7 kadından biri şiddet mağduru

Kadın Haberleri —

.

.

  • Irak İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında farklı bölgelerde 5 bin 292 aile içi şiddet olayı meydana geldi ve bu şiddet olaylarında onlarca insan yaşamını yitirdi. İstatistiklere göre de Irak’ta her 7 kadından biri şiddete uğruyor.

Irak’ta yaşanan din, mezhep, milliyet çatışmaları, toplumsal gerginlik, bölge devletlerinin Irak’ın iç işlerine uzayan politikaları, ABD’nin bölgede uzun bir süre yürüttüğü savaşın  tahribatlarının ortasında kalan kadınlar ciddi bir baskı, şiddet ve insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya. 

5 bin 292 aile içi şiddet yaşandı

Irak İçişleri Bakanlığı’nın 2 Eylül 2022 tarihinde açıkladığı kadına yönelik şiddet verileri de buna işaret ediyor. 2021 yılını içeren şiddet verilerini açıklayan İçişleri Bakanlığı, bir yıl içinde Irak’taki farklı bölgelerde 5 bin 292 aile içi şiddet olayının meydana geldiğini ve bu şiddet olaylarında onlarca insanın yaşamını yitirdiğini belirtti.

Irak İçişleri Bakanlığı verilerine göre Irak’ta her 7 kadından biri şiddete uğruyor.

Şiddetin kaynağı: Yoksulluk, işsizlik ve istikrarsızlık 

Avukatlar ve aktivistler, Irak’ın son 20 yıldır yaşadığı yoksulluk, uyuşturucunun yaygınlaşması, işsizlik ve istikrarsızlığın başta kadına yönelik olmak üzere aile içi şiddetin artmasının temel nedenleri olduğunu söylüyor.

.
Ehrar Zelzeli

Kadın ‘intihar’ araştırılmıyor

Kadın Çalışmaları Uzmanı ve aktivist olan Ehrar Zelzeli, Irak’ta kadın katliamları ve şiddet oranlarındaki artışın temelinde insanların ekonomik olarak zorlanmaları olduğun kaydetti. Ekonomik olarak zorlanan insanların aynı zamanda psikolojik bir baskı altında kaldırlarını dile getiren Zelzeli şöyle devam etti: “Diğer sebeplerden biri de ilgili tarafların kadın sorunlarına ilgisizliği ve kendini yakma olarak adlandırılan kadın intiharlarının araştırılmamasıdır” dedi.

Veriler basınla paylaşılmalı

Başûrê Kurdistan’daki Aydınlanma Bakanlığı’nın aksine kadına yönelik katliamların, taciz, tecavüz ve şiddet haberlerinin görülmesi gerektiğini dile getiren Zelzeli şöyle dedi: “Kadına yönelik her şiddet olayı medyada ve haber sitelerinde yayınlanmalı, araştırma ve incelemelerinin sonuçları açıklanmalıdır. Çünkü cinayet ve şiddetin sonuçlarının medyada yer almaması, cinayet ve şiddete teşvik etmeye neden olabiliyor.”

ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.