9 eyalette Alevilik dersleri

Kültür/Sanat Haberleri —

Hazal Kaya

Hazal Kaya

  • Asimilasyon kıskacındaki Aleviler, kültürünü yaşatmak için verdiği mücadelenin sonuçlarına doğru yol alıyor. Almanya’da Alevilik Dersleri'nin koordinatörlüğünü yapan Hazal Kaya, "Almanya’da 9 eyalette Alevilik dersleri veriliyor. Weingarten Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde de eğitmenler yetişiyor" dedi.

ERDAL ALIÇPINAR

Sistematik olarak inançlarından dolayı katliamlara maruz kalan Aleviler göç ettikleri ülkelerde kültürlerini yaşatmak için mücadele veriyor. Almanya’ya 1960’lı yıllarda gelmeye başlayarak yerleşen Alevilerin sayısı bugün 1 milyonu aşmış durumda. Alevi nüfusunda yaşanan bu yoğunlaşma beraberinde bir kurumsallaşmayı da zorunlu kılarken ve sonuçlarını da vermeye devam ediyor. Almanya’da 9 eyalette Alevilik dersleri veriliyor. İlkokulların yanı sıra üniversitelerde de müfredata giren Alevilik dersi, sadece Alevilerin değil son zamanlarda Almanların da rağbet gösterdiği bir ders alanı oldu.

Eğitmenler yetişiyor

Almanya’da Aleviliğin ders olarak okutulduğu ilk üniversite, University of Applied Sciences Weingarten (Weingarten Uygulamalı Bilimler Üniversitesi). 2011’de pilot proje olarak başlayıp 2014’te resmi müfredata dahil olan Alevilik dersi, diğer Alman üniversitelerinde de eğitimin bir parçası olmaya başladı. Weingarten Üniversitesi’nin bir önemi de okullarda verilen Alevilik dersine öğretmen yetiştiriyor olması. Okullarda öğretilen Alevilik Ders müfredatını Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Eğitim Bakanlığı ortaklaşa hazırlıyor. Biz de Almanya’da Alevilik Dersleri'nin koordinatörlüğünü yapan Hazal Kaya ile Alevilik derslerinin içeriği, planlaması ve uygulaması üzerine konuştuk.

'Dersleri koordine ediyorum'

Almanya genelinde verilen derslerin sorumluğunu yürütmenin, sürekli aktif ve çok yönlü olmayı gerektirdiğinin altını çizen Kaya, çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Almanya çapında Alevilik derslerini koordine ediyorum. İlgili Bakanlıklar ile görüşüyorum ve öğretmen eğitimi ile ilgileniyorum. Ayrıca derneklerle görüşmeler yaparak sürekli bir iletişim halinde oluyorum."

Her yaşa ayrı eğitim

Toplamda 9 eyalette verilen derslere ilişkin bilgiler de aktaran Kaya, her sınıf için ayrı bir program oluşturulduğunu ifade ederek, "Bavyera, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland, Niedersachsen, Berlin, NRW ve Hamburg’ta dersler veriliyor. Hamburg eyaletinde Alevilik Dersi 'Herkes İçin Dini Eğitim (RUFA)’ ile birlikte veriliyor. Bütün eyaletlerde 1 ve 4 arası sınıflar için ayrı, 5 ile 10 arası sınıflar için ayrı dersler veriliyor. Baden-Württemberg eyaletinde ise 10-13 arasındaki sınıflar ders görüyor" dedi.

Öğretmenler Weingarten’den

Müfredatın hangi kritere göre hazırlandığı, derslerin notlara etki edip etmediği ve öğretmenlerin belirlenme süreçlerine dair de konuşan Kaya, "Alevilik derslerinin düzenli not sistemi içinde bir yeri var. Ders müfredatını AABF ve Eğitim Bakanlığı birlikte hazırlıyor. Öğretmenler Weingarten Yüksek Okulu’nda eğitim alıyor. Öğretmenlerin eğitimlerini AABF koordine ediyor. Ders verecek kişiler genelde öğretmen oluyor. Eğer öğretmen adayı başka bir alanda üniversite eğitimi almışsa onu da eğitime alıyoruz ve yeterlilik düzeyine göre karar veriyoruz. Ancak öğretmenin Alevi olması şarttır. Diğer din derslerinde de bu kural geçerli. Bize özgü bir durum değil” dedi.

Eğitim için Alevi olmak şart değil

Öğrencilerin bu dersleri almak için Alevi olması gerekmediğini söyleyen Kaya, "Alevi olmayan öğrenciler de ders alabilir. Aileler çocuklarını okula kaydettikleri zaman bir kayıt formu veriliyor. O formda din hanesi de var. Ailelerimizin dersi seçmek için bu haneye ‘Alevi’ yazmaları yetiyor" dedi. Derslerde konu ve başlıkların işlendiğine dair ise, "Xizir, Cem, Hz. Ali, Rızalık, 12 İmamlar, Muharrem, Aşure, Semah ve Deyişler. Tarihimizdeki ağır konuları, öğrencilerin yaşlarına göre anlatıyoruz. Örneğin Sivas Katliamı'nı da anlatıyoruz. Ancak bu acı olayları 1-4 arasındaki sınıflara anlatmıyoruz" diye vurguladı. 

Ders için mecburi kota

Ayrıca her okulda Alevilik dersinin verilmesi için mecburi bir kota olduğunu belirten Kaya, "Alevilik dersinin başlatılması için gerekli öğrenci sayısı 8 ile 12 arasında eyalete göre değişmektedir. Eğer aynı okulda yeterli öğrenci yoksa başka okullardan da öğrenci belirleniyor ve ortak bir sınıf oluşturuluyor. Her hafta toplamda iki saat ders veriliyor" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.