Acılarımız ağır, başımız dik

Kadın Haberleri —

Daye Gozê

Daye Gozê

  • Şehit annesi Daye Gozê: “Bizim çocuklarımız keyfi olarak dağa çıkmadı. Acılarımız çok ağır ama başımız dik. Eğer devlet zamanında adım atmış olsaydı, belki çocuklarımız hala hayatta olacaktı.”

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

26 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçtiğimiz günlerde videolu görüntüsünün kamuoyuyla paylaşılması, özellikle Kürt halkı arasında derin yankı uyandırdı. Bu gelişmeyi, oğlu Ayhan Çalkan’ı (Wedat Liz) 2009’da çatışmalarda kaybeden, Berlin’de yaşayan şehit annesi Gozê Daye ile konuştuk. Yıllardır Kürt Halk Önderi’nden hiçbir haber alınamamasının halkta ciddi bir endişe yarattığını dile getiren Gozê Daye, 9 Temmuz’da yayınlanan görüntüye dair duygularını şu sözlerle aktardı: “Böyle bir anı yaşamak, ne ağlayacağımı ne güleceğimi bilmediğim bir karmaşa yarattı. Öyle bir andı ki, bir halkın yeniden dirilişini hissettim. Bu sıradan bir görüntü değil; bu halk için bir dönüm noktasıdır. Artık yeni bir dönem başladı.”

Barışın kilidi Öcalan’dır

Bir şehit annesi olarak barış çağrısını desteklediğini belirten Daye Gozê, Kürt halkının yıllardır barış için samimi adımlar attığını fakat karşılık bulamadığını ifade etti. Daye Gozê,“Özgürlüğün zinciri Öcalan’ın elindedir. Eğer Türk devleti barış istiyorsa, artık somut adımlar atmak zorundadır. Kürt ve Türk anneleri olarak Öcalan’ın elini güçlendirmeliyiz” dedi. Kürtlerin temel taleplerinin eşit vatandaşlık olduğunu vurgulayan Daye Gozê “Türk halkı nasıl ki kendi dilini, kültürünü özgürce yaşıyorsa, biz de aynısını istiyoruz” diye ekledi.

 

Ayhan Çalkan (Wedat Liz)

 

Belki hala hayatta olacaklardı

Silahlı mücadeleye katılan gençlerin, keyfi değil zorunlu bir tercihte bulunduğunu dile getiren Daye Gozê “bu sürecin önüne geçilebilirdi” diyerek devam etti: “Kürt halkı ölümü, tutsaklığı, açlığı istemiyor. Özgürlük istiyor. Bizim çocuklarımız keyfi olarak dağa çıkmadı. Mecbur bırakıldılar. Bizim acılarımız çok ağır ama başımız dik. Eğer devlet zamanında adım atmış olsaydı, belki çocuklarımız hala hayatta olacaktı.”

Artık kan dökülmesin 

Türkiye’nin dış politikada Kürt meselesini bir pazarlık unsuru olarak kullanmaması gerektiğini de söyleyen Daye Gozê, şöyle konuştu: “Umarım devlet bir kez daha Kürt halkının üzerinden Amerika, Avrupa ya da İngiltere ile kirli pazarlıklara girmez. Barışın yolu Öcalan’dan geçiyor. Halkımız savaş değil diyalog istiyor. Artık kan dökülmesin.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.