82 koyun gözaltında

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı tarım alanına yakın merada koyunlarını otlatan koçerlerin koyunlarına TİGEM ve jandarma tarafından el konuldu. Karataş Köyü Muhtarı Mehmet Karataş, şu anda en az 82 koyunun gözaltında olduğunu söyledi.

 

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan koçerlerin  hayvanlarını otlattıkları meralar, ocak ayında Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından gasp edildi.

Ceylanpınar Karataş Köyü Muhtarı Mehmet Karataş, TİGEM’in meralara el koymasıyla hem hayvancılığın biteceğini hem topraklarını bırakıp göç etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Karataş gözaltındaki koyunların da açlık, susuzluk ve soğuktan öldüğünü ifade etti. Gazete Duvardan Burcu Özkaya Günaydın’ın konuştuğu Karataş, şu an en az 82 koyunun gözaltında olduğunu belirtti ve ekledi: ”Benim iki koyunum gözaltında. Bir tane yeni doğum yapan koyunum gözaltına alındı. Yeni doğum yapan koyun yavrusundan, yavru anadan ayrı kalır mı hiç? Gittim koyunu istedim, benden 500 lira para istediler. Yarın sabah gelirsen bin lira olur dediler. Mecbur 500 lira verip aldım koyunu. Yani parasını verirsen koyunu alıyorsun ama istedikleri paralar koyunun ederini geçiyor. Kimse koyununu alamıyor.”  URFA

 

Koyunlar ölmek üzere

Jinnews’ten Derya Ren’in haberine göre koyunlarına el konulan köylülerden Zehra Kara şunları söyledi: “Biz burada 40 yıldır yaşıyoruz. Elektriğimiz, suyumuz yok. Koyunlarımızı meraya bıraktığımızda askerler gelip el koyuyor ya da bize saldırıyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Eğer buradan gidersek açlıktan ölürüz. Bizi burada doyuran bu koyunlardır. Ancak devlet onları otlatmamıza izin vermiyor. Bunun yanı sıra onları evin çevresinden başka bir yere götürmemize de engel oluyorlar. Koyunların hepsi açlıktan ölmek üzere, onlar ölürse biz de ölürüz. Bizler koçeriz. Normal bir yaşam süremeyiz. Koyunlar ve bizim için toprak olmadan yaşam da yoktur. Devlet bunu bilmesine rağmen yine de bizi yerimizden yurdumuzdan etmeye çalışıyor. Tarihimizden, geçmişimizden koparmaya çalışıyor. Kabul etmeyeceğiz.” 

Göçe zorlanıyoruz

 Aynı köyden Vetha Demir ise, TİGEM tarafından koyunlarına el konulması tehdidiyle karşı kaldığını söyledi. Bu tür tehditlerle göçe zorlandıklarını ifade eden Demir, “Koyunlarımızı meraya çıkaramadığımızdan kaynaklı aç, susuz ağılda bekletiyoruz. Yazık, günah değil mi? Ne haldeyiz onlar da görüyor. Burada ne elektrik ne de su var. Suyu kuyudan çekiyoruz. Hem biz hem de hayvanlarımız aynı suyu içiyoruz. Meralar olmazsa bizim yaşamımız durur. Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda yaşıyoruz. Koşullar kötü olsa da burası bizim toprağımız. Meralarımızdan da koçerliğimizden de vazgeçmeyeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.