindeki hava trafiğini durdurmayı ve yine dört gün boyunca güney üzerindeki tüm hava trafiğini askıya almayı kabul ettiğini açıkladı. 
Keza Hamas, İsrail'in Gazze'de kimseye saldırmamayı ve tutuklamamayı kabul ettiğini, vatandaşların, İsrail'in kara harekâtını başlattığı Gazze'nin kuzeyinden kaçan Filistinlilerin kullandığı ana yol olan Selahaddin Caddesi'nde serbestçe hareket edebileceğini aktardı.
Rehinelerin, İsrail dışında Gazze ile sınırı olan tek ülke olan Mısır üzerinden nakledilmesi bekleniyor.
Filistin Esirler Cemiyeti, yaptığı açıklamada, 22 Kasım çarşamba günü itibariyle İsrail'in elinde 88'i kadın, 250'si 17 yaş ve altı çocuk olmak üzere 7 bin 200 tutuklu bulunduğu bilgisini verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.