9 yıl 9 ay hapis, 74 kırbaç cezası

Kadın Haberleri —

Müjgan İlanlu

Müjgan İlanlu

  • ‘Sessiz kalarak içimdeki vicdanın, insanlığın ve onurun son damlasına kadar yok olmasından korkuyorum. Siz korkmuyor musunuz?’ diye soran İranlı belgesel yönetmeni Müjgan İlanlu’ya 9 yıl 9 ay hapis ve 74 kırbaç cezası verdi.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan direniş dört ayını geride bıraktı. “Değişim ve özgürlük” talebiyle sürdürülen direnişe İran rejiminin saldırıları ağır. Tutuklanan direnişçilere ağır cezalar veren İran Devrim Mahkemeleri, topluma gözdağı vermek amacıyla idam cezalarını arttırdığı gibi, cezayı hemen infaz ederek korku yaymaya çalışıyor. 

İlanlu'ya hapis ve kırbaç cezası

Kadına yönelik cezalarda da pervasızca davranan İran Devrim Mahkemesi, 3 aydır tutuklu olan belgesel yönetmeni Müjgan İlanlu’ya 9 yıl 9 ay hapis ve 74 kırbaç cezası verdi.

Şark Daily internet sitesinde geçen habere göre, Devrim Mahkemesi, Müjgan İlanlu’yu "ulusal güvenliğe karşı açık ve gizli faaliyette bulunmaktan 6 yıl, rejim karşıtı propaganda yapmaktan 15 ay, kamu güvenliğini bozmaktan 15 ay, yasa dışı eylemlere teşvik suçundan 15 ay" olmak üzere toplam 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, İlanlu’ya ayrıca 74 kırbaç ve 80 milyon riyal (yaklaşık 3 bin 700 TL) para cezası verdi.

Bir gruba üye olmak, faliyet yürütmek yasak

Bunların yanı sıra yönetmen İlanlu'nun 2 yıl boyunca sosyal veya siyasi bir gruba üye olması, sosyal medyada faaliyet yürütmesi ve ülkeden çıkışı yasaklandı. İlanlu’nun kişisel bilgisayarı ve telefonuna da "kamu yararınca" mahkeme tarafından el konuldu. 10 gündür bacağı kırık olan İlanlu’nun dışarıda tedavisine de izin verilmedi.

Vicdanın, insanlığın yok olmasından korkuyorum

Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası protestolara sosyal medyada destek veren İlanlu, başı açık bir video yayınlayarak, "Sessiz kalarak içimdeki vicdanın, insanlığın ve onurun son damlasına kadar yok olmasından korkuyorum. Siz korkmuyor musunuz?" ifadelerini kullanmıştı.

İlanlu, rejim güçleri tarafından 17 Ekim 2022'de gözaltına alınmıştı. 

 

Kadın aktiviste ölüm cezası isteniyor

Mozhgan Keshavarz

İran’da geçtiğimiz yıl 8 Mart etkinliklerinde tutuklanan Mozhgan Keshavarz’iye yeni bir dava açıldığı duyuruldu. 

NÛJIHA’nın geçtiği habere göre, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 7 Mart 2022 tarihinde metroda kadınlara çiçek dağıttığı sırada başörtülerini çıkararak video çektikleri için kadın hakları aktivisti Yasman Ariani ile sonrada hastalığı nedeniyle kefaletle serbest bırakılan kadın hakları aktivisti ve zorunlu başörtüsü protestocusu Mozhgan Keshavarz’iye yeni bir dava açıldı.

Mozhgan Keshavarz’ın avukatı Mohammad Moghimi’nin dijital medya hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Daha önce 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve hastalık nedeniyle serbest bırakılan kadın hakları aktivisti ve zorunlu başörtüsü protestocusu müvekkilim Mozhgan Keshavarz’a, dava açılarak, ‘ülkede yolsuzluk’ yapmakla suçlandı. Yeni olay ölüm cezasına tabidir.”

TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.