5 günde 85 kilometre yürüdüler

Yurt Dışı Haberleri —

“Özgürlük Yolculuğu” yürüyüşü

“Özgürlük Yolculuğu” yürüyüşü

  • Kurdistanlı gençler ve enternasyonalistlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Almanya’da gerçekleştirdiği 5 günlük “Özgürlük Yolculuğu” dün Köln’de sona erdi.
  • Yürüyüşe, farklı ülkelerden 40 enternasyonalist ve Kurdistan’ın dört parçasından gençler katıldı. Bu yıl ki yürüyüşte soykırım saldırıları nedeniyle Kurdistan’ı terk etmek zorunda kalan gençler dikkat çekti. Gençler, “Mücadelemiz burada da devam edecek” mesajı verdi.

BERFİN DENİZ/DÜSSELDORF

İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan yaklaşık 3 yıldır haber alınamıyor. Söz konusu iletişimsizlik sürecinde aile ve avukatların görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurular ya yanıtsız bırakılıyor ya da reddediliyor. Ağırlaştırılmış tecrit karşısında halkların endişesi artarken, tecridin kaldırılması için yaptığı eylemler de büyüyor.

İmralı’da uygulanan tecride karşı yapılan eylemlerde sadece Kurdistanlılar değil dostları da yerini alıyor. Bunlardan biri de Almanya’da “Apocu ruhla özgürlük yolculuğuna” sloganıyla 3-8 Eylül arasında gerçekleşen “Özgürlük Yolculuğu” eylemi oldu. Almanya, İsviçre, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Bolivya gibi ülkelerden 40’a yakın enternasyonalist ve Kurdistan’ın dört parçasından 200’ü aşkın genç 5 gün boyunca 85 kilometre yol katetti. Yürüyüşün yanı sıra panel, yarışma, konferans gibi çeşitli eylem ve etkinlikler de gerçekleştirildi. Kominal yaşamı örgütlemek örgütleme amacı da taşıyan eylemde, eylemciler akşam Kürt ailelerde kaldı. Ailelerin gençlere olan ilgisi karşısında enternasyonalist gençler oldukça heyecanlıydı.

 

Berivan Kan

 

Şehitlerin yolundan gitmeliyiz

Eylemde heyecanını ve coşkusunu en ön saflara taşıyan Amedli 20 yaşındaki Berivan Kan, Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan Kürt gençlerinin yoğun baskılara rağmen mücadeleye devam ettiklerini ifade ederek, “Biz Hannover’den buraya 51 kişi geldik ve çoğunluğu ülkeden yeni gelen gençler. Burada yaşayan gençler neden burada değiller. Avrupa’da gençlik için çalışmalar yeterli değil bunun için eğitimler, kültürel çalışmalar geliştirilmeli” diyor. Konferanstaki konuşmalardan çok etkilendiğini söyleyen Berivan, “Biz gençler şehitlerin çizdiği yolda yürümeliyiz. Onların yaşamları bize örnek olmalı, okuyarak ve dinleyerek kendimizi geliştirmeliyiz” diyor.

Kadınlar öncü olmalı

Kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için öncü olması gerektiğini vurgulayan Berivan, “İki kadın arkadaşı bu yürüyüşe davet ettiğimde aileler izin vermediği için gelemeyeceklerini söyledi. Bu benim için çok şaşırtıcı oldu. Benim annem bu çalışmalarda yer aldıktan sonra ne kadar güçlü olduğunu gördüm. Özellikle genç kadınlar bu tarz eylemlere katılmalı, bir arada daha güçlü olabiliriz” diyerek genç kadınlara sesleniyor.

