9 savcı geldi gitti; dosya gizli, dava yok

  •  Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar'ın hastanede katledilmesinin üzerinden dört yıl geçti ama soruşturma dosyası 'gizli' yürütülüyor ve davaya dönüşmedi. Dosya, şimdi 10'uncu savcıya emanet.

Şenyaşar Ailesi'nin maruz kaldığı ve dört yılı aşkın süredir “gizli” yürütülen hastanedeki katliam soruşturması dosyasının savacısı yine değişti. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti 549. gününde. Emine Şenyaşar sağlık sorunları nedeniyle Suruç ilçesinde bulunan evlerinde nöbeti sürdürürken, Ferit Şenyaşar ise sabah saatlerinde Urfa Adliyesi binası girişine gelerek nöbeti başlattı. Şenyaşar Ailesi'nin maruz kaldığı katliam aynı gün olmasına rağmen “işyeri ve hastane” olarak iki ayrı dava dosyasına dönüştürülmüştü. İşyerindeki saldırılara dair görülen dava, 2 Nisan 2021'de karara bağlanmış, kardeşi, ağabeyi ve babasını olayda kaybeden Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti. Dört yılı aşkın süredir Elazığ Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutulan Fadıl Şenyaşar’a verilen ceza, İstinaf aşamasında. 

Savcı yine değişti

İş yeri ile ilgili davanın yerel mahkeme ayağı tamamlanırken, asıl katliamın olduğu Suruç Devlet Hastanesi ile ilgili ayrılan soruşturma dosyası, dört yılı aşkın süredir “gizlilik kararı”yla örtülüyor. Devlet erkanının (Bakan, vali, emniyet amiri, kaymakam ve yüzlerce kolluk gücü) olduğu hastanede, Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar, katledilmişti. Katliamdan sonra hastanenin güvenlik kameralarının çalındığı iddia edilmişti. 22 Nisan 2022'de katliamdan yaklaşık dört yıl sonra ailenin adalet mücadelesi göstermesi ile hastanede yaşananlara dair aralarında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız’ın da olduğu dört kişi tutuklanmıştı. Dosyada yaşanan gelişmelere dair önceki gün bilgi almak isteyen Ferit Şenyaşar ve dosya avukatları Bülent Duran, 10’uncu kez dosya savcısının değiştiğini öğrendi. Böylece dört yılı aşkın süredir davaya dönüştürülmeyen soruşturma dosyasında 10’uncu savcı değişikliği oldu. 

Aile, sosyal medya hesabından Türk Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı etiketleyerek, “Urfa Adliye Sarayı tarihe geçmeye devam ediyor. Devletin kurumunda kameraların önünde bir insanlık suçu işlenmiştir. Davaya bakan 9. dosya savcısı gitti. 10. savcı geldi. Dava üzerinde gizlilik kararı devam ediyor” mesajını paylaştı.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.