Açıkça sindirme taktiği

Dünya basını / Foto: Evrensel

Dünya basını / Foto: Evrensel

  • Amed merkezli siyasi soykırım operasyonunu işleyen uluslararası medya da seçimlerin hemen öncesinde yapıldığına dikkat çekti.

Reuters, haberinde "Operasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin 2002'de ilk kez iktidara gelmesinden bu yana karşılaştığı en büyük seçim mücadelesini temsil eden cumhurbaşkanlığı ve meclis oylamalarına üç haftadan kısa bir süre kala gerçekleşti" vurgusunu yaptı. Haberde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi. Görüşüne yer verilen İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Emma Sinclair-Webb ise "Açıkça seçimlerden önce yetkilerin kötüye kullanılması ve sindirme taktiği" dedi.

Güç kaybetme korkusu

"Gözaltılar büyük seçimlerden sadece haftalar önce geldi" başlıklı haberinde Deutsche Welle de HDP Milletvekili Tayip Temel'in "Seçim arifesinde güç kaybetme korkusuyla yeniden gözaltı operasyonlarına başvurdular" sözlerine yer verdi. Haberde Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün şu açıklamasına yer verildi: "2023 seçimleri yaklaşırken, Recep Tayyip Erdoğan 'hiper-başkanlığı', dikkatleri ülkenin ekonomik ve demokratik gerilemesinden başka yöne çekmek için gazetecilere yönelik saldırılarını artırdı."

Erdoğan'ı devirme potansiyeli

The Middle East Eye'ın operasyona ilişkin haberinde şunlar ifade edildi: "HDP'nin parçası olmadığı bir muhalefet ittifakının, 2002'den bu yana ilk kez iktidardaki AKP ve genel başkanı Erdoğan'ı devirme potansiyeli öngörülüyor. İttifaktaki Türk milliyetçi unsurları HDP'yi dışlarken, parti yandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu için taktiksel oy kullanması bekleniyor."

Sözde 'terörle mücadele'

Times of Israel ise "Türkiye, sözde 'terörle mücadele' operasyonunda 110 kişiyi gözaltına aldı" diye yazdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.