 

Amed Qanireş

 

Korku yenilgi demektir

Paris’ten eyleme katılan Bingöllü Amed Qanireş de ilk defa böyle bir yürüyüşe katılanlardan. “Önderlik fikirlerini tartışmak, paylaşmak çok iyi geldi” diyen Qanireş, tüm gençlerin bu tarz eylemlere katılım sağlaması gerektiği vurgusunda bulunuyor. Paris’ten 17 kişi geldiklerini aktaran Qanireş, “Önderliğimizin esaretini tüm dünyaya duyurabilmek için buradayız. Eyleme farklı ülkelerden enternasyonalistlerin olmasın çok gurur verici. Bazı Kürt gençlerimiz korktuğu için bu eyleme gelmiyor. Korku yenilgi demektir, gençler bunu aşmalı ve Önderliğimizin fiziki özgürlüğü için yapılan her eylemde yer almalılar” diye konuşuyor.

 

Agit Dikmen

 

‘Öcalan tüm halkların Önderi’

Mardinli 29 yaşındaki Agit Dikmen, bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra hakkında yeniden arama kararı çıktığı için İsviçre’ye gelmek zorunda kalmış. 9 aydır İsviçre’de olan Agit, “Türk devleti Kürt gençleri üzerinde baskı kurarak, hapsederek ya da sürgün ederek Kurdistan’ı boşaltıyor. Korkunun ecele faydası yok, bizler buradayız ama mücadelemize devam edeceğiz” diyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün tüm Kürt halkının özgürlüğü olduğunu söyleyen Agit, “Önderliğimizin fikirleri tüm dünyadaki halkların yaşayabileceği bir dünyadır. Önderliği okuyan bu fikirleri herkes kolaylıkla benimseyebilir. Bugün Avrupa’nın birçok yerinden insanlar bu yüzden burada. Artık tüm halklar kendi önderi olarak görüyor. Önderliğimizin özgürlüğü için tüm Kürtler ve devrimci gençler mücadele etmeli” vurgusunda bulunuyor.

 

Edip Elitaş

 

Gençler aktif olmalı

Bitlis Tatvanlı 57 yaşında ki Edip Elitaş da, “Gençler çok heyecanlı ve bu bana moral veriyor. Gençler 25 yıllık faşist Erdoğan iktidarını yaşadılar ve bu baskılara karşı buradalar. Ama buna rağmen katılım yeterli değil. Sadece Almanya’da 1,5 milyon Kürt yaşıyor bunların çoğu genç ama burada olmamaları çok üzücü” diyor. “Sayın Öcalan Kurdistan’ın kendisidir” diyen Elitaş, “Onun başına ne geliyorsa Kurdistan’ın başınada o geliyor. Bu bilinçle bu duyarlıkla gençler Önderliklerine sahip çıkarak, sorumluluk almalı ve aktif olmalı. 30 aydır kendisinden hiçbir haber alamıyoruz. Hasta mı, durumu nasıl çok merak ediyoruz. Gençler mücadele ederek Öcalan’ın yanında olduklarını göstermeli” diyerek çağrıda bulunuyor.

 

*****

Özgür bir Kurdistan’da yaşamak istiyoruz

Eylemde Rojhilat Kurdistan’ından 13 kişi yer alıyor. Çoğunluğu geçen yıl İran’da 16 Eylül’de Jîna Amînî’nin katledilmesinden sonraki eylemlerde yer almış. Eylemde yürüyüş esnasında İran müzikleri de çalıyor. Hewremanlı Ferzad, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin bir derya olduğunu ve ifade etmenin çok kolay olmadığını belirterek, “Reber Apo, ihanet ve özgürlük çizgisinden bahsediyor. Biz Kürtlerin bunu çok iyi anlaması gerekiyor. Başûr’da kurulan sahte Kurdistan tam da bunun göstergesidir. Evet biz Kurdistan’da yaşamak istiyoruz ama Reber Apo’nun bahsettiği gibi özgür bir Kurdistan’da. Bugün İran’da “Jin jiyan azadî” sloganı ile başlayan devrimin öncüsü Reber Apo’nun fikirleridir. Bu ayrımın farkına varabilmek için Önderliğin fikirleri ışığında eğitimlerimizi yapmalıyız” diyor.

 

Mahir Nasiri

 

Ülkemizi terk etmek zorunda kaldık

Urmiyeli 26 yaşında Mahir Nasiri de Jîna Amînî’nin katledilmesinden sonra büyüyen eylemler ardından 23 yıl hapis cezası alıyor. “Bu eylemlerde yer aldığımız için baskı altındaydık ve ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. Pehlevi ailesi direnenler arasında ayrışma olmasına sebep oldu. Rıza Pehlevi’nin oğlunun tarafında olanlar bir taraf, direnenler bir taraf oldu. Böyle olunca direnenlerin sayısı azaldı” diyerek İran’da yaşananları özetliyor.

Avrupa göz yumuyor

Protesto eylemlerinde kullanılan silahların tamamının Avrupa yapımı olduğunu söyleyen Mahir, “Eğer bizler bugün baskı ve esaret altındaysak düşman bildiğimiz faşist devletler yüzünden değil, Avrupalı devletler yüzünden. Kürtler tek başına faşist devletleri alt edebilir, savaşabilir, direnebilir. Ama Kürtler sadece faşist Türk ya da İran devleti ile değil tüm dünya ile savaşıyor. Kürt halkı söz konusu olduğunda tüm dünya faşist oluyor. Özellikle Almanya devleti Kürtlere çok şey borçlu” diyor.

‘Önder Apo’nun fikirleri ışığında’

Jîna Amînî’nin yaşamını yitirmesinden sonra başlayan eylemlerde “Jin jiyan azadî” sloganın tüm İran’ı sardığını söyleyen Mahir, “İran’dakiler bu sloganın Önder Apo’nun düşüncelerinden çıktığını bilmiyordu. Şimdi sokaklardan üniversitelere kadar bu slogan her yerde. Önder Apo 20-30 yıl önce ne dediyse bugün dediği her şey oluyor. Gençler, şerefli onurlu bir yaşam istiyorsa Önder Apo’nun fikirleri ışığında yollarına devam etmeliler.”

 

*****

Dom önünde kimyasal protestosu

Kürt ve enternasyonalist gençler eylemlerinin son gününde Köln’de Dom Kilisesi önünde Türk devletinin kimyasal saldırı ve katliamlarını protesto etti. Medya Savunma Alanları’nda gerçekleştiren saldıları temsilen bir tiyatro sergilendi. Beyaz tulumlar giyildi, sirenlerin çalması ile beraber sarı renkli gazlar yayılmaya başladı. Gazların salınımı ile birlikte beyaz tulum giyen eylemciler yere yattı. Eylemcilerin dakikalar boyunca yerde yattığı sırada ise sık sık “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. Eylemde kimyasal saldırılarda şehit düşen gerillaların ses kayıtları da dinletildi.

 

*****

Unutmadık, unutmayacağız

Gençler eylemin son günü yaptıkları açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 30 aydır haber alınmadığını vurgulayarak, “Reber Apo’nun bizlere gençliğe ve Kürt halkına mesajı açıktır. Kürt gençleri bu mesajı esas alarak öncü ve fedakar bir ruhla mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Türk devletinin şehit cenazelerini torbalara ve kutulara koyup kargolarla ailelere teslim edilmesini kabul etmediklerini söyleyen gençler, “Bu şekilde bizim onurumuzu kırmak istiyor. Türk devletine tek bir cevabımız var ‘İntikam’, ‘Unutmadık, unutmayacağız’ sloganı ile mücadelemize devam edeceğiz. Tolhildan Tekman'ı, Hakan Arslan'ı, Egîd İpek'i Şehid Helbest'i, Şahid Baz’ı, Dayika Taybet'i unutmadık. Garibe Gezer’in öldürüldüğünü unutmadık. Heval Harun’a yapılan ihaneti unutmadık, unutmayacağız” diye belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.