50 milyon insan kıtlığın eşiğinde

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kıtlık/foto: AFP

Kıtlık/foto: AFP

  • Doğu Afrika’da her 48 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor. Sadece iki yıl içinde, ciddi gıda güvencesizliği olan insan sayısı, 135 milyondan 276 milyona ulaştı.

İklim değişikliği, Covid-19 ve Ukrayna savaşının birleşik etkileri, neredeyse hiç kimsenin, en azından dünya liderlerinin bahsetmediği küresel bir felaketle tehdit ediyor.

Sadece iki yıl içinde, ciddi gıda güvencesizliği olan insan sayısı, 135 milyondan 276 milyona, iki katına çıktı ve bu insanların neredeyse 50 milyonu kıtlığın eşiğinde.

Küresel gıda emtia ve yakıt fiyatları, Somali, Yemen ve Lübnan gibi yerlerdeki nüfusu beslemek için kullanılan büyük miktarlardaki buğday, mısır ve ayçiçek yağını, Rusya’yla birlikte sağlayan, Ukrayna’daki çatışma nedeniyle yükseliyor.

Ancak Rusya Ukrayna’yı işgal etmeden önce bile, bu yaz kıtlık olabileceği açıktı.

Gareth Owen’ın opendemocracy sitesindeki yazısında BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı tarafından ortaklaşa yazılan yeni bir rapor, “açlık noktası”nda insani yardıma acilen ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı. Bunlar, “önümüzdeki aylarda ileri derecede gıda güvensizliğinde önemli bir bozulma” nedeniyle yaşamların ve geçim kaynaklarının tehlikeye girmesi olası alanlardır.

Risk altındaki ülkeler

Bu noktalar arasında Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Honduras, Sudan ve Suriye yer alırken; Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen en fazla risk altındaki dört ülkedir.

Dünya liderlerinin bu tür uyarılara acilen gereksinim duyulan küresel ölçekte canlandırıcı bir çabayla henüz yanıt vermemiş olmalarının nedeni olarak muhtemelen Ukrayna krizi gösterilecek -ama bu olmamalı.

Her 48 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor

Bugün, kuraklığın perişan ettiği Doğu Afrika’da her 48 saniyede bir kişinin açlıktan öldüğü tahmin ediliyor. Etiyopya ve Somali’nin bazı bölgelerinde yaklaşık yarım milyon insan kıtlık benzeri koşullarla karşı karşıya, ikincisinde ise ciddi şekilde yetersiz beslenen 350.000 çocuğun hayatı tehlikededir. Kenya’da 3,5 milyon insan aşırı açlıktan ıstırap çekerken, üç ülkede bu sayı 23 milyonun üzerine çıkıyor -geçen yılki sayının iki katından daha fazla.

Afrika’nın Orta Sahel bölgesinde beş yaşından küçük yaklaşık dört milyon çocuk önümüzdeki haftalarda açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Batı Afrika, 27 milyon kişiyle –bu sayı 2015’te yedi milyondu- on yılın en kötü gıda kriziyle karşı karşıya.

Zenginler kemer sıkıyor

26 Nisan’da dünya liderleri Doğu Afrika krizi için 1,4 milyar dolar taahhütte bulundu -Birleşmiş Milletler’in 4,4 milyar dolarlık talebinden çok daha azdır. Ayrıca, bağışların tamamı yeni tahsis edilmiş değildir; taahhüt edilen miktarın bir kısmı hâlihazırda tahsis edilmiş fonlardır. Daha da kötüsü, mevcut başvurunun sadece %2’si (93,1 milyon dolar) gerçekten geldi.

2017’de Doğu Afrika’da 16 milyon insan şiddetli açlıkla karşı karşıya kaldığında, Birleşik Krallık, yaygın kıtlığın önlenmesine yardımcı olan zamanında küresel müdahalenin bir parçası olarak 861 milyon sterlin sağladı. Etkilenen daha fazla sayıda insan olmasına rağmen, geçen yıl Birleşik Krallık üç ülkeye sadece 219 milyon sterlin ayırdı.

İklim değişikliğiyle mücadele için önlem alınmadan insanların açlıktan ölmesini önlemek, bu döngüsel krizleri durdurmayacaktır.

Yerleşik bürokrasiler ve siyasi seçimler, gelişmiş hükümet programlarına, iyileştirilmiş erken uyarı sistemlerine ve yerel kuruluşların çabalarına rağmen birleşik bir küresel müdahaleyi kısıtlamaya devam ediyor.

Zaman geçiyor; kitlesel açlık her zaman liderliğin başarısızlığıdır. Bugün milyonlarca insanın en temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılamak için kolektif siyasi iradeyi toplayamıyorsak, o zaman insan ırkının önümüzde kaçınılmaz olarak uzanan çok daha ciddi gezegensel zorlukları çözme şansı nedir?

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.