ABD, Hizbullah’ı Bağdat’ta vurdu

Dünya Haberleri —

Bağdat

Bağdat

  • ABD, Irak’ta başkent Bağdat’ın doğusunda düzenlediği SİHA saldırısında İran destekli Ketaib Hizbullah yetkililerini taşıyan aracı vurdu. 3 kişinin öldüğü saldırıda araç şöförü ve Hizbullah komutanlarından Ebubekir es-Saadi ve Arkan el-Alawi öldürüldü.

Irak’ın Başkenti Bağdat’ta gerçekleşen Silahlı Hava Aracı saldırısına ilişkin açıklama yapan, ABD Merkez Kuvvetler  Komutanlığı (CENTCOM), ABD askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak, gece 21.30 sularında misilleme yaptıklarını duyurdu. Ketaib Hizbullah da yaptığı açıklamada, Amerikan saldırısında üst düzey bir komutanları olan Ebubekir es-Saadi'nin öldüğünü duyurdu. Es-Saadi’nin Suriye’deki “askeri işlerden” sorumlu olduğu bildirildi. SİHA saldırısı ardından Yeşil Bölge’ye giden tüm yollar Bağdat polis tarafından kapatılırken, binlerce kişi ABD konsolosluğuna yürümek için meydanlarda toplandı.

Alemu’l Arabi haber ajansı (AWP) Iraklı askeri sorumlulara dayandırdığı haberinde, saldırıda Ketaib Hizbullah’ın lojistik destekten sorumlu önde gelen lider Ebubekir es-Saadi ve grupta istihbarattan sorumlu Arkan el-Alawi’nin öldüğünü yazdı.

CENTCOM cevap verdi

CENTCOM’un Bağdat saldırısı ile ilgili X platform üzerinden yaptığı yazılı açıklamada saldırının gece 21:30 sularında gerçekleştirildiği ve Amerikan askerlerine yönelik saldırılara bir cevap niteliği taşıdığı duyuruldu. Açıklamada, saldırıda ölen Ketaib Hizbullah komutanının, bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıları doğrudan planlama ve bu saldırılara katılmaktan sorumlu olduğu ifade edildi.

Saldırıda sivil zayiat veya kayıp olduğuna dair bir belirti olmadığını bildiren CENTCOM, “ABD halkını korumak için gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz ve güçlerimizin güvenliğini tehdit eden herkesten hesap sormaktan çekinmeyeceğiz” denildi.

Üç füze ile vuruldular

AFP’ye konuşan bir güvenlik kaynağı, “Bir SİHA, Bağdat’ın doğusundaki El Meştal bölgesinde bulunan bir aracı üç füzeyle hedef aldı” dedi. İkinci bir güvenlik kaynağına göre araç, silahlı grupların oluşturduğu bir ittifak olan Haşdi Şabi Güçleri’ndeki bir lider tarafından kullanılıyordu.

Füze mühendisi Saadi

Vasit Valisi Muhammed Cemil El Mayahi, WhatsApp grubundaki bir yorumda Saadi’nin öldürüldüğünü doğruladı.

Iraklı gruplardan kaynaklar, Saadi’nin Haşdi Şabi Güçlerine lojistik desteğin yanı sıra Ketaib Hizbullah için füze mühendisliği alanında çalıştığını belirtti. ABD, geçtiğimiz Cuma günü Irak ve Suriye’deki birçok bölgeye füzeli saldırılar olduğunu açıklamıştı.

Güvenlik ve istikrara tehdit

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hefaci, Bağdat’ta Haşdi Şabi komutanlarından Ebubekir es-Saadi’nin öldürüldüğü saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada,  ABD’nin Bağdat’ta Haşdi Şabi komutanlarını hedef alan saldırının Irak ve ABD arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını belirterek, “Irak’ın güvenliği ve istikrarını tehdit eden bu saldırıdan ABD ve  Uluslararası Koalisyon güçlerini sorumludur” dedi. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.