72 saatte 80 merkez bombalandı

Türk devleti, Rojava saldırı

Türk devleti, Rojava saldırı

  • Türk ordusu, üç günde Kuzey-Doğu Suriye'nin 80 merkezini karadan ve havadan bombaladı. Saldırılarda bölgenin altyapısı, hizmet kurumları, üretim tesisleri hedef alındı; çoğunluğu ağır hasar alarak hizmet dışı kaldı.

İşgalci Türk devletinin bölgenin altyapısına yönelik saldırıları nedeniyle 2,5 milyon kişinin yaşadığı Cizîrê Kantonu'na elektrik, su ve gaz verilemiyor.

Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Basın Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada, sivil alanların, altyapı ve hizmet merkezlerin bombalanmasının, uluslararası hukuka göre savaş suçu olduğunu hatırlattı. Türk ordusunun, savaş uçağı ve SİHA'ların yanı sıra helikopter de kullandığı, topçu atışlarını da sürdürdüğü belirtilen açıklamada, iki günde vurulan yerler sıralandı: "Udê petrol istasyonu, Siwêdiyê gaz ve elektrik istasyonu, 11 petrol kuyusu. Dirbêsiyê, Amûdê, Tirbespiyê, Qamişlo, Kobanê, Eyn Îsa ve Rimêlan elektrik istasyonları. Amudê'deki Dirbas aşevi, Dirbêsiyê'deki Temwinê merkezi, Tirbespiyê'deki tarım merkezi ve Til Temir kırsalındaki tahıl depoları. Qamişlo’daki Nêrgiz Şirketi, inşaat malzemeleri deposu, Dêrik köylerinde bulunan Başût Barajı, Kobanê’de bulunan büyükbaş hayvan çiftliği, Kobanê'deki tahıl deposu, Qamişlo'daki tahin ve helva fabrikası, Dêrik’teki sürücü kursu ve Dirbêsiyê'de bulunan bir salon saldırılarda zarar gördü. Kontrol noktalarımız da hedef alındı. Eyn Îsa'da 2, Qamişlo çevresinde 1, Tirbespiyê’de 1, Dêrik çevresinde 1 kontrol noktamız bombalandı. Qamişlo Asayişi'ni üç kez vurdular. Vurulan yerler arasında tutuklular için çalışma yürüten ofis, toplumsal alanda görev alan polislerin eğitim gördüğü yer ve tutukluların kaldığı yer de bulunuyor. Saldırılardan dolayı tutuklular ve cezaevi zarar gördü. Bölgede saldırılar devam ediyor.”

 

 

Üç günlük saldırılar

Türk devletinin son saldırılarının ANHA'ya yansıyan dökümü şöyle:

KOBANÊ

* Kentin 45 km güneyine düşen Celebiyê ilçesi bombalandı.

* Kentin doğusundaki Lafarge çimento fabrikası üç kez bombalandı.

* Elektrik istasyonu bombalandı.

* Kentin güneyindeki Şêx Copan köyündeki bir hayvan çiftliği bombalandı.

* Merkezdeki bir buğday deposu bombalandı.

* Kentin batısındaki ormanlık alan bombalandı.

* Kentin batısındaki Şêxler Jorîn, Zormixar ve Ehmed Munîr mezrası bombalandı.

EYN ÎSA

* İlçenin merkezi ve güneyindeki kontrol noktaları  bombalandı.

* İlçenin batısındaki Xalidiyê köyü bombalandı.

ZİRGAN;

* Zirgan ilçesinin güneyindeki Til El Werd, El Rebîat köyü ve ilçenin batı ve kuzeybatısındaki Mehermle, Dada Ebdal, Bobî, Til Hermel ve Esediye köyleri bombalandı.

DİRBESIYÊ

* Tarım merkezi bombalandı.

* Kirbetlî köyüne yönelik saldırısında bir yurttaşın evi doğrudan hedef alındı; bir kadın ve iki çocuğu yaralandı.

* Berkevirê köyü bombalandı.

* İlçenin batısındaki Quneytîra ve Şamûs arasındaki bölge üç kez bombalandı.

* İlçedeki elektrik istasyonu bombalandı; bir yurttaş yaralandı.

