451 gündür bağırsağı dışarıda

  • Yaklaşık 450 gün önce ameliyatla bağırsağı dışarıya çıkarılan hasta tutsak Semire Direkçi, sağlık hakkına erişemediğini, bağırsağının işlevini yitirmeye başladığını söyledi. 

 

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 43 yaşındaki Semire Direkçi, 23 yıllık tutsaklığı süresince 7 kez ameliyat geçirdi. Beyin ve bağırsak ameliyatları geçiren Semire’nin yüksek tansiyon hastalığı ve görme bozukluğu da var. Yaklaşık 450 günden fazladır bağırsakları dışarıda yaşamak zorunda bırakılan Semire, sesini Jinnews’e gönderdiği mektup aracılığıyla kamuoyuna duyurmaya çalıştı. İşte o mektup: 

Bağırsağımda daralma oldu

 Sık sık yaşadığım bağırsak sorunlarından kaynaklı hastaneye gittim. Hastanede üç aylık bir tedavi sürecinden geçirildim fakat tedaviden herhangi bir sonuç alamayınca da 25 Ağustos 2019’da ameliyat oldum. Yapılan ameliyat sonucunda bağırsağım dışarı alınarak Kolostomi torbasıyla önce 3, daha sonra 6 aylık bir süreç içerisinde iyileşeceğim öngörüldü fakat bu süre zarfında bağırsağımda daralma oldu, daralmadan kaynaklı bağırsağın genişletilmesi için 2 buçuk aylık balonla genişletme yöntemi uygulandı. Tam bağırsağım ameliyata uygun hale geldi derken bu sefer de koronavirüsü salgını sebebiyle ameliyat olamadım. 

Ameliyat edilmiyor

 Doktorum ameliyatımın başarılı geçse dahi koronavirüsten kaynaklı yüzde yüz hayatımı kaybedeceğimi söylemektedir. Cezaevinde zaten zor koşullarda yaşarken, hastanede ise pandemiden kaynaklı ‘boş yatak yok’ denilerek ameliyat olmamın önüne geçildi. Her hastaneye gidişimden sonra 15 gün karantina koğuşunda kalmaktayım. Karantina koğuşunda ihtiyaçlarımı tek başıma karşılamak zorunda olduğum için bu durum beni oldukça zorlamakta ve mağdur etmekte. 

Tedavi hakkım alındı

 Günlük olarak Kolostomi torbamı değiştirmek zorundayım ve bu da enfeksiyon kapma riskini artırıyor. Beni kaygılandıran asıl husus ise her geçen gün bağırsağımın işlevini daha da yitirerek tedavi edilemez duruma gelmesidir. Şu an bağırsağım dışarıda ve bu durum yaşamımı oldukça zorlaştırmaktadır. Siz de takdir edersiniz ki bu durum benim açımdan artık bir işkence haline dönüşmüştür. Tedavi olma hakkım elimden alınmış durumda. 

Yaşam hakkı ihlali

 Cezaevinde yaşamımı tek başına idame edememekteyim. Sağlık imkanlarına erişememekteyim, bu durum yaşam hakkı ihlali oluşturabilecek bir durumdur. Pandemi sürecinin belirsizliği de koşullarım açısından beni kaygılandırmaktadır…”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.