Açlık grevi bitmeden nöbet de bitmez

Adalet Nöbeti

Adalet Nöbeti

  • “Adalet Nöbeti”ne katılan tutsak aileleri, açlık grevleri sürene kadar eylemlerine son vermeyeceklerini belirterek, “Artık kimse bu zulme ve katliamlara sessiz kalmasın. Barış ve çözüm için herkes bu zulme dur desin” dedi. 

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde rehin tutulan ve 33 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için çağrılar, açıklamalar ve eylemler devam ediyor. Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı ve 15 Şubat’a kadar devam edecek süreli-dönüşümlü açlık grevi 13. gününde. Aynı taleplerle Amed, Wan, Mersin ve Adana’da ise Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlayan “Adalet Nöbeti” 7. gününde sürüyor. 

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevlerini sürdüren tutsaklar, gönderdikleri mesajda, tecridin benzeri olmayan bir tecrit ve işkence sistemi olduğunu hatırlattı.

Dayatılan sistemi reddediyoruz

Tutsaklar, şunları ifade etti: “Savaşın sürdürülmesi krizin daha da derinleşmesine yol açacaktır. Krizden çıkışın yolu İmralı tecrit sistemine son verilerek Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasından ve Kürt sorununun siyasal yollarla çözümünden geçmektedir. Bizler Eskişehir H Tipi Cezaevi’ndeki PKK’li tutsaklar olarak Önderliğimiz şahsında bize ve halkımıza/halklarımıza dayatılan ve hiçbir hukuki, ahlaki ve vicdani ölçüye sığmayan İmralı tecrit ve işkence sistemini kabul etmiyoruz. Önderliğimiz bizim yaşam gerekçemizdir. Önderliğimizin özgürlüğünü Kürt halkı başta olmak üzere tüm ezilen halkların, tüm demokratik toplumun özgürlüğü olarak görüyoruz.”

Sizlerle başımız diktir

Tutuklu ve Hükümlülerin Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlayan ve Amed’de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bağlar İlçe binasında süren Adalet Nöbeti’ne onlarca tutsak annesi katılıyor. Gün içinde ziyaretlerin de yoğun olduğu nöbet, akşam saatlerine kadar devam ederken, anneler bu süreçte söyledikleri stranlar ile birbirlerine moral veriyor. “Adalet için tecridi kıralım” ve “Toplumsal barış için zindanlara ses olalım” şiarıyla eylemlerini devam ettiren tutsak aileleri, açlık grevleri sürene kadar eylemlerine son vermeyeceklerini söyledi. Tutsak bulunduğu Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Adalet Nöbeti’nde olan annesi Afife Kartal’ı arayan Muhammed Kartal, direnen bütün annelere selam göndererek, eylemlerinin sahiplenilmesi çağrısında bulundu. “Sizlerle başımız diktir” sözüyle annelerin eylemini selamlayan Muhammed Kartal, “Burada açlık grevinde olan tutsaklar var. Bizler taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Sizden güç alıyoruz. Bu da her daim devam edecek. Bu desteğiniz ve mücadeleniz bizlere daha çok moral veriyor” dedi.

 

 

Grev bitmeden kalkmayacağız

Nöbetin başladığı ilk günden bu yana katılan tutsak yakını Afife Kartal, açlık grevleri sona ermeden nöbet eylemlerini de bitirmeyeceklerini belirterek, “Çocuklarımız sahipsiz değildir” dedi. Bu adaletsizliklere karşı kalıcı bir adım atılması gerektiğini vurgulayan Afife Kartal, şöyle devam etti: “Bizim de onlarla başımız diktir. Onların bu mücadelesi bizi güçlü tutuyor. Hem bizlerin hem de onların mücadelesi birdir. Bugün onların talebi milyonların talebidir. İmralı’daki tecrit sona ersin ve görüşmeler bir an önce sağlansın. Vekiller, avukatlar ve aileler görüşmeye gitsin. Bu görüşmeler olmadan bir çözüm sağlanmaz. Bu çözüm de barışı beraberinde getirir. Bizler de gerekirse açlık grevine gireriz. Bu tecrit hepimiz üzerinde var. Dışarıya çıkmamıza bile izin vermiyorlar. Kimse bizi bu konuda durduramaz. Çocuklarımızın talebi kabul edilene kadar bizler buradayız. Artık bir çözüm bulunsun, bir adım atılsın.”

 

 

Tecrit Kurdistan’ın üzerindedir

“Hepsi bizim evlatlarımız” diyerek nöbete desteğe gelen Hayriye Filiz ise bu zulmün ve baskıların bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti. Hayriye Filiz, şöyle konuştu: “Bu tecrit sadece cezaevleri değil, bütün Kurdistan üzerinde var. Sayın Öcalan’ın ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Kürt çocukları cezaevlerinde açlık grevinde, biz de Kürt anneleri olarak onlara destek için buradayız. Cenazelerimiz kutular içinde ailelere veriliyor. Artık böyle süremez.”

 

 

Talepleri kabul edilsin

Son olarak konuşan Kudret Aslan da ailelere destek olmak için günlerdir Adalet Nöbeti tutuyor. Kudret Aslan, “Bu grevler sürene kadar benim desteğim de sona ermeyecek. Bir an önce çözüm ortamı sağlansın ve tutsakların talepleri kabul edilsin” dedi.

 

 

Birlikte direnirsek kazanırız

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl Örgütü binasının toplantı salonunda devam eden nöbete katılan kadınlar da JINNEWS’ten Rojda Aydın’a konuştu. Barış Annesi Rabia Algor, taleplerinde ısrarcı olduklarını söyledi. Rabia Algor, “Önderliğimiz üzerindeki tecrit kaldırılsın ki tutsaklarımız açlık grevine son versin. Açlık grevinde olanlar bizim çocuklarımız. Yeter artık bu tecrit kaldırılsın” dedi. Antalya T Tipi Cezaevi'nde açlık grevinde olan 7 yıllık tutsak Nazmi Aydın’ın annesi Zeliha Aydın ise “Oğlumla gurur duyuyorum. Önderliğimizin özgürlüğüne kavuşturulmasını istiyorum. Eğer Önderliğimiz özgürleşirse biz de özgür oluruz” diye konuştu. Macide Varhan ise şunları söyledi: “Ağırlaştırılan tecridi kabul etmiyoruz. Sürdürülen tecride sessiz kalmayacağız. Tutsakları yalnız bırakmamak gerek. Eğer direnir ve birlik olursak kazanırız. Buradan tüm halkımıza çağrım, bu sessizliği bozalım ve artık yeter diyelim. Birliğimizi inşa ederek tecridi ortadan kaldırabiliriz. Bizler tutuklanmaktan ve gözaltına alınmaktan korkmuyoruz. Biz birlik olursak bizden korkacaklar. Birliğimizi inşa ederek Önderliğimizi özgürleştirebiliriz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.