Yıkılacak Duvarlar YouTube'da

Kültür/Sanat Haberleri —

  • “Yıkılacak Duvarlar” belgeseli, siyasi tutsaklarla dayanışma günü olan 18 Mart'ta Rosa Luxemburg Vakfının sayfasında yayınlandı. Belgesel Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Kürtçe altyazılı izlenebilir. 

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Amed Büyükşehir Belediye eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un cezaevi süreçleri ile sürgünde yaşayan Sibel Yiğitalp’in anlatımlarından oluşan “Yıkılacak Duvarlar” belgeseli, siyasi tutsaklarla dayanışma günü olan 18 Mart'ta Rosa Luxemburg Vakfının sayfasında yayınlandı. Belgesel Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Kürtçe altyazılı izlenebilir. 

10 ay içinde 10 ülkede 65 gösterim

Yıkılacak Duvarlar filmin yapımcısı Adil Demirci belgeselin yaklaşık 10 aydır Almanya, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Fransa, Belçika, ABD, İtalya, İspanya, İsveç ve Türkiye'de toplam 65 defa gösterime girdiğini, binlerce insanın izlediğini ve bunu bir başarılı bir çalışma olarak değerlendirdikleri belirtti.

Yönetmenliğini Hebun Polat ve Şerif Çiçek’in, yapımcılığını da Adil Demirci, Yeşim Coşkun ve Onur Güler’in yaptığı belgesel, Yüksekdağ’ın cezaevinde yazdığı şiirlerden oluşan “Yıkılacak Duvarlar” ve Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi”adlı kitaplarından ilham alıyor.

Yönetmen Polat: 40 yıllık bir mücadele

Yaptıkları çalışmaya dair bilgi veren Yönetmen Hebun Polat, kadınların ortak özelliklerinin devrimci kişilikleri olduğunu vurgulayarak, Yüksekdağ’ın Kürt halkı ile omuz omuza mücadeleyi büyüttüğünü, Kışanak’ın ise 40 yıl önce işkence gördüğü cezaevinin bulunduğu kentte belediye eşbaşkanı olarak seçildiğini vurguladı. “Yani kitap ismi ve hikaye birbirini buldu” diyen Polat, “Elbette televizyondan, gazeteden, internete erişebildiğimiz belgelerden tutuklu olan insanların durumunu anlayabiliyorduk ama filimi çekerken daha yakından anlamaya başladık. Kışanak’ın kızı Evin Kışanak, Yüksekdağ’ın eşi Sedat Yüksekdağ ve Tuğluk’un ağabeyi Alaattin Tuğluk ile görüştük. Onlar üzerinden belgesel ilerledi. Bazı bölümler Kandıra Cezaevi’nde çekildi” diye belirtti. 

 

Filmin linki: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=aWwwCIC7o60

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.