9 milyon 138 bin işsiz

İşsizlik oranları

İşsizlik oranları

  • Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23,8'e ulaştı. Her 10 resmi işsizden yalnızca biri işsizlik ödeneği alabiliyor. Geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 31,3.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları, dün yayımlandı. TÜİK Hanehalkı İşgücü İstatistikleri anket uygulaması deprem felaketi sebebiyle Adıyaman, Maraş ve Osmaniye illerinde gerçekleştirilemedi. Dolayısıyla sonuçlar anket yapılabilen iller üzerinden yeniden dağıtılarak hesaplandı.

TÜİK’e göre Nisan 2023 döneminde mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik, yüzde 10,2; zamana bağlı eksik istihdam ile işsizlerin bütünleşik oranı, yüzde 17,1; işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı, yüzde 17,5 ve âtıl işgücü oranı (geniş tanımlı işsizlik) ise yüzde 23,8 olarak açıklandı.

DİSK-AR'ın TÜİK’in âtıl işgücü oranından hareketle yaptığı hesaplamaya göre; mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2023’te 9 milyon 138 bin olarak gerçekleşti.

Kadın işsizliği de erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 19,6, kadınlarda ise yüzde 31,3 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 11,7 puandır. Nisan 2023 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 717 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 327 bindir. Erkeklerde ise dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 869 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 810 bindir.

İşsizlik ödeneğinden yararlanamıyorlar

TÜİK’in resmi dar tanımlı işsizlerin ezici çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Nisan 2023’te TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 585 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Nisan 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 392 binde kaldı. Böylece Nisan 2023’te resmi işsizlerin sadece yüzde 10’unu işsizlik ödeneği alabildi. 3 milyonu aşkın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığı anlamına geliyor.

İki oran arasındaki fark açılıyor

Geniş tanımlı işsizlik oranı ile dar tanımlı işsizlik oranı arasındaki puan farkı açılma eğilimini sürdürüyor. Zamana bağlı eksik istihdamda artış ve iş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak geniş tanımlı işsizlik oranı artıyor ve dar tanımlı işsizlik ile arasındaki makas açılıyor. Ocak 2019’da dar tanımlı işsizlik yüzde 13,6 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,7 olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizlikten 6,1 puan yüksekti. Nisan 2023’te ise dar tanımlı işsizlik yüzde 10,2 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 23,8 olarak gerçekleşti. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 13,6 puan oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.