TİL TEMİR;

* Hesekê’nin Til Temir ilçesinin batısındaki Um El Kêf köyündeki tahıl depoları iki gün bombalandı.

QAMIŞLO

* Herem Şêxo köyündeki Nêrgiz şirketi bombalandı.

* Elektrik istasyonu üç gün bombalandı.

* Havaalanı yolu üzerindeki bir depo bombalandı.

* Girbawî beldesindeki sürücü kursu bombalandı.

* Kentin batısındaki tahin ve helva fabrikası bombalandı.

* Kentin batısındaki Kevirê Spî köyündeki asayiş kontrol noktası bombalandı.

* Sîna Mahallesi ve Elaya Mahallesi’nde ev ve binalar bombalandı. 

* İç Güvenlik Güçleri’ne ait 2 kontrol noktası bombalandı.

TIRBESPIYÊ

* Tirbespiyê güneyindeki petrol istasyonu bombalandı.

* Xeznê köyündeki asayişe ait kontrol noktası bombalandı.

* Xatûne köyündeki petrol sahası bombalandı.

* İlçenin doğusundaki Udê petrol istasyonu üç günde üç defa bombalandı.

* İlçedeki ana gaz istasyonu bombalandı.

* İlçedeki elekrik istasyonu bombalandı.

* İlçenin doğusundaki petrol merkezi üç kez bombalandı.

* Girê Berê köyündeki petrol istasyonu, petrol kuyuları bombalandı.

* İlçenin doğusundaki bir petrol istasyonu ve Zarba petrol istasyonu bombalandı.

* İlçenin güneydoğusundaki petrol istasyonu bombalandı.

* İlçedeki elektrik istasyonunun ikinci bölümü 3. gün de bombalandı.

AMÛDÊ

* İlçenin doğusundaki Kotihê elektrik istasyonu bombalandı.

* Dirbas Değirmeni hedef alındı; iki işçi yaralandı.

* Merkeba köyü bombalandı.

DÊRIK

* Siwêdiyê elektrik istasyonu bombalandı.

* Koçerat bölgesindeki Tifle petrol tesisi bombalandı.

* Siwêdiyê köyündeki gaz istasyonu 11 kez bombalandı.

* Kentin doğusundaki Başûtê barajı 5 kez bombalandı.

* Rimêlan ilçesinde bulunan bir petrol onarım deposu bombalandı.

* Şirk köyüne yakın İç Güvenlik Güçleri’ne ait kontrol noktası bir kez daha bombalandı.

* Kentin Koçerat bölgesindeki Kerbelat köyü bombalandı.

ŞEHBA-EFRÎN;

* Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Şewarxe köyü bombalandı. QAMIŞLO

 

* * *

Kanton elektrik, su ve gazsız kaldı

Cizîrê Kantonu'na elektrik, su ve gaz verilemiyor.

Özerk Yönetim Cizîrê Kantonu Enerji Dairesi, işgalci Türk devletinin son dönemde enerji merkezlerine yönelik saldırılarına ilişkin bir açıklama yayınladı. Türk savaş uçaklarının Siwêdi elektrik istasyonunu 11 kez bombaladığı belirtilen açıklamada, Elektrik Kurumu ile Rimêlan Petrol Şirketi'nin üretim sistemi ve bunlara bağlı alanların hedef alındığı ifade edildi. Bombalanan yerin Kuzey-Doğu Suriye’nin tek merkez istasyon olduğu ve yüzde 100 yıkıldığı belirlendi.

Açıklamanın sonunda saldırı ve uluslararası sessizlik kınanarak şu ifadelere yer verildi: "Bu saldırılar, DAIŞ terörünü bitirmek için kendilerini feda eden direnişçi halka karşı işlenen en büyük savaş suçlarından biridir. Türk devletinin 5 milyon insanın geçim kaynağına yönelik saldırılarına karşı sessizliğini kınıyoruz. Bu yıkımın sorumlusu Rusya ve bu bölgedeki Uluslararası Koalisyon'dur."

Tirbespiyê ilçesindeki Udê ve Rîmelan kasabasındaki Siwêdi istasyonların bölgenin tüm ihtiyacını karşılıyordu. Udê istasyonu tüm Cizîrê Kantonu'nun benzin, dizel ve gaz ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Ancak işgalci TC ordusu, 13 Ocak'tan 15 Ocak akşamına kadar defalarca bu istasyonu bombaladı. İstasyonun yüzde 90'ı hizmet dışı kaldı. Udê istasyonu son üç yıldır işgalcilerin hedefi haline geldi. 20 Kasım 2022, 4 Ekim 2023 ve 23 Aralık 2023 tarihlerinde Türk devleti tarafından bombalanmıştı. Saldırılar nedeniyle istasyon tamamen hizmet dışı kaldı.

Tirbespiyê'de saldırıların hedefi olan merkezlerden biri de elektrik istasyonu oldu. Tirbespiyê ilçe merkezi ve tüm kırsal kesimde yaşayanlara elektrik sağlayan istasyon, 14 Ocak 2024'te bombalandı. Saldırılar sonucunda istasyon tamamen hizmet dışı kalırken, ilçe ve köylerde elektrikler kesildi. İstasyon 15 Ocak'ta yeniden bombalandı.

Bombalanan yerlerden biri de Rimêlan kasabasındaki Siwêdi İstasyonu. Kantonunun en büyük istasyonudur. İstasyon gaz, motorin-benzin ve elektrik bölümlerinden oluşmaktadır. Kanton sakinlerinin tüm gaz, mazot, benzin ve elektrik ihtiyaçları bu istasyondan karşılanıyordu. Ayrıca kanton şehirlerinin su istasyonları da buradan dağıtılan kabloyla işletiliyordu.

Özellikle gaz ve motorin-benzin bölümleri büyük zarar gördü ve tamamen hizmet dışı kaldı.

İstasyon, 2022'den bu yana işgalciler tarafından defalarca bombalandı. 23 Kasım 2022'de işgalci Türk devletinin savaş uçakları Siwêdi İstasyonu'nu bombalamış ve bunun sonucunda istasyon yüzde 40 oranında hizmet dışı kalmıştı. 6 Ekim 2023'te tekrar hedef alındı ve yüzde 80'i hizmet dışı kaldı.

Özerk Yönetim’e göre Cizîrê Kantonu'nun çok sayıda şehir ve yüzlerce köyünde 2,5 milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. Şehir ve ilçelerin elektrikle çalışan su istasyonları, elektriğinin tamamını Siwêdi istasyonundan alıyor. Ancak istasyon hizmet dışı olduğu için su istasyonları da durdu. Dolayısıyla şu anda 2,5 milyon insan su sıkıntısı yaşıyor.

 

 

Un fabrikası da hizmet dışı

Amudê’deki Cizîrê Kantonu’nda bir milyonu aşkın yurttaşın ihtiyacını karşılayan Dirbes un fabrikası, işgalci Türk ordusunun hava saldırısı sonucu büyük hasar gördü ve hizmet dışı kaldı. Saldırıda Halepli Hisên Ayîş Hisên (45) ve Mihemed Xêr Ehmed Şêxî (23) yaralandı.

Sahibi Ebdullah Dirbas, Amûdê’nin ikinci büyük un üretim ve depolama kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekerek, saldırılardan önce burada günlük 50 ton un üretildiğini ve çoğunluğunun Halep, Dêrazor ve Hesekê bölgesinden olmak üzere 20 bin ailenin ihtiyacını karşıladığını aktardı. Değirmenin yeniden onarım maliyetinin 750 milyon Suriye lirası olduğunu belirten Ebdullah Dirbas, “Değirmenin yeniden onarılması en az bir ay sürecek. Dolayısıyla bölgede un azalacak ve bu durum ekmek üretimini de etkileyecek" şeklinde konuştu.

 

* * *

Halk saldırıları protesto etti

Kuzey-Doğu Suriye’nin birçok kentinde sokaklara çıkan halk, Türk işgal saldırılarını protesto etti. "Kürt soykırımına karşı uluslararası sessizliğe hayır” ve "Türk devleti dünya güvenliği için tehdittir", "Bölge uçuşlara karşı kapatılmalı" pankartlarıyla yürüyen binler, "Ne kadar saldırı olursa olsun topraklarımızı terk etmeyeceğiz" mesajı verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.