64 yaşındaki tutsak artık yürüyemiyor

  • Hasta Mahpuslara Özgürlük inisiyatifi, kanser ve birçok hastalığı bulunan 64 yaşındaki tutsak Ali Osman Köse’nin acil tahliyesini istedi.

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 364. haftasında Tekirdağ 1No’lu F Tipi’nde 64 yaşındaki ağır hasta tutuklu Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna dikkati çekti. İHD Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantıda konuşan Genel Merkez yöneticisi Nuray Çevirmen, Köse’nin uzun yıllardır hapishanede kaldığını, pek çok sağlık sorununun bulunduğunu kaydetti.

Köse’nin 2020’deki açlık grevi sonucunda; hafıza kaybı, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu, denge sorunu gibi gözle görünen sorunları yanı sıra nörolojik rahatsızlıklarının başladığını belirten Çevrimen, tüm bu rahatsızlıklarının tespiti için hastane ve Adli Tıp Kurumu’na sevk edildiğini ifade etti. Yapılan muayenelerde “hapishanede kalabilir” raporlarının düzenlendiğini, ancak tek başına yaşamsal ihtiyaçlarını gideremediğini dile getiren Çevirmen, “5 metre dahi yürüyemeyecek durumda, ayrıca hipertansiyon, işitme kaybı gözlerdeki rahatsızlıklar gibi başlıca sağlık sorunları var” dedi.

Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde yapılan muayene sonucu böbreğinde 9 santimetre çapında kist olduğu ve bu kistin kanserli olduğu tespit edildiğini vurgulayan Çevirmen, “Adli Tıp tarafından muayene esnasında bu kanserli kitlenin mevcut olmasına ve Adli Tıp’ın 3. ihtisas kurulunun içerisinde ürolog ve onkolog bulunmasına rağmen kanser hastası olduğunu göremeyen, anlayamayan hekimler tarafından hapishanede kalabilir raporu verilmiştir” diye konuştu.

Böbreği alındı

Çevirmen, şöyle devam etti: “Avukatı tarafından 19 Nisan’da tekrar yapılan başvuruya göre; ‘Mahpusun acil durumundan kaynaklı olarak ameliyatının yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümüne sevk edildiği ancak hastanenin yoğunluk nedeniyle gün veremediği ve bu nedenle ameliyatının yapılmayarak hapishaneye geri gönderildiği’ aktarılmıştır.” Yapılan başvuruların ardından 31 Mayıs’ta ameliyatının yapıldığını aktaran Çevirmen, bu ameliyatla, böbreğinin alındığını, Köse’nin durumunun ağır ve hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde olduğunu ifade etti.

Çevirmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Ali Osman Köse’nin sağlık durumu, kanserden kaynaklı olarak yaşamsal riski, yaşamını hapishanede tek başına devam ettiremeyeceği de göz önüne alınarak bir an önce tahliyesinin sağlanarak dışarıda daha sağlıklı koşullarda tedavisine devam edilmesini acil olarak talep ediyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.