45 yıl boyunca kayıpları aradı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Arjantin'de kızı Inés ve tüm kaybedilenler için mücadele eden Plaza de Mayo Anneleri'nden Carmen Cobo hayatını kaybetti. Cumartesi Anneleri, “Carmen Cobu 45 yıl boyunca mücadelesinden vazgeçmedi” dedi.

Arjantin'de kayıp çocuklarını bulmak için mücadele başlatan ve Cumartesi Anneleri'ne de ilham olan Plaza de Mayo Anneleri'nin kurucularından olan Carmen Cobo 96 yaşında hayatını yitirdi.

Carmen Cobo'nun ölüm haberini Cumartesi Anneleri duyurdu. Cumartesi Anneleri’nin Twitter hesabından Cobo için paylaşılan mesajda, "Varlıklarıyla bize ilham olan Plaza De Mayo kurucu annelerinden Carmen Cobu'yu kaybettiğimizi öğrenmenin derin acısını yaşıyoruz. 45 yıl boyunca kızı Ines ve Arjantin'de tüm zorla kaybedilenler için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyen Carmen Cobo'nun kararlı mücadelesi mirasımızdır” ifadeleri yer aldı.

Adalet arayanların sembolü

İHD Genel Merkezi ise yayınladığı mesajda, ‘’Hepimizin başı sağolsun. Carmen Cobo annemiz asla unutulmayacak, hakikat ve adalet arayanların sembolü olarak anılacaktır’’ dedi.

İnsan hakları hareketine ilham verdi

Plaza de Mayo Anneleri, 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde, çocukları kaybolan Arjantinli anneler tarafından kuruldu. Anneler ilk eylemlerine 1977'de başkent Buenos Aires’teki Plaza de Mayo’da, Casa Rosada başkanlık sarayının önünde başladı. Beyaz başörtüsü takan anneler, askeri rejimin işlediği suçları ifşa etmeye çalıştı. Annelerin mücadelesi tüm dünyada insan hakları hareketine ilham verdